Başkentin Ankara olmasını bize kim sordu?

Güncelleme Tarihi:

Başkentin Ankara olmasını bize kim sordu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Diyarbakır’da katıldığı ‘Anayasa Paneli’nde izleyenleri Kürtçe ‘Amed halkı hoşgeldiniz’ diye selamladı.

Değişmez maddeler

Konuşmasında bugüne kadar yapılan anayasaları eleştiren ve bazıları için “Konuşmaya değmez” diyen Doç. Dr. Osman Can, “Anayasayı eğer toplum sözleşmesi olarak değerlendiriyorsak, kimler tarafından yapıldığını çok iyi biliyoruz. Kimler tarafından yapıldıysa bu anayasalarda onların çıkarlarına hizmet edilmek üzere üretildi. Bize soruldu mu? Örneğin Anayasanın değiştirilemez maddeleri diye ilginç şeyler var. Ya başkentin Ankara olmasını kim bize sordu. Babalarımız ve dedelerimiz karar vermedi bildiğim kadarıyla” dedi.

Darbeci üretiyorlar

Anayasada yer alan ‘Devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğü’ ifadesini darbecilerin ürettiğini ileri süren Doç. Dr. Can, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını eleştirirken şöyle dedi:

“Anayasa Mahkemesi’nin ilginç kararları vardır. Okursanız ilginç veciz sözler vardır. O sözlerden bir tanesi ‘Özgür bir Kürt dili yoktur.’ Nerden biliyorsun. Bu konuda Diyarbakır’daki Kürt yurttaşlar, ‘Kürt dili yoktur’ diye bir karar verdi mi?

Gerizekâlılar

Anadilde eğitim görmek istemiyoruz gibi bir şey söyledi mi? Ama Ankara’daki efendiler o kadar gerizekalı ki, anayasaya şöyle bir ifade koyarlar mesela, ‘Hiçbir okulda Türkçeden başka anadil öğretilemez.’ Anadil doğal bir şey. Kürtçe konuşan insanın sahip olduğu tabii bir durum. Anayasada, ‘Anadil Kürtçe değil Türkçedir’ deniyor. Bunu kanunen nasıl belirliyorsunuz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!