Davutoğlu: Türk diplomatlar itfaiye eri

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Türk diplomatlar itfaiye eri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 11:19

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, büyükelçiler konferansında Türkiye’nin bundan sonra izleyeceği dış politika parametrelerini anlattı. Davutoğlu’nun “vizyoner diplomasi” başlığı altındaki konuşması metaforlarla dolu.

Haberin Devamı

En ilginci ise dünyayı bir yangın yerine benzetip, Türk diplomatları “itfaiye eri” olarak nitelendirmesi. Davutoğlu’na göre Türk diplomatı herhangi bir bölgesel sorunda yada yangında derhal müdahale etmeli.

 

İkinci benzetme ise Türkiye’nin izleyeceği role ilişkin. Davutoğlu bu rolü “akil ülke” olarak nitelendirdi. Bunun açılımı şöyle:

 

“Olayları önceden gören, alternatif çözümler üreten, her an bölgesel sorunlara çözüm getiren ülke”

 

Dışişleri Bakanı’nın son metaforu ise bundan sonraki uluslar arası düzene ilişkin. Davutoğlu, eğer bundan sonra yeni bir düzel kurulacaksa, “yeni bir şehir planlaması yapılacaksa” Türkiye’nin de bu “şehir planlamacıları arasında” olması gerektiğini vurguladı.

Bakan, “Şehir planlayıcılar yarını planlıyorlar, düzeni belirliyorlar. Biz bekleyip, bu düzene sadece tepki veren bir ülke olamayız. Eğer yeni bir düzen kurulacaksa, bu düzenin ilk taşını koyan ülke olacağız” dedi.

 

Haberin Devamı

TELEFONLA NEW YORK’TA YOL TARİFİ

Davutoğlu’nun konuşmasında Bakanlığın Türk vatandaşları için yenilikleri de vardı. Bunları anlatırken Bakan’ın verdiği örnek çarpıcıydı. Türk vatandaşlarına destek olmak için kurulan çağrı merkezinden bahsetti. İşte hikayesi: “Bir Türk vatandaşı New York’ta Türk konsolosluğuna gitmek istiyor. Taksiye biniyor ancak İngilizcesi yok. Şoförle anlaşamayınca, hemen Dışişleri çağrı merkezini arıyor. ‘İngilizce bilmiyorum konsolosluğa gitmek istiyorum. Bunu şoföre anlatır mısınız’ diyor ve Ankara’dan telefonla şoföre New York’ta yol tarifi yapılıyor.”

RUMLAR’A SERT ÇIKIŞ

Davutoğlu’nun konuşmasının dış politikaya ilişkin en sert bölümü ise AB konusunda geldi. Kıbrıslı Rumlar’a ve onları bahane eden Avrupalılara sert çıkan Davutoğlu, “Kimse bizi AB-Kıbrıs açmazına sokmaya çalışmasın. Bize kimse istemediğimizi yaptıramaz. Türkiye en zor şartlarda en beklenmedik kararları almıştır ve alacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasının son bölümünde ise Bakan, güçlü dış politika için hükümetteki koordinasyonun önemini anlattı ve bir anlamda yaklaşan seçimler için ilk propaganda fitilini de yaktı: “Geçmişte Türkiye’de koalisyon hükümetleri vardı. Bir partiye mensup bakan dış politikayı bir yere, diğeri başka yere çekiyordu. Oysa siyasi istikrar ve hükümetimizin bakanlıklar arasında kurduğu koordinasyon güçlü politikayı da getirdi.”

Bakan’ın konuşmasında “eksen kayıyor” ve “yeni Osmanlı” eleştirilerine de yanıt geldi. “Eksen kayıyor” eleştirilerine karşılık, aslında Türkiye’nin eski ittifaklarına sahip çıktığını söyleyen Davutoğlu, “Masada daha çok sesimiz çıkıyor. Daha görünürüz” örneğini verdi.

Haberin Devamı

“Yeni Osmanlıcılık” konusuna ise “Türkiye bir ulus devlettir ve diğer ulus devletlerle eşittir. Hiç kimseye hükmetme niyetimiz yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!