Makam odasında arama için hâkim kararı yokmuş

Güncelleme Tarihi:

Makam odasında arama için hâkim kararı yokmuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 00:00

Devrimci Karargâh Örgütü’ne yardım ve yataklık yaptığı iddiasıyla tutuklanan eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın makam odasında arama yapılmasına ilişkin hâkim kararı olmadığı ortaya çıktı.

Arama kararının talep kısmında, arama yapılacak yerler arasında Hanefi Avcı’nın makam odası da bulunuyor. Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hâkim Rüstem Eryılmaz’ın 27 Eylül 2010’da verdiği arama kararında arama yapılacak yer olarak sadece Avcı’nın evi ve müştemilatı belirtiliyor. Avcı’nın makam odasında yapılan aramada bir çanta içinde gazeteciler, politikacı, bürokrat ve üst rütbeli askerlere ait telefon dinleme kayıtlarını içeren kasetler bulunmuştu. Avcı’nın ofisinde çıktığı öne sürülen gizli dinleme kayıtları nedeniyle kamuoyunda tartışma başlamıştı. Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hâkim Rüstem Eryılmaz, şunları söyledi: “Verdiğim kararı okumamışlar mı? Atlamışlar mı acaba? Belki başka bir mahkemeden arama kararı vardır. O karara ilişkin bu aramayı yapmış olabilirler.” Aramayı yapan Savcı Hasan Gönen ise “İlk sayfada Hanefi Avcı’nın adresi mevcut. Dolayısıyla arama hukukidir” dedi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu da, olayı şöyle değerlendirdi:
“Arama ve el koyma kararlarında asıl olan hâkimin hüküm kısmıdır. Hüküm kısmında hâkim arama ve el koyma işleminin nerelere ve hangi gerekçelerle yapılacağını özetle ifade eder. Bunun dışında yapılacak aramalar hukuk dışı olur. Bu aramalarda ele geçirilen deliller de niteliğini kaybeder.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!