Topkapı Sarayı için karga kovacak şahin bulunamadı

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı için karga kovacak şahin bulunamadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2010 00:00

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ağızlarına aldığı cevizi yere bırakarak sarayın mermerlerini zedeleyen kargalara çözüm için aradıkları “şahin”i halen bulamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

TOPKAPI Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, kedilere, papağanlara, sansarlara zarar veren, ağızlarına aldığı cevizi yere bırakarak sarayın mermerlerini zedeleyen kargalara çözüm için aradıkları “şahini” bulamadıklarını söyledi. Ortaylı için “Geceleri kaftan, sarık giyip sarayda dolaşıyor” espirisi yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, birinci avludaki darphane binasını da kütüphane yapmaya karar verdiklerini açıkladı. Günay, önceki gün Ankara’da görev yapan gazetecilere Topkapı Sarayı’nı gezdirdi. Geziye sonradan katılan Ortaylı, sayılarını azaltmak için mücadele verdiği kargalarla ilgili sorunun çözülüp çözülmediği sorusuna “Maalesef şahin kuşu bulamadık. Kedilere, sansarlara zarar veriyorlar” yanıtını verdi. Sayıları artarak 300-400 civarını bulan kargalar, çöpleri sarayın çeşitli noktalarına dağıtıyor, dikilen laleleri söküyor, sarayın bahçesindeki ceviz ağaçlarından aldıkları cevizleri yere bırakıp zemine zarar veriyorlar.

Kaftanla dolaşıyor

Ortaylı ile ilgili yaptığı espirilerle geziye damgasını vuran Günay, kaftanların tanıtıldığı bölümde, Ortaylı’nın geceleri padişahların kaftanlarını ve sarıklarını giyerek Saray’da dolaştığını söyledi. Ortaylı ise Günay’ın espirisine kahkahalarla yanıt vererek, “Bir hayaletten bahsedildi. Hayalet de aradım” dedi.  Günay, sarayın birinci avlusunda yer alan eski darphane binasını da kütüphane yapmaya karar verdiklerini açıkladı. Binaya da Kanuni’nin edebiyat şiirlerinde kullandığı mahlası olan “Muhibbi” adının verileceğini aktaran Günay şöyle konuştu: “Kanuni Sultan Süleyman edebiyat şiirlerinde ‘muhibbi’ mahlasını kullanıyor. Sevdalı, seven anlamında.  Bir edebiyat kütüphanesi ve bir güzel yazı sergisi alanı yapmayı planlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!