İhmal edene suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

İhmal edene suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 00:00

24 Ocak 1993’te evinin önündeki aracına konulan bombayla katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle anıldı. Ankara’daki törene katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Devlet üzerine düşeni yapmadı” dedi. Mumcu Ailesi, soruşturmada ihmali görülen yetkililer için suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU VE BAYKAL, MUMCU'NUN EVİNE ZİYARETE GİTTİ / Foto Galeri

18 YIL ÖNCE MUMCU BÖYLE KATDEDİLMİŞTİ / Foto Galeri 

BOMBALI suikast sonucu 24 Ocak 1993’te hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 18’inci yıldönümünde, başta Ankara’da katledildiği evinin önünde olmak üzere tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve bir grup partili öldürüldüğü evin önündeki anmaya katılarak, Mumcu’nun eşi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu’ya üzüntülerini iletti. Önder Sav, CHP heyetinden ayrı olarak gelerek aileyle görüştü.

Namus sözü tutulmadı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Basın dünyasının önemli bir simgesi, faili meçhule kurban gitti” diyerek, şunları söyledi: “Acısı halen dinmiş değil. Arkasındaki karanlık güçlerin açıklığa kavuşturulması gerekiyordu. Ama devlet bugüne kadar üzerine düşeni yapmadı. Namus sözü verildi, gereği yapılmadı. Bugün halen faili meçhullerin aydınlatılmasıyla ilgili önergelerimizi veriyoruz. Bu konuda araştırma yapılmasını istiyoruz. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi verdiğimiz her önergeyi reddediyor. Umuyorum faili meçhulleri aydınlatarak, gerçek suçluları yakalayıp yargının önüne çıkartarak görevimizi yerine getiririz.”

Kızı: Başbakan sorumlu

Özge Mumcu da, “Tüm sorumlular adım atmalı, failler bulunmalı. Tetikçilerin arkasındaki kuvvetler hiçbir şekilde ortaya çıkmadı. Bunların bir an önce yakalanmasını istiyoruz. İçişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı, bu cinayetlerin aydınlatılması için sorumludurlar” dedi. Anmada Mumcu Ailesi’nin, “‘Mumcu Suikasti’ düzenleyicilerinden yargı karşısına çıkarılamayan suçun asli failleri ve azmettiricileri hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmada ihmali görülen yetkililer hakkında cezalandırılmaları istemiyle” suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.

Binlerce insan katıldı

Uğur Mumcu İstanbul’da da Harbiye’deki anıtının başında anıldı. CHP Şişli ilçe Başkanlığı tarafından düzenlenen anmaya katılan grup, “Öldürüldük ama son sözümüzü söylemedik” yazılı pankart açarak, “Uğur Mumcu ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları attı. CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven, “Uğur Mumcu bizlerin yaşamında derin izler bıraktı” dedi. Mumcu için Antalya, Balıkesir, Bodrum, Sivas, Samsun, Kocaeli, Mersin, Bursa, Tekirdağ ve Edirne’de de anma törenleri yapıldı. Törenlere 7’den 70’e binlerce insan katıldı.

Doğruyu yazanlar katledildi

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD), Uğur Mumcu için düzenlediği konferansta, Mumcu’nun ağabeyi İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ceyhan Mumcu da konuştu. Mumcu şöyle dedi: “Bu ülkede ne zaman birileri doğruyu söylemeye, yazmaya kalksa katledildi. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Gaffar Okkan, Muammer Aksoy gibi adamlar bu ülkeye bir daha kolay kolay gelmez. Uğur Mumcu’nun katilleri ile tetiği çektiren bulundu. Fakat arkasındaki güçler hiçbir zaman ortaya çıkmadı.”

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!