Yetimhanenin tapusu Patrikhane'de

Güncelleme Tarihi:

Yetimhanenin tapusu Patrikhanede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 12:10

Büyükada'daki Rum yetimhanesinin tapusu Patrikhane'ye teslim edildi.

Haberin Devamı

Rum Erkek Yetimhanesi'nin Fener Rum Patrikhanesine iadesine ilişkin tapuyu, Patrikhanenin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, Büyükada Tapu Müdürlüğü'nden teslim aldı.

Fener Rum Patrikhanesinin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, Rum Erkek Yetimhanesinin, Patrikhaneye iadesine ilişkin olarak, “Bu, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı. Bu karar, benzer durumda olan mülkiyetlere de örnek teşkil edecektir” dedi.

Sofuoğlu, Rum Erkek Yetimhanesinin tapusunu aldıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, aldıkları tapunun üstünde Rum Patrikhanesi yazdığını belirtti.

Sofuoğlu, şunları söyledi:

“Patrikhane, 5 sene önce sahip olduğu bu mülkiyeti kaybetmişti. Şimdi tekrar mülkiyetin sahibi oldu. Bu, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından önemli bir başarı. Ben bunu böyle telakki ediyorum. Kaybolmuş bir hak, yasal süreç sonunda yasal sahibine geri dönmüş oldu. Bu konuda tamamen yasal süreç takip edildi. Bu da ülkemiz açısından önemli bir gelişme. Ben de bunu Türkiye'ye ve takip ediliyorsa uluslararası kamuoyuna duyurmaktan onur duyuyorum. Ama çok abartılacak bir şey değil. Bir hak sahibine geri ulaşmış oldu.”

Haberin Devamı

Sofuoğlu, adadan ayrıldıktan sonra Fener Rum Patrikhanesine geçerek tapuyu Patrik Bartholomeos'a takdim edeceğini bildirdi.

YETKİ KARGAŞASI

Sofuoğlu, yetki sorununu da tapu müdürünün “mahkeme kararını yerine getireceğiz” açıklaması üzerine sonuçlandırdıklarını belirtti.

Mahkemenin, tapu müdürlüğüne talimat yazdığını ve kararda Rum Patrikhanesi adına devir ve tesciline hükmedildiğini ifade eden Sofuoğlu, tapunun 1903 yılında Rum Patrikhanesi adına tescil edildiğini, bu durumun 1929 yılında kadastro geçerken tekrar edildiğini hatırlattı.

Mülkiyetin 2005 yılına kadar devam ettiğini vurgulayan Sofuoğlu, “2005 yılında mahkeme kararıyla bu mülkiyeti kaybeden Patrikhane, şimdi tekrar mülkiyetine kavuşmuş oldu” dedi.

Gazetecilerin, tüzel kişiliğin tanınması hakkındaki soruları üzerine de Sofuoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Tüzel kişilik zaten fiilen tanınıyordu. Patrikhanenin tapuda zaten adı vardı. Mahkeme kararında adı da geçiyordu. Dava açıldığında 2005 yılında sonuçlanan davada, davalı Fener Rum Patrikhanesi idi. Bu yasal süreç devam etmiş ve o tarihte mahkeme karar vermiş. Yargıtay'dan da geçmiş. Şimdi tekrar Fener Rum Patrikhanesi adına tapuyu aldık. Benim kişisel görüşüm; fiili olarak da bir tanıma söz konusudur. Benzer durumda olan bazı mülkiyetler var. Bu karar, benzer durumda olan mülkiyetlere de örnek teşkil edecektir. Biz yine aynı durumdaki Rum Vakfı'na ait olan Bozcaada'daki 3 gayrimenkul için aynı süreci başlattık. Benzer durumda olanlar bu karardan faydalanacaktır.”

Haberin Devamı

Avukat Yannis Ktistakis de bu kararın benzer durumda olan mülkiyetler için emsal teşkil edeceğini belirterek, davada yardımlarından dolayı çalışan avukatlara teşekkür etti.

Davada uzun süreç yaşandığına dikkati çeken Ktistakis, şunları kaydetti:

“Birleşik karma hukukçu ekibi, bu dava için çalıştı. Bir kısmı Yunanistan'da uluslararası boyutu olan AHİM'de, Türkiye'deki boyutu için de Türk avukatlar sıkı bir şekilde çalıştı. Bu avukat grubu insan hakları için ve Patrikhane için çalışmıştır. Bu iki ekibin insan hakları, hukukun üstünlüğü için birlikte çalışmaları ve bu sonucu almaları Avrupa için de önemli bir olaydır.”

AVRUPA'DA BİR İLK 

Sofuoğlu, Rum Erkek Yetimhanesinin Patrikhaneye iadesine ilişkin olarak, “Yanılmıyorsam bu Avrupa'da da bir ilk. AİHM kararını ilk uygulayan, yargılama yoluyla mülkiyeti geri veren ülke olduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!