Kanalizasyondan imparator çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kanalizasyondan imparator çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2010 11:17

DENİZLİ'deki Laodikya Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Roma'nın asker imparatorlarından 3'üncü Gordianus'a ait olduğu belirlenen mermer heykel başı bulundu.

Haberin Devamı

KANALİZASYONDAN İMPARATOR ÇIKTI / FOTO GALERİ

Başın, gövdesi 5 yıl önce antik kentteki Tapınak-A'da yapılan kanalizasyon kazı çalışmalarında bulunmuştu. Güzelliği ile görenleri etkileyen mermer heykel büyük heyecan yarattı, Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Heykelin müthiş bir portre olma özelliği var. 4. yüzyıl başında Hıristiyanlığa geçilmesi nedeniyle heykelin parçalanarak kanalizasyona atıldığını sanıyoruz” dedi.

Eskihisar Mahallesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi'nce yapılan kazı çalışmalarında bulunan mermer heykel başı, gün ışığına çıkartıldı. M.S. 238 ile 244 yılları arasında yaşayan Roma imparatoru 3. Gordianus'a ait heykel başının, antik kentteki kanalizasyon kazılarında 5 yıl önce bulunan başsız mermer gövdeye ait olduğu anlaşıldı. Baş ve gövdenin birleştirilmesi ardından heykelin sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edileceği bildirildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, bulunan imparator başının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, şöyle dedi:
“Çünkü müthiş bir portre olma özelliği var. Laodikya'nın ürettiği kaliteli eserlerden. Mermer eserler yönünden 2010 yılında Laodikya bize zengin buluntular verdi. Bu buluntular arasında Helenistik döneme ait yunus figürlü aşk tanrısı Eros'un başı ve gövdesini ile kutsal seromonilerde kullanılan sunak masasının aslan başlı iki bacağı da var. Laodikya Batı Anadolu'nun Efes'ten sonra en büyük metropol kenti. Tapınak'daki çalışmalarımız bitme aşamasına geldi. Hedefimiz, burada arkeoloji parkı oluşturmak. Buranın dünyaya tanıtılmasına da büyük önem veriyoruz.”

İmparator heykelinin 4'üncü Yüzyıl'da parçalandığını tahmin ettikleri anlatan Prof.Dr. Şimşek, “O dönemde, çok tanrılı dinlerden Hıristiyanlığa geçildi. Bu dönemde heykeller, insanlar tarafından parçalanarak kanalizasyona atılmıştı. Bunun da onlardan biri olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Laodikya Antik Kenti'nde daha önce de Roma Cumhuriyet Dönemi’ni sona erdiren ilk imparator Augustus’un bugüne kadar bilinen en sağlam ve ayrıntılı heykelinin başı bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!