Silahlı mücadele bitti, artık politika zamanı

Güncelleme Tarihi:

Silahlı mücadele bitti, artık politika zamanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 00:00

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ne katılmak için İstanbul’da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu’yla yaptığı söyleşide, “Silahlı mücadele bitti, şimdi konuşma zamanı” dedi. İki dil tartışmalarına, farklı dillerin zenginlik getireceğini belirterek katılan Talabani’nin görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

Erdoğan’la düşüncemiz aynı

Türk hükümetinin yaklaşımı çok dostane. Ben cumhurbaşkanı seçildikten sonra sayın Gül beni tebrik etti. Burada olmamın amaçlarından bir tanesi de Türkiye ile imzaladığımız anlaşmaları hayata geçirebilmek. Türkiye ile güçlü ilişkiler geliştirmekte kararlıyız. Sayın Gül ve Sayın Erdoğan’ın da aynı görüşte olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile yaklaşık 40 tane protokol imzaladık ve bunları hayata geçirmeye çalışmalıyız.

Farklı dil zenginleştirir

Dürüst olmak gerekirse Türkiye’nin iç işlerine karışmak istemiyorum. Ama bizim deneyimlerimizden bahsedebilirim. Örneğin Irak’ta farklı dillerin kullanılması bizim kültürümüz zenginleştiriyor. Bir Türkmen öğrenciye kendi dilinde eğitim verirseniz konuları daha kolay anlar. Bütün dünyada benzer tecrübeler görüyoruz. Dünyada 76 ülkede federal sistem uygulanıyor. Bu daha fazla demokrasi anlamına geliyor. İnsanlar kendi kararlarını kendileri veriyorlar. Dilin kullanılması tarafların birbirini anlaması konusunda yardımcı oluyor. Bizim tecrübemiz bu şekildeydi. Ama sizde nasıl olur bunu bilemem. Ayrıca Kürt dili 1932’den beri Irak’ta resmi dil olarak kabul ediliyor.

Öcalan da silahlar bitti diyor

Artık silahların kaldırılması gerekiyor. PKK da benzer düşünüyor. Yaklaşımımı daha önce de belirtmiştim. Şimdi silahlı mücadele zamanı değil. Silahlı mücadele bitmiştir, şimdi politik mücadele zamanıdır. Dağdakilerin silahlarını bırakmalarını tavsiye ediyorum. Ateşkesi kabul ettiklerinde bana sordular. Ben de ‘İyi yaptınız, silahları bırakıp politika yapmayı da düşünmelisiniz’ dedim. İçinde bulunduğumuz zaman Che Guevara ya da Ho Şi Min’in zamanı değil, politik, ekonomik ve medya mücadelesinin zamanıdır. Silahların kullanılması en çok adına mücadele verildiği söylenen insanlara zarar veriyor. Bu bitirilmeli. Biz Türk hükümetinin politikasını destekliyoruz. Prensipte silahların bırakılması konusunda bir fikir birliğine vardılar ama bazı koşullar var. Kürt kimliğinin ve dilinin tanınması gibi. Hatta Öcalan bile artık silahlı mücadelenin geçtiği konusunda aynı fikirdeydi. Ancak bunu yapılması lazım.

Dağdakileri indiremedik

Bu detaylar Türkiye’de tartışılmalı. Meclis’te bir Kürt partisi var, Kürtler Diyarbakır’da ya da başka yerlerde toplantı yapabiliyorlar. Ne istediklerini söyleyebilirler ve kendi aralarında bir fikir birliğine varabilirler. Irak Hükümeti ve Bölgesel Bürt Yönetimi bu konuda her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır. Bölgenin güvenliğinin sağlanması için işbirliği yapmaya hazırız. Dağdakileri indirmek için de çalıştık ama onları indiremedik.

Türkiye Ortadoğu’ya döndü

Haberin Devamı


Kürtler için söylüyorum; bu tarihi bir şans. AK Parti ve Türk hükümetinin yaptığı teklif tarihi bir teklif, bu teklifi kaçırmamalılar. En son İmralı’dan ve dağdaki insanlardan da benzer haberler aldım. Onlar da silahlı mücadelenin bitirilmesini ve demokratik bir çözümün olmasını istiyorlar. Sabırlı olmalıyız. Daha fazla diyalog ve tartışma olmalıdır. İyimserim. Türk hükümeti benden ne isterse onu yapmaya hazırım. Hepimiz demokratik ve güvenli bir Türkiye görmek istiyoruz. Türkiye’nin Ortadoğu’ya geri dönmesinden mutluyuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!