Neden yumurta attıklarını anlattılar

Güncelleme Tarihi:

Neden yumurta attıklarını anlattılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 11:05

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a geçen cuma günü Eskişehir'de kürsüde konuşma yaptığı sırada yumurta atan ve sevk edildikleri adliyede serbest bırakılan Anadolu Üniversitesi öğrencileri Derya Altundağ, Tevfik Caner Ertay ve Yakup Çetinkaya, “Domates pahalı olduğu için yumurta attık. Yumurtanın içinden isyan çıkıyor. Sabah, öğle ve akşam hep yumurta yiyiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÖYLE ENGELLENMİŞLERDİ - FOTO GALERİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı protesto eden öğrenciler olayın ardından üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından karga- tulumba salondan dışarı çıkartıldı ve polis tarafından gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen öğrencilerden Derya Altundağ savcılık tarafından serbest bırakıldı, diğer öğrenciler Tevfik Caner Ertay ile Yakup Çetinkaya savcılıktaki ifadelerinin ardından sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından ‘denetimli serbestlik' hükmü uygulanarak serbest bırakıldı.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İşitme Engelliler Öğretmenliği 4'üncü sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Derya Altundağ, İletişim Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Caner Ertay, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 2'nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Yakup Çetinkaya, Kılıç'a yumurtalı protestoyu DHA muhabirlerine anlattı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın 26 Kasım tarihinde Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusu'ndeki Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı' konulu sempozyuma katıldığını anlatan Derya Altundağ, kendisi ve arkadaşlarının da izleyici olarak sempozyumun yapıldığı salona girdiklerini söyledi. Haşim Kılıç'ın kürsüde konuşma yaptığı sırada kendisinin de izleyicilerin bulunduğu yerden ayağa kalkarak Kılıç'a doğru konuştuğunu anlatan Derya Altundağ şöyle dedi:

“Haşim Kılıç'ın üniversitemize geleceğini 1 hafta öncesinden duyduk. Bizim de üniversitemize sahip çıkan gençler olarak bu sempozyumda bulunmamız gerektiğini düşündük. Sempozyum Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı ile ilgiliydi. Her şeyden önce şunu söylüyoruz; ‘Bireysel haklar hiçbir zaman özgürlük getirmeyecektir. Toplumsal haklar bize özgürlük getirir. Parasız eğitim, parasız sağlık gibi toplumsal haklar olmadan özgürleşemeyiz.' Biz öğrenci kolektifi olarak Türkiye’deki bütün üniversitelerimizde her zaman şunu söyledik: ‘Üniversitelerimize gelmeyin' Çünkü, ‘Geldiğiniz zaman sizi yumurtalarla karşılayacağız’ dedik. Onlar da her zaman gelmeye devam etti. Geldikleri zaman da Egemen Bağış'a olduğu gibi her zaman yumurtalarla karşılaştılar. ‘Biz gelmeyin', ‘Gelirseniz de üniversitemize şemsiyesiz yaklaşmayın' diyoruz. Biz o gün salona girdik. Girerken üzerimiz arandı. Yumurtaları üniversiteli yaratıcılığı ile içeri sokmayı başardık. Ama tekniğini söyleyemeyiz.

Çünkü ileride yine lazım olabilir. Haşim Kılıç, yargı reformundan bahsediyordu, ileri demokrasi geleceğini söyledikten sonra ayağa kalkarak İstanbul Üniversitesi'ndeki 18 arkadaşımıza 15 ay hapis cezası çıktığından bahsettim, ‘Bu mudur ileri demokrasiniz?' dedim. Haşim Kılıç, ‘Bunu sonra konuşalım' gibi bir şey söyledi. Ben orada kesinlikle susturulacağımı biliyordum. Üniversitelerde bizim düşüncelerimizi özgürce söyleyebildiğimiz platformlar oluşturulmuyor. Biz bunun farkında olduğumuz için böyle yumurtalı eylemlere başvuruyoruz. Yumurta atmamızın nedeni, konuşturulmadığımız zaman bir yumurta atmakla pek çok şey ifade edebiliyoruz. Bizim attığımız yumurtanın içerisinden isyan çıkıyor. Salondan çıkartılırken darp edildik, orantısız güç uygulandı.”
Derya Altundağ, yapılan açıklamada kendilerine uygulanan gücün ‘Orantılı' olduğuna dair açıklama yapılmasına karşılık arkadaşının durumunun aksini gösterdiğini öne sürdü. Altundağ, “AKP'lileri üniversitemize almayacağız, bizim üniversitemize giremez. Gelirlerse yumurtalarla karşılayacağız. Medyada, bir genç kız çıkıp Haşim Kılıç’ı susturdu diye haberler yer aldı. Burada erkek egemen sistem ve erkek egemen siyasete de bir lafımız var. Kadınlarda var, kadınlar da siyaset yapıyor hem de çok güzel yapıyor. Bunu göstermiş oldum” diye devam etti.

“KAFASINA ATMAYI DÜŞÜNMEDİK”

İletişim Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Tevfik Caner Ertay da, protesto sırasında Haşim Kılıç’a sadece yumurta attıklarını, Kılıç'ın kafasına isabet edecek gibi fırlatmayı düşünmediklerini söyledi. Ertay, şöyle konuştu:

“Kesinlikle yumurtayı Haşim Kılıç'ın kafası veya başka bir yerine yumurtayı atma düşüncemiz yoktu. Amacımız; kesinlikle darp değil. Çünkü karşımızdaki de insan. Biz yumurtayı AKP'ye, sisteme karşı atıyoruz. Amacımız; yumurtayı isyanın simgesi haline getirmek. Bazı gazetelerde çakmak attığımıza dair haberler çıktı. Çakmak falan atmadık, çakmak yaralamaya girer. AKP'liler ve sermaye uşakları üniversitemize giremez. Bu bir uyarıdır. Bu tür eylemler birçok şehirde yapıldı. Bu tür halkın karşısında olan kurumların temsilcileri de üniversitemize giremez. Uyarıyoruz; ‘Gelmeyin. Gelirseniz aynı eylemin daha şiddetlisi ve gür bir şekliyle karşılaşırsınız.' Egemen Bağış'ı da uyarmıştık. Aynı eylemle karşılaştı. Artık ya şemsiyeleri ile gelsinler ya da büyük koruma orduları falan tutsunlar kendilerine. Öğrenci kollektifleri olarak yine üniversitelerimizde olacağız. Üniversitemize sahip çıkacağız.”

AÖF Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Yakup Çetinkaya ise, domatesin pahalı olduğunu sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinde sürekli yumurta yedikleri için Kılıç'a yumurta attıklarını söyledi. Çetinkaya, şöyle konuştu:

“Bize, ‘Neden yumurta atıyorsunuz?' diye sordular. Üniversitelerimizde söz hakkımız yok. Daha önceki Bologna toplantısında içeri alınmamıştık. Yine söz hakkı verilmeyeceği, susturulacağımız için şöyle düşündük: ‘Arkadaşımız orada konuşacak, muhtemelen susturulacak biz de orada yumurtaları atacaktık.’ Nitekim öyle oldu. Daha sonra mahkemeye çıktık, serbest bırakıldık. Artık, eylemlerin sözlü ya da slogana indirgenmemesi lazım. AKP ve işbirlikçilerine çok tepkiliyiz. Bunun için sözlü tepkinin dışında yumurtayla tepki veriyoruz. Aslında yumurta yerine domates de atabiliriz. Ama domates pahalı. Kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde hep yumurta yediğimiz için yumurta atıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!