AKM kapandı seyirci azaldı

Güncelleme Tarihi:

AKM kapandı seyirci azaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 00:00

Haberin Devamı

DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduğu seyirci sayısına ilişkin raporda, “2008’de tadilat nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi binasının kapanmasından dolayı 2009’da temsil sayısında artış olmasına rağmen seyirci sayısında düşüş yaşanmıştır” değerlendirmesi yapıldı. Genel Müdürlüğün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan raporunda, temsil ve seyirci sayısının yıllara göre istatistiki dağılımı yapıldı.
135 temsil arttı
İstatistiklere göre, 2008’de Türkiye’de toplam 703 opera ve bale temsili gerçekleştirildi ve bu temsilleri 305 bin 944 seyirci izledi. Bu rakam son 10 yılın en fazla seyirci sayısı olarak da tabloda görüldü. 2009’da ise kurum bir önceki yıla göre daha fazla temsil yaptı fakat daha az seyirci geldi. 2009’da gerçekleşen 838 temsili 296 bin 814 kişi izledi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2009’daki temsil sayısının 2008’e göre 135 gösteri artmasına rağmen 9 bin 130 seyircinin azalmasını, 2008’de AKM’nin kapanmasına bağladı. 2010’da ise 1 Ocak-21 Ekim arasında 568 temsil gerçekleşirken 240 bin 975 seyircinin salonlara geldiği belirtildi.

OPERA İÇİN POZ VERMİŞLERDİ

Haberin Devamı

Bu yıl Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali düzenlendi. Operaya ilgili artırmak için ünlü isimlerin poz verdiği afişler de şehrin dört bir yanını süsledi. Yanda Beyazıt Öztürk ‘Sevil Berberi’ rolünde.

‘Kırmızı Giysili Çoban’ 600 bin liradan satışta

ANTİK A.Ş.’nin 5 Aralık Pazar günü Swissotel’de gerçekleştireceği 264. müzayedesinde özel koleksiyonlardan seçilmiş tablo ve antikalar satışa sunuluyor. Müzayedede Türk resminin en önemli isimlerinden Nazmi Ziya’nın eski Türkçe imzalı “Kırmızı giysili çoban” konulu yağlıboya tablosu 600 bin lira açılış rakamı ile müzayedeye çıkıyor.
Boğaziçi’nden görünümleri ile ünlü İstanbul aşığı ressam Hikmet Onat’ın “Küçüksu’dan Boğaziçi’ne bakış” konulu triptik çalışması ile İbrahim Çallı’nın nü çalışması ve natürmortları ile Naci Kalmukoğlu’nun aykırı bir çalışması ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Sami Yetik, Feyhaman Duran gibi Türk resminin önemli sanatçılarının eserlerinin yeraldığı müzayedede dünyaca ünlü oryantalistler Fabius Brest ve Prieur Bardin’in “İstanbul” konulu yapıtları da satışa sunulacak.
İstanbul’un köklü ailelerinin koleksiyonlarına ait çok değerli tombaklar ve tuğralı gümüşler müzayedede satışa sunulacak eserler arasında. Turgay Artam’ın yöneteceği müzayede ile ilgili bilgiler www.antikas.com ve www.artam.com sitelerinden ve 0212 236 24 60 numaralı telefondan alınabilir.

Antalya’da piyano sesleri

Haberin Devamı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Antalya Uluslararası Piyano Festivali kapsamında, Berezovsky & Gindin Piyano İkilisi müzikseverlere buluşuyor. Bu akşam saat 20.30’da Antalya Kültür Merkezi’nde sahne alacak olan Rus piyanistler Boris Berezovsky ve Alexander Gindin, ünlü bestecilerin eserlerinden oluşan özel bir program sunacak.

Sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın, ana sponsorluğunu Volkswagen’in yaptığı festival, 16 Aralık’a kadar Antalya Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Cabo Verde’nin yeni incisi Mayra, İş Sanat’ta

TÜm dünyaya adını Cesaria Evora ile duyuran Cabo Verde’nin yeni incisi Mayra, bu sezon İş Sanat’ta dünya müziği serisinin ilk konuğu. 2006 yılında çıkardığı ilk albümü Navega ile müzik dünyasında kendisine geniş bir yer açan Mayra, 2009 çıkışlı albümü ‘Storia Storia’da ritim ve perküsyonun ağırlıkta olduğu, doğallığı ve duyguları maskelemeyen bir sounda sahip. Bugün saat 20.00’de başlayacak konserin biletleri ana gişede (0212 316 10 83) ve www.biletix.com’da.

Filmlerle dalga geçen adam

Haberin Devamı

ÇIPLAK Silah filmleriyle ünlenen Kanada doğumlu Amerikalı aktör Leslie Nielsen, 84 yaşında hayatını kaybetti. Menajeri, zatürree tedavisi gören Nielsen’in Ft.Lauderdale’deki evine yakın bir hastanede dün öldüğünü açıkladı. 11 Şubat 1926’da dünyaya gelen Nielsen, ‘Çıplak Silah-The Naked Gun’ serisindeki Frank Drebin, ‘Uçak!-Airplane!’deki Dr. Rumack ve ‘Scary Movie’ serisindeki Başkan Harris rolleriyle dünya çapında tanındı.
Neilsen kariyerinin ilk yıllarında dramatik rollerde kamera karşısına geçti. Komediye geçiş yapmadan önce oynadığı filmler arasında ‘Yasak Gezegen-Forbidden Planet’ adlı bilimkurgu filmi klasiği ile deprem dalgalarının kurbanı olan dev gemi kaptanı rolünde oynadığı “Poseidon Macerası-The Poseidon Adventure’ gibi yapımlar vardı. 1980 yılında oynadığı ‘Uçak!-Airplane!’ ise, Nielsen’in kariyerinde tam anlamıyla bir dönüm noktası oldu. O filmde oynadığı doktor rolü sayesinde film eleştirmeni Roger Ebert’in deyimiyle “Parodilerin Laurence Olivier’si” sıfatıyla ödüllendi. Nielsen’in en önemli özelliklerinden biri de komedi unsuru olarak diğer filmlerle dalga geçmesiydi.

Haberin Devamı

Ünlü yönetmenler kız çocukları için çekti

TÜRKİYE’de kızların eğitim sorununun çözümüne katkı sağlamak, okula devam edemeyen kız çocuklarının eğitim hayalini gerçekleştirmek amacıyla 2005 yılında başlayan Baba Beni Okula Gönder Kampanyası, yeni bir projeye daha imza atıyor. Bu yeni proje için sekiz ünlü sinema yönetmeni bir araya gelerek kız çocukları ve eğitim konulu fotoğraflar çektiler. Bu fotoğraflardan oluşan ‘Baba Beni Okula Gönder’ Fotoğraf Sergisi, 1-8 Aralık tarihleri arasında Beyaz Space- İz Giz Plaza Maslak‘da sergilenerek satışa sunulacak. Sergiye katılanlar, her birinden sadece 5’er adet basılacak fotoğraflara sahip olma şansını yakalarken, elde edilecek gelir Baba Beni Okula Gönder’e bağışlanacak. Çağan Irmak, Mustafa Altıoklar, Ezel Akay, Handan İpekçi, Zülfü Livaneli, Sırrı Süreyya Önder, Ümit Ünal ve Derviş Zaim’in buluştukları proje kapsamında 30’a yakın eser sergilenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!