Kaçak kazıda ortaya çıkan eserler müzede sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Kaçak kazıda ortaya çıkan eserler müzede sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 13:21

Jandarma ve polis ekiplerince Milas'ta düzenlenen operasyonda bulunan 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulacak müzede sergileneceği bildirildi.

Haberin Devamı

Zeus Tapınağı'nın üzerindeki Menandros Anıtı'nın alt kısmındaki noktaya denk gelen ve 2 bin 400 yıllık olduğu düşünülen mezar odası ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan bir heyet, mezar odası ve lahitin bulunduğu Milas'ta, TKİ yetkilileriyle bir dizi incelemede bulundu. Yapılan incelemenin ardından, “Öncelikli olarak eserlerin bulunduğu alanın kamulaştırılma işlemi yapılması, kamulaştırma işleminin ardından eserlerin bulunduğu alanın müze haline getirilmesi, işin kontrolörlüğünün, ihalesinin, müzenin düzenlenmesinin, kamulaştırma işlemlerinin ve yapılacak olan kazıların Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi, bölgeye kurulacak olan müzenin 2011 yılında tamamlanması için çalışmalara hız verilmesi, arkeolojik alan içindeki kazılara ara verilmeden devam edilmesi, bölgeye kurulan müze, Türkiye turizmine hizmet verilmesi, oluşturulacak olan müzede, 2 bin 400 yıllık mezar odası, lahit ve yapılacak olan kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin sergilenmesi, bölgedeki arkeolojik alanın düzenlenmesi kapsamında yapılacak olan kamulaştırma çalışmalarında 'Kentsel Dönüşüm Projesi' uygulanması, bölgenin aykırı uygulamalar ve gecekondulardan temizlenmesi ile müzenin yapımı ve kamulaştırma işleminin TKİ tarafından finanse edilmesine” kararlaştırıldı.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Bölgede başlatılan kazılara bilimsel danışmanlık yapan 4 kişiden biri olan Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Işık, lahit ve mezarın bulunduğu bölgede başlatılan koruma çalışmaları ile kazıların kazıların sürdüğünü belirterek, “Bölgede bir müze açılması ve bulunan eserlerin yerinde sergilenmesi için çalışmalarımız sürüyor. Oluşturulacak olan müzede, geleneksel antik doku yerinde sergilenecek. Bölgede kurulacak olan müzenin çekirdeğini mezar ve lahit odası oluşturacak” dedi.

Proje kapsamında hayata geçilecek olan arkeolojik park çalışması ve oluşturulacak müzenin dünyada bir ilk olacağını dile getiren Işık, “Projenin hayata geçirilmesi onuru Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve TKİ'ye ait olacak. Kazıda görev yapan arkeolog ve mimarlar şimdiden bunun sevincini yaşıyoruz. Bölgede görev yapan 4 bilimsel danışman, bu süreç boyunca görev yapmaya devam edecek” diye konuştu.

OLAY VE GELİŞMELER

Jandarma ve polis ekiplerince Milas'ta düzenlenen operasyonda bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu noktaya ulaşmaya çalışan tarihi eser kaçakçılarının, 2 metre kalınlığındaki mermerleri özel ekipmanlarla deldikleri, 80 santimetre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda bir tünel kazdıkları ortaya çıkmıştı.

Yaklaşık 1 yıl boyunca geceleri bölgede çalıştıkları iddia edilen 10 zanlı, mezar odasındaki lahdi pazarlamaya çalıştıkları esnada güvenlik güçlerince yakalanmış ve adliyeye sevk edilen 10 kişiden 5'i tutuklanmıştı.

Lahitin üzerindeki kabartmalarda M.Ö 4. yüzyılın ilk yarısına ait “Aslan Avı” sahnesi yer alıyor. Arkeologlar bulunan lahit ve mezarın Pers Valisi Maussollos'un babasına ait olma ihtimali üzerinde duruyor. Mezar odasının duvarlarında yer alan ve tarihi eser kaçakçılarının zarar verdiği tespit edilen duvar resimlerinin koruma altına alındığı ve mezar odasında “flaş” kullanılarak fotoğraf çekimine izin verilmediği öğrenildi.

MAUSOLEUS

Bodrum Müze Müdürlüğü kayıtlarında, M.Ö. 4 yüzyılda yaşadığı yer alan Pers Valisi Maussollos, yetkileri fazla olduğu için Karia bölgesinde kral gibi davranmış, kendi döneminde Bodrum Antik Tiyatro'yu yaptırmış, kendi adına Halikarnas Mozelesi'nin yapımını başlatmış ve birçok kamusal alan ve surlar yaptırmış. Maussollos döneminde Karia bölgesi en büyük sınırlarına ulaşmış.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!