Gerçeker: "Tahliyeler toplum vicdanını yaraladı"

Güncelleme Tarihi:

Gerçeker: Tahliyeler toplum vicdanını yaraladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 09:51

Yargıtay Başkanı Gerçeker ağır ceza sanıklarına uzun tutukluluk tahliyesiyle ilgili konuştu: Çok ağır suçları işlemiş insanların çok kısa süre tutuklu kalmaları da toplum vicdanında rahatsızlık yaratıyor. Uzun tutukluluk altyapı sorunundan kaynaklanıyor. Bu hakim ve savcıların kabahati değil, yasa uygulanıyor. TBMM isterse yeni düzenleme yapabilir.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ağır suçlarda ardı ardına yaşanan tahliyeleri değerlendirdi. Habertürk’ten Sibel Hürtaş’ın haberine göre Gerçeker, tahliyeler sonrası yaşanan tartışmaları “Bu sosyal bir olgu. Çok ağır suçları işlemiş insanların çok kısa süre tutuklu kalmaları da toplum vicdanında rahatsızlık yaratıyor” şeklinde değerlendirdi.

Düzenlemenin örtülü af olarak yorumlanamayacağını  söyleyen Gerçeker, “Bunun afla bir ilgisi yok. kesin hükmü ortadan kaldırmıyor, davanın sonucunu etkilemiyor. Onun için örtülü af demek yanlış olur” dedi. Gerçeker, şunları söyledi:
İnsan olarak hepimiz tepki duyabiliriz bazı şeylere. Fakat hukukçular, bunları, maddeyi, uygulamamak için bir gerekçe yapamaz. Kanun maddesi neyse onu uygulayacaksınız. Uzun tutukluluklar davaların çok uzamasından kaynaklanıyor. Bu bizim hakim ve savcılarımızın kabahati değil. hakim karar verirken vicdanına göre verecek, yasa neyi gerektiriyorsa onu uygulayacak.

Haberin Devamı

Tutukluluk sürelerinin uzaması da kamu vicdanında sıkıntılar yaratıyor. Genel görüş bir hukuk devletinde demokratik temel hak ve özgürlüklere saygı duyan bir sistemde tutukluluk süreleri bu kadar uzun olmamalı.

Tutukluluğun uzaması bizim altyapı sorunlarımızdan kaynaklanıyor. Önce yargının gelişimine ilişkin olanaklar sağlanmalı.

Örgütlü suçlarda 10 yıllık süre elbette çok uzun bir süre. Ama bu şekilde yorumlayanlar da var. Kanun maddesi çok net bir şekilde yazılsaydı yorum farkı ortaya çıkmazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!