Balbay: Suçlamalarla gerçekler örtüşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Balbay: Suçlamalarla gerçekler örtüşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 16:04

İkinci Ergenekon davasının 92’inci duruşmasında söz alan tutuklu sanık gazeteci Mustafa Balbay, “Darbe planlarını yazanlar, konuşanlar, planı yapanlar serbest. ‘Böyle bir şey var mı yok mu’ diye bakan gazeteci tutuklu. İddiaların omurgasını oluşturan kişileri serbest bırakıp bizi tutuklu yargılamanızı kabul edemiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Duruşmada söz alan Mustafa Balbay, 31 Ekim'de Taksim’de meydana gelen intihar saldırısını anımsatıp yaralanan 32 kişiye geçmiş olsun diledikten sonra “Sayın heyet, dikkat ettiniz mi? İlk tepkiler Ergenekon bağlantısı bulmaya yönelikti. Hükümet ve çevresi bombacıyı beğenmedi. ‘PKK’lıydı ama arkasında ne vardı? Kamuoyu bu olayı da Ergenekon’a bağlamak için ortam hazırlandı. ‘Buradaki yargılamanın dışında medyada da bir yargılamanın yanında medyada da yargılama sürüyor’ demiştim. Biz burada zulüm altındayken bırakın hukuki değerleri bunlara vicdanınız el veriyor mu" dedi.

KCK DAVASINDA ‘ÜYESİ DEĞİLİM’ DİYEN YOK, BURADA ‘ERGENEKON ÜYESİYİM’ DİYEN YOK"
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan KCK davasına dikkat çeken, 7 bin sayfalık iddianamede örgütün ne zaman ve kimler tarafından kurulduğunun yazıldığını anlatan Balbay, “Örgüt budur. ’KCK üyesi değilim’ diyen yok. Burada ’Ergenekon üyesiyim diyen yok’ Herkes ’KCK’ye üyeyim, şehir konseyine üyeyim’ diyor. Hepsi Kürtçe savunma yapmak istediklerini söylüyor. Örgüt budur. Biz burada değil, ortak bir şey yapmak, konuşma sırası bile yapamıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BU ÖRGÜT ÇOKTAN SEÇMELİ Mİ?
Balbay şöyle devam etti:
“İddia makamının ısrarla kurmaya çalıştığı örgüt burada yok. Burada ancak çok büyük bir aile kurabilirsiniz. Bizi kazısanız ancak insan çıkar. Arayın ama aileden başka bir şey bulamayacaksınız. Bu iddianamede örgütün yapısına ilişkin 3 ayrı şema var. Bu örgüt çoktan seçmeli mi?"
Mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’na yazdığı yazılara “Böyle bir örgüt yok" diye yanıt geldiğini anımsatan Balbay, “Böyle bir örgütün varlığı ispatlanmadığı için Mart 2009’da ’iddia olunan örgüt’ denilmesini kararlaştırdınız. Medya dinlemedi, bir karar daha aldınız. Bugüne kadar ‘bu kişinin örgüt üyesi olduğu saptanmıştır’ diye bir belge geldi mi? Heyetin en azından bunu karşılaştırmasını istiyorum" diye konuştu.
Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek’in tahliyesine çok sevindiğini ifade eden Balbay “İddianamede ‘Özbek Balbay’ın dediklerini yapar’ diye iddia ediliyor. Allah aşkına bir belge göstersinler. Ben tutuklandığımda 49 yaşında bir gazeteci, Özbek 70 yaşından babamdan 5 yaş küçük bir sendikacıydı. Böylesine içeriksiz, soyut bir suçlama olabilir mi?" diye konuştu.

Haberin Devamı

DİŞÇİ BİLE ÖZKAN’IN AĞZINI KAPATAMADI
İddianamede Tuncay Özkan ile 6 kez görüşme yaptıklarının yazıldığını belirten Balbay, cezaevine yapılan diş sağlığı taramasını esprili bir şekilde anlatarak, “Diş hekimi bile Tuncay’ın ağzını kapatamadı. Tuncay düşündüğünü açıkça söyleyen, beyni dilince bir insan" diye konuştu. “Bizi hala tutuklu yargılıyorsunuz" diyen Balbay heyete “Suçlamalar ile gerçeklerin ne kadar örtüştüğünü gözden geçirin" diye seslendi.

DAVANIN ÖZÜ
Balbay, konuşmasının devamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Ergül’ün eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek tarafından yazıldığı iddia edilen“Darbe Günlükleri"ne ilişkin soruşturmayı, Ergenekon soruşturmasından ayırarak yetkisizlik kararıyla Ankara’ya göndermesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Balbay, 24 Kasım 2009 tarihindeki çapraz sorgusunda Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in “Darbe planları içinde bulundunuz mu" sorusu üzerine Başkan Şengün’ün “Bu konuda soruşturma var mı?” diye sorduğunu anımsattı. Savcı Pekgüzel’in “Bu davanın özü darbe" şeklindeki açıklamasına değinen Balbay şöyle devam etti:
“Bu davanın özü olan 4 darbe Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven diye sıralanıyor. İddianamede bu planların Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tarfından yazıldığı anlatılıyor. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ergül, ‘Üç kuvvet komutanı ile Ergenekon soruşturması arasında bir bağ yok’ dedi. Ama birbirini hiç tanımayan ilgisiz insanlar aynı örgütte"

Haberin Devamı

GAZETECİLERE SANSÜR
“Şener Eruygur ile Özden Örnek’in birbiriyle irtibatı yok. Emlakçı Muzaffer Öztürk ile Mustafa Balbay’ın irtibatı var, öyle mi" diye soran Balbay gelinen aşamayı şu sözlerle eleştirdi:
“İddianamede 'Balbay’ın notları Özden Örnek’in Günlükleri’ni doğrulamaktadır' diyor. Benim olduğu iddia edilen notlarda ’Falan kişi böyle söyledi, şu kişi şöyle söylemiş’ diye ifadeler var, bunlar bir gazetecinin notları. Özden Örnek’in Günlükleri’nde '4 Mart 2003’te Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün başkanlığında toplandık' diyor, 20 komutan sayıyor. 1. Tekil şahıs ile anlatıyor. Bu günlüklerin davanın özü ile ilgisi yok ama Balbay’ın gazeteci olarak aldığı notların darbe ile ilgisi var. Bu hukuka,. İnsan haklarına darbedir, gazetecilere sansürdür"

Haberin Devamı

Önceki gün çapraz sorgusu tamamlanan Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu’nun birleştirilen 3. iddianamenin sanığı olduğunu anımsatan Balbay, “3. İddianamede de Cumhuriyet Gazetesi’nin bir terör örgütü merkezi gibi gösterildiğini, Ankara Bürosu santralının dinlendiğini bir kez daha gördük. İlhan Selçuk, bu davada karşılaştığı muamele nedeniyle sağlığı bozulduğu için yaşamını yitirdi. 3. İddianame’de İlhan Selçuk’a değil selam vermek, yazdığı notta adı geçen kişi bile örgüt üyesi sayıldı" diye konuştu.

ONUNCU KÖY
Gazeteci-Yazar Bekir Coşkun’un artık Cumhuriyet’te yazmaya başladığını ifade eden Balbay,“Onuncu Köy’den sonuncu köye geldi. Cumhuriyet Gazetesi ayakta kalma mücadelesi verirken ben ‘medyayı ele geçirmeye çalışmakla’ suçlanıyorum. Cumhuriyet Gazetesi’nde terör örgütüne omuz veren bir haber göstersinler" dedi.

Haberin Devamı

VİCDANİ DEĞERLERİNİZ EL VERİYOR MU?"
Ayakta kalma mücadelesi verdiklerini belirten Balbay, “Hukuk arıyoruz. Benim sorumlu olduğum ailem, ülkem var. Olabildiğince sakin olarak sağlığımı korumaya çalışıyorum. Yoksa burada alçakça yapılan planları kabullendiğinden değil. Bizi özgür yargılayın” diyerek sözlerini tamamladı. Olaydan sonra ilk tepkisinin “Bu olayı da Ergenekon'a bağlamak isterler” olduğunu ifade eden Balbay, “Olayın ardından 'Bağlantılar ilginç' diye bir açıklama yapıldı. Terörist ortaya çıktı. Hükümet bombacıyı beğenmedi. Acaba arkasında ne var, denildi. Bizi böylesi bir durumla karşı karşıya koymayı, bırakın hukuki değerlerinizi bir yana, vicdani değerleriniz buna el veriyor mu?" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!