En kalbi mektup

Güncelleme Tarihi:

En kalbi mektup
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 00:00

Halkalı’daki Aşura töreninde yaptığı konuşmada, Kerbela olayının Müslümanların kutuplaşması değil, kardeşliğin vesilesi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’a, Şii lider Muktada El Sadr’dan özel teşekkür mektubu geldi.

Sadr, Birinci Yardımcısı Mustafa El Yakubi aracılığıyla yolladığı mektubunda, “Büyük bir lidersiniz. Bütün Müslümanların hislerine dokundunuz. Başka hiçbir Müslüman liderin yapmadığını yaptınız” dedi.

IRAK’taki hükümet kurma çalışmaları sırasında Türkiye’nin Sünnicilik yaptığına yönelik iddiaların tartışıldığı bir dönemin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Halkalı’daki Aşura matemi törenlerine katılarak güçlü mesajlar vermesi Iraklı Şiiler arasında büyük yankı uyandırdı. Irak’taki etkin Şii liderlerden Muktada El Sadr, Başbakan Erdoğan’a Halkalı konuşması için teşekkür eden özel bir mektup gönderdi. Sadr mektubunda “Bütün Müslümanların hislerine dokundunuz. Başka hiçbir Müslüman liderin yapmadığını yaptınız” mesajı verdi.

Kerbela kutuplaşma değil

Başbakan Erdoğan’ın ilk kez katıldığı Aşura törenlerinde her yıl Hz. Muhammed’in torunu Hz Hüseyin ile 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesi matemle anılıyor. Başbakan Erdoğan’ın Şii ve Alevi inanışının en önemli unsurlarından olan Kerbela olayının 1371’inci yıldönümü için Halkalı’da düzenlenen törende verdiği mesajlar Şiilerin yaşadığı diğer ülkelerde büyük etki yarattı. Kerbela olayının Müslümanların bölünmesi olarak görmediğini açıkladığı konuşmada Başbakan Erdoğan şunları söylemişti:

‘Acısı ciğerimizde’ demişti

“Hazreti Hüseyin’in şehadeti, veda değil kavuşmadır; bir son değil başlangıçtır, ayrılık değil birliktir, beraberliktir, bütünleşmedir. Arşın, meleklerin, yeryüzü ve gökyüzünün gözyaşı döktüğü o mübarek insanın şehadeti, husumetin değil, kutuplaşmanın değil, kamplaşmanın değil, kardeşliğin vesilesidir. Kim ki Kerbela faciasını, Müslümanların bölünmesi olarak, husumet olarak, kutuplaşma olarak istismar etmeye kalkarsa, biliniz ki o, Hazreti Hüseyin’in aziz hatırasına haksızlık etmiştir. Biz, tam 1370 yıldır, Kerbela’nın acısını ta ciğerimizde taşıyoruz.”

Başka lider yapmadı

Erdoğan’ın bu mesajlarını tebrik etmek için Irak’taki Şii gruplar sıraya girdi. Farklı gruplar kalabalık heyetler halinde Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği ile Basra Konsolosluğu’nu ziyaret ederek memnuniyetlerini bildirdi. Sadr Grubu’nun lideri Muktada El Sadr ise geçen hafta İstanbul’a gelen Birinci Yardımcısı Mustafa El Yakubi aracılığıyla Başbakan Erdoğan’a bir mektup gönderdi. Başbakan Erdoğan’ın yoğun programı nedeni ile Sabiha Gökçen Havaalanı’nda gerçekleşen görüşme basına bildirilmedi. Edinilen bilgilere göre, Muktada El Sadr Erdoğan’a hitaben kaleme aldığı mektubunda, “Büyük bir lidersiniz. Bütün Müslümanların hislerine dokundunuz. Başka hiçbir Müslüman liderin yapmadığını yaptınız” mesajı verdi.

Seçimden sonra etkisi arttı

2003’teki Amerikan işgalinin ardından Irak’taki direnişin sembollerinden biri haline gelen Necef merkezli Sadr grubuna bağlı Mehdi ordusu Ağustos 2008’de silah bırakmıştı. Irak’tan kaçtıktan sonra son iki yıldır İran Şiiliğinin merkezi Kum’da yaşadığı bilinen grubun lideri Sadr, son seçimlerde kazandıkları 40 sandalye ile birlikte ülkedeki siyasi etkinliğini artırdı. Sadr, Mayıs 2009’daki Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmüştü. Sadr, son olarak da geçen Temmuz ayında Şam’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!