30 yıl sonra zamanaşımı insan onurunu yok eder

Güncelleme Tarihi:

30 yıl sonra zamanaşımı insan onurunu yok eder
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, insan hakları gününde, bireysel başvurunun tartışıldığı, yumurtalı saldırıya uğrayan Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun da oturum başkanlığı yaptığı uluslararası sempozyuma katıldı.

Kılıç, davaların zamanaşımına uğramasını da eleştirdi. Yargı reformunu sabırsızlıkla beklediklerini vurgulayan Kılıç, “Bir hukuk devleti niteliğini taşıyorsanız, 30 yıla yakın devam eden bir yargılama sonunda davacıya ‘kusura bakmayın zaman aşımına uğradı’ demek, insan onurunu yok etmek anlamına gelen bir sonuçtur. Yargı reformunun hem yapısal hem fonksiyonel anlamda yapılmadığı sürece bireysel başvurunun başarıya ulaşma şansını düşük görüyorum” dedi.

Meclis’e rapor

Kılıç, bireysel başvuru için öngörülen iki yıllık süreçte neler yapılabileceği konusunda çalıştıklarını, Almanya, İspanya ve Kore’deki uygulamaların yerinde incelendiğini, hazırlanacak raporların Meclis ve ilgili yerlere gönderileceğini bildirdi. Kılıç, “Türkiye anayasasında laik, sosyal bir hukuk devleti olduğumuz yazar. Eğer hukuk devleti kimliğiniz de varsa bunun gereğini yapmak zorundasınız. Hak ve özgürlüklerin üzerini kazıdığınızda insan onuru ortaya çıkar. Gerçek bir hukuk devletini uygulamaya sokabiliyorsanız bu onuru koruyabilirsiniz, aksi halde başarısızlıklarla dolu bir hayat olur” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!