Her karış toprağından tarih fışkırıyor

Güncelleme Tarihi:

Her karış toprağından tarih fışkırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2010 13:55

Yozgat'ta bugüne kadar yapılan kazılarda, Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Frig ve Roma gibi birbirinden farklı medeniyetlere ait binlerce tarihi eser gün ışığına çıkarıldı.

Haberin Devamı

Anadolu'nun en eski yerleşim alanlarından olan Yozgat'ta kazı ve yüzey araştarmalarını, Avusturya, ABD, İngiltere ve İtalya'dan gelen arkeologlar tarafından yürütülüyor.

Kayıp şehir Pteria'nın kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı'ndaki kazı çalışmaları 2001'den bu yana İngiliz Dr. Geoffrey Summers başkanlığındaki kazı ekibi sürdürüyor. Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Proto-Hitit, Hitit imparatorluk çağı, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait tabakaların tespit edildiği kazılarda, mimari ve heykeltraş örnekleri, yazıtlar, ok uçları, bronz ve bakır eserler, pişmiş toprak kaplar, alın süs parçaları fibulalar, koşum süleri ortaya çıkarıldı.

Pteria Antik Kenti kalıntılarında bu yıl birleştirme ve onarım çalışmaları ile Saray Bölgesi'ndeki bazı surların onarımı yapıldı.

Sorgun'da Büyük Taşlık köyü sınırlarındaki “Kuşaklı Höyük” olarak bilinen alanda 2008'den itibaren İtalya Floransa Üniversitesi koordinatörlüğünde devam eden arkeolojik yüzey araştırması ve jeofizik araştırmaları ise sona erdi.

Floransa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığında yapılan çalışmalarda. bölgenin Hitit Uygarlığı'nın etki alanında yer aldığı, Hitit imparatorluğu dönemindeki Zippalanda şehrinin de bu bölgede olduğu tahmin ediliyor.

GALATLARIN BAŞKENTİ TAVİUM'DAKİ KAZILAR

Yozgat'ın Büyük Nefes köyü sınırlarında yer alan ve 2009'da kazı çalışmalarına son verilen Galatların başkenti Tavium Antik Kenti'nde gün yüzüne çıkarılan eserler ise Yozgat Müzesi'nde sergileniyor.

Avusturya Klagenfurt Üniversitesinden Prof. Dr. Karl Strobel'in kendi isteğiyle son verdiği kazılara, Avusturya Graz Üniversitesinden Prof. Dr. Peter Scherrer talip oldu. Prof. Dr. Scherrer Tavium'da 2011 yılında kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin talebinde bulundu.

Bugüne kadar bölgede yapılan kazı çalışmalarında seramik parçalar, sütun kaide ve tamburlar, mezar stelleri, Bizans dönemine ait yazılı mezar ve birçok mimari kalıntılar ile 5 ayrı medeniyetin izlerini taşıyan haç, bronz iğne, pişmiş toprak eserler çıkarılmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!