Balyoz Silivri’de

Güncelleme Tarihi:

Balyoz Silivri’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 00:00

196 sanıklı Balyoz Davası’nın ilk duruşması bugün Silivri’de yapılıyor. Duruşmaya İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt yerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden 48 saat önce atanan Hâkim Ömer Diken başkanlık yapacak.

BALYOZ Güvenlik Harekât Planı Davası’na bakan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt’un, hakkındaki soruşturma nedeniyle Gebze’ye atanmasının ardından kritik davada ilk duruşma bugün yapılıyor. Davanın sanıklarından Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun AYİM’deki duruşmaları ise yarın yapılacak. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 sanık, 15 ile 20’şer yıl arasında hapis istemiyle Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yargılanacak.

Atama yazısı dün sabah ulaştı

Duruşmaya Başkurt’un yerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden atanan Hâkim Ömer Diken başkanlık yapacak. 48 saat önce ataması yapılan Diken’in atama yazısı dün sabah Adalet Bakanlığı Komisyonu’na ulaştı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nde 6,5 yıl, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin ikinci heyetinde 2,5 yıl görev yapan, organize ve terör örgütleri konusunda tecrübe sahibi olan Ömer Diken, iddianame ve eklerini incelemeye başladı. Davanın görüleceği İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin diğer üyeleri Davut Bedir, Murat Üründü, Ali Efendi Peksak ile Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş da Silivri’de yapılan yargılamanın heyetinde yer alacak.

3 komutanın terfi davası da yarın

Kritik duruşmanın bir gün sonrasında Balyoz sanığı oldukları için açığa alınan 3 komutanın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu’ndaki terfi davalarının da esastan görüşülmesi bekleniyor. Balyoz sanığı olarak bugün mahkemeye çıkmaları beklenen Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, 30 Ağustos’ta YAŞ’ta bir üst rütbeye terfi ettirilmelerine karar verilmesine karşın, haklarındaki terfi kararnamesinin imzalanmaması ve bu şekilde bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işlemlerinin iptali için AYİM’de dava açmışlardı.

183 klasör taşındı

BALYOZ Davası’na ait 183 klasör, Adalet Bakanlığı’na ait bir minibüsle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasından, davanın görüleceği Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki duruşma salonuna gönderildi. Binlerce sayfa belge ve delilin yer aldığı dosyaların Silivri’ye götürülmesine, davanın görüleceği mahkemenin personeli ile Özel Harekât ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin bulunduğu 2 araç eşlik etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!