Doğum kontrol hapı kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Doğum kontrol hapı kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 11:04

Ünlü makyaj uzmanı Aslı Ayfer Tirtom, kist tedavisi için doktorunun verdiği doğum kontrol hapını kullanınca sol bacağındaki toplardamar tıkandı. Tirtom, “Ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldım. İlaç firmasına dava açacağım” dedi, kadınları uyardı.

Haberin Devamı

Habertürk Gazetesi'nden Özlem Yılmaz'ın haberine göre, birçok dizi ve klipte sanatçıların makyajını yapan, ünlülerin makyözü Aslı Ayfer Tirtom (37), yumurtalıklarındaki kist nedeniyle üç hafta önce doktorunun verdiği doğum kontrol hapını düzenli olarak kullanmaya başladı. 13 gün sonra sol bacağında kasılmalar başlayan Aslı Ayfer Tirtom’un sol bacağı şişti. Doktora başvuran Tirtom, ödem oluştu diye ağrı kesici verilip evine gönderildi. Şikâyetleri sürünce ultrason çekilen Tirtom, bacağındaki toplardamarın tıkandığını öğrendi. Aslı Ayfer Tirtom, acil olarak Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldı.

‘DAVA AÇACAĞIM’

Aslı Ayfer Tirtom, şu an kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar nedeniyle beyin kanaması ve akciğer embolisi riski altında olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “İçindeki sentetik östrojenden dolayı doğum kontrol haplarının bu tür yan etkisi olabilirmiş. Damarların açılması bir yılı bulabilirmiş. 9 gündür hastanedeyim. Sol ayağıma basamıyorum. Hapı satan ilaç firmasına dava açacağım. Sağlık Bakanlığı’na da olayı bildireceğim.”

Haberin Devamı

‘DİKKATLİ OLUN’

Hastaneden 16 günlük iş göremez raporu alan Aslı Ayfer Tirtom, “Doktorlar, hastalarına bu hapları şeker gibi dağıtıyor. Bana ‘yan etkisi en az olan ilaç’ olarak tavsiye edildi. Bu hapın kullanımının çok yaygın olduğunu öğrendim. Kadınlar kullandıkları doğum kontrol haplarının yan etkilerini iyi araştırmalılar, dikkatli olmalılar” diye konuştu. Genç kadın önceki gün hastaneden taburcu edildi.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Erez:Tüm doğum kontrol haplarının yan etkisi vardır. Doğum kontrol hapı 1 ila 2 yıl kullanılacaksa test yapılır, 2-3 ay için yapılmaz.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil:Bu hapların nadir de olsa damar tıkama etkisi var. Yoksa binlerce kadın doğum kontrol hapı kullanıyor.

FİRMA: UYARI VAR

İlaç firması yetkilisi: Bu haplar, östrojen ve proges-teron içeriyor. Prospektüste pıhtılaşma ve bacakta şişlik uyarıları var. Risk dengesini hekim belirliyor. Nadiren de olsa bu tür yan etki oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!