16 ölümlü kazanın sanığı 9 ay sonra belli oldu

Güncelleme Tarihi:

16 ölümlü kazanın sanığı 9 ay sonra belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 11:51

ANTALYA’da geçen 25 Mayıs’ta 14’ü turist 16 kişinin öldüğü ve 25 turistin de yaralandığı tur otobüsü kazasının 9 ay sonra hazırlanan iddianamesinde, sanık olarak tur şirketinin operasyon müdürü yer aldı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Ferat Aslan, kazadan 9 ay sonra iddianameyi hazırladı. Antalya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, tur şirketinin araç operasyon müdürü 32 yaşındaki Hüseyin Kaya’nın adı, tek sanık olarak yer aldı. Kazanın sürücünün uyuması nedeniyle meydana geldiği belirtilen iddianamede, ölen sürücü Yılmaz’ın asli kusurlu, Kaya’nın ise tali kusurlu olduğu belirtildi.

Kaza sırasında sürücünün telefonla görüşüp görüşmediği, kalp krizi olasılığı, yolun kusuru, araçtaki teknik arıza gibi kriterlerin detaylıca incelendiği belirtilen iddianamede, asli kusurlu olarak bildirilen sürücü Yıldız hakkında şunlara yer verildi:

"Araç sürücüsü Hikmet Yılmaz’ın yeteri kadar dinlenmiş olarak gece yolculuğuna çıkması gerekirken, muhtemel uyumasına bağlı direksiyon hakimiyetini kaybederek kazanın meydana gelmesinde sebebiyet verdiği, asli kusurlu olduğu belirlenmiştir."

’ŞOFÖRÜN DİNLENMESİNİ SAĞLAMALIYDI’

Önümüzdeki günlerde görülecek duruşmada tutuksuz yargılanacak Kaya için savcı, ’taksirli öldürme’ suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. İddianamede Kaya’ya yönelik suçlamayla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Tur şirketinin araç operasyon müdürü Hüseyin Kaya’nın araç sürücülerinin muntazam bir şekilde dinlenmelerini sağlaması ve bunları kayıt altına alması gerekirken böyle bir sorgulama yapmadan gelişigüzel sürücüyü görevlendirdiği veya sürücünün yolcu almasına izin verdiği için tali kusurlu olduğu belirlenmiştir."

’UYUMUŞ OLMASI KUVVETLE MUHTEMEL’

Savcı Aslan’ın yaptığı araştırmada, GSM operatörleriyle yapılan yazışmada sürücü Yılmaz’ın telefonla konuşmadığının belirlediği, kalp krizi iddiaları için otopside kazaya bağlı travma sonucunda öldüğünün tespit edildiği, bilirkişinin yaptığı teknik inceleme sonucunda alınan raporda yolda herhangi bir kusurun tespit edilemediği belirtildi.

Yaralı kurtulanların ifadelerinde kazadan önce otobüsün yol üzerinde sağa-sola gezindiğinin belirtildiğine değinilen iddianamede, "Bu nedenle kazanın muhtemelen araç sürücüsünün uyumasına bağlı olarak meydana gelmiş olma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu belirlenmiştir" denildi.

KAZA NASIL OLMUŞTU

Günübirlik Pamukkale turuna katılmak üzere Alanya’dan hareket eden Rus turistleri taşıyan 49 yaşındaki Hikmet Yılmaz yönetimindeki 41 DP 006 plakalı otobüs, Aksu Köprüsü’nde yoldan çıkarak bariyerlere çarpmış ve dereye uçmuştu. Otobüste araç sürücüsü Hikmet Yılmaz ile rehber 36 yaşındaki Mustafa Günel ve 14 Rus turist yaşamını yitirmiş, 25 Rus turist de yaralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!