Marmara Üniversitesi’nde zehirli gaz paniği

Güncelleme Tarihi:

Marmara Üniversitesi’nde zehirli gaz paniği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 16:42

MARMARA Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi’ndeki Fen - Edebiyat Fakültesi’nin laboratuvarında meydana gelen kaza sonrası binaya ’Pyridine’ adı verilen zehirli gaz yayıldı. Gazdan olumsuz etkilenen 8’i öğrenci 9 kişi hastaneye götürülerek tedaviye alınırken, fakülte binası boşaltıldı, eğitime bir günlük ara verildi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTEDE KİMYASAL PANİĞİ

Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi’nde büyük paniğe yol açan kaza, bugün saat 13.15 sıralarında dört katlı Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bodrum katında bulunan laboratuvarda meydana geldi. Yüksek lisans öğrencilerinin eğitim gördüğü laboratuvara malzeme taşıyan bir görevlinin bir anlık dikkatsizliği sonucu, içinde ’Pyridine’ adı verilen malzemenin bulunduğu 2,5 litrelik tüp yere düşerek kırıldı.

Zehirli ve kötü kokulu olduğu belirtilen madde, kısa süre içinde fakültenin tamamına yayıldı. Bunun üzerine yetkililer, öğrencilerden kısa süre içinde binayı boşaltmalarını istedi. Yetkililer ayrıca itfaiye ile sağlık ekiplerine de haber verdi. Kısa süre içinde Kadıköy İtfaiye Grubu ile sağlık ekipleri yerleşkeye geldi.
Zehirli gazdan olumsuz etkilenen 8’i öğrenci 9 kişi ambulanslarla Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. İtfaiye ekipleri de laboratuvarda çalışma başlattı. Yapılan incelemede, laboratuvara yayılan maddenin uzun süre solunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturmadığı belirlendi. İtfaiye ekipleri incelemelerinin ardından laboratuvardaki maddenin temizlenmesi işlemlerine katıldı. Yaklaşık 2 saat süren çalışmaların ardından ekipler yerleşkeden ayrıldı.

Haberin Devamı

"BİNADAN KOŞARAK ÇIKIYORLARDI"

Kazanın ardından öğrencilerin binayı boşaltmak için birbirleriyle yarıştığını belirten Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğrencisi Eda Er, "Sanıyorum gazdan olacak. Elleriyle yüzlerini kapayarak, binadan koşarak çıkıyorlardı. Etrafa kötü bir koku yayıldı. Bize okulda bugün ders olmayacağı söylendi" dedi. Laboratuvarda yüksek lisans öğrencilerinin eğitim gördüğünü anlatan Er, "Bodrum katında olmasına rağmen madde çabuk buharlaştığı için binanın tamamına yayıldı. Bize aşırı solunmadığı müddetçe tehlikesi olmadığı söylendi" diye konuştu.

Biyoloji Bölümü İkinci Sınıf Öğrencisi Hazal Erol da binaya yayılan kokunun çok rahatsız edici olduğunu, soluk alıp vermeyi olumsuz etkilediğini belirterek, "Gazdan etkilenen arkadaşlarımız ambulanslarla hastaneye götürüldü. İtfaiye ekipleri binaya girip çıkıyor. Bize tehlikeli bir durum olmadığı söylendi" dedi.

Haberin Devamı

HASTANEDE MASKE DAĞITILDI

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acil Servis Ünitesi’ne getirilerek tedaviye alınan 9 kişinin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Zehirli gazdan etkilenen kişilerden bazılarına serum verildi. Bazıları da soluk alıp vermekte güçlük çektiği için solunum cihazına bağlandı. Yoğun gaz kokusu nedeniyle serviste çalışan personel ile hasta yakınlarına maske dağıtıldı. Görevliler ile vatandaşların kötü kokudan hayli etkilendiği dikkat çekti.

PYRİDİNE NEDİR?

Bir azot ve beş karbondan meydana gelmiş bir organik hetorosiklik bileşik. İğneleyici, kötü bir kokusu vardır. Pyridine organik çözücüler ve su ile karışır. Susuz pyridine elde etmek için önce baryum oksitle sonra da kalsiyum hidrür veya fosfor pentoksitle mumele edilir. Isıya, baz ve aside karşı kararlıdır. Pyridine, bir reaksiyon ortamı, bir bazik katalizör, asit bağlayıcı, organik ve anorganik bileşikler için çözücü olarak kullanılır. Endüstride ve kimya laboratuvarlarında kullanılışlı bir çözücüdür. Pyridine birçok maddenin başlangıç maddesi olması bakımından önemlidir. Pyridine türevlerinin birçoğu ilaç sanayiinde kullanılan alkaloittir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!