Beyoğlu'nda iki sanat galerisini bastılar

Güncelleme Tarihi:

Beyoğlunda iki sanat galerisini bastılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 00:42

Beyoğlu'nda iki ayrı sanat galerisi, resim ve fotoğraf sergisi açılışı sırasında yaklaşık 30 kişilik bir grubun taşlı sopalı saldırısına uğradı. Olayla ilgili 7 kişi gözaltına alındı. Baskına uğrayan sanatçılar yaptıkları açıklamada 50 kişilik grubun, bıçak, gaz sprey ve demir çubuklarla saldırdığını söylediler.

Haberin Devamı

GALERİ YETKİLİLERİ BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU / WEB TV

SALDIRI YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR / FOTO GALERİ

ANKARA'DAKİ ÇİFTLERE 'UYGUNSUZ OTURMA' SORGUSU

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Tophane’deki Boğazkesen Caddesi ve Kadirler Yokuşu’ndaki 5 galeriye yapılan saldırıya karışanlardan 7 kişi gözaltına alındı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yaptığı açıklamada, o bölgeye daha fazla hassasiyet göstermeleri gerektiğinin ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu bir suçtur. Bu suçun faillerini bulma konusunda emniyet teşkilatımız bizzat takip ediyor, çok yoğun çalışıyor. Şu ana kadar da 7 kişiyi bu saldırıya iştirak ettikleri kanaatiyle gözaltına aldık. Değerlendirmeler devam ediyor. Gerekirse, daha fazla kişi varsa bunların içerisinde onlara da yönelik de çalışacağız. Dolayısıyla bu suça katılan kim varsa adliyemize teslim edeceğiz. Sanat galerilerine gidip belki yerinde de bizzat göreceğim, ziyaret edeceğim. ben de sahiplerini ve o çevreyi. Bu bölgede bizim de bundan sonra da biraz daha hassas, yoğun emniyet tedbirleri açısından belki takibimiz gerecek. Onu ayrıca emniyetimizle değerlendireceğiz. Çünkü bu bir faaliyet, sanat faaliyeti. Mahiyetini çok iyi bilmiyorum, açıkçası. Sanat galerileri olduğu ifade edildi. Ama neticede hiçbir iş yerine bu şekilde bir saldırıyı kabul etmemiz mümkün değil.”

Haberin Devamı

NEDENLERİNİ KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

Vali Mutlu, “Gözaltına alınan kişilerin hepsi aynı mahalleden mi, saldırı planlı mı, biber gazı kullanıldığı iddiası doğru mu?” soruları üzerine şöyle dedi: “Bu biber gazı çok rahat piyasada bulunabiliyor maalesef. Bunlar da suç tabii. Yetkililerin haricinde bunları kim kullanırsa kullansın suç teşkil ediyor. Gözaltılar çok yeni. Birini almıştık, o şahıs üzerinden giderek ulaştığımız 6 kişiyle toplam 7 kişi oldu. Bunu mahallenin sakinleri şeklinde ifade edilen bir şey var. Bunu mahalleli de kabul etmez. Bunu mahalleliye isnat etmek, o mahalleliyi de üzer. Kim yaptı, ne şekilde bir araya gelmişlerdir, hangi maksatla bunu yapmışlardır? Bunların hepsini ifadelerini net bir şekilde alacağız. Aldıktan sonra da bunu sizinle bütün açıklığıyla ve şeffaflığıyla sizlerle paylaşacağız. Çok erken bir takım şeyler söylersem doğru olmaz. Sorularınızı, olayı aydınlatacak şekilde ifadeleri aldıktan sonra yanıtlayacağız.”

Haberin Devamı

TEKRARLARINA MÜSAADE ETMEYİZ

Bir gazetecinin, olayın nedeni olarak içki içilmesi olarak gösterilmesi ididasını Vali Mutlu, “Netleşmeden sizlere bu konuyla ilgili bir şey söylemem yanıltıcı olur. Kamuoyunu da yanıltıcı olur. Basınımızda bu gün farklı şekillerde çıktı. Sizin ifade ettiğiniz şekilde çıktı, gürültü nedeniyle rahatsızlıktan kaynaklandığı şeklinde çıktı. Hangi nedenlerle çıktı bunu araştıracağız, tedbirlerini alacağız, faillerini de gerekli cezayı almak üzere adliyeye teslim edeceğiz. Dolayısıyla hangi saikle işlenmişse bunu da kamuoyuna açıklayacağız. Dolayısıyla 3 kişinin, 5 kişinin yaptığı şeyi İstanbul'a veya o mahalleye yöneltmek fevkalade yanlış olur. Faillerini bulup adliyeye teslim edeceğiz, tekrarlarına da müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

HERKESİN İŞİNİ HUZUR İÇİNDE YAPMASINI SAĞLAMAK BİZİM GÖREVİMİZ

Başka bir gazetecinin, bir hafta önce aynı noktada sözlü bir sataşma yaşandığıyla ilgili kendilerine bir bilgi gelip gelmediği sorusü üzerine  Mutlu, “Bize şu anda intikal eden bir suç bir şikayet yok. Belki kendi aralarında bu tür şeyler yaşanmış olabilir. Varsa keşke zamanında bize de intikal ettirilmiş olsaydı diyeceğiz. Belki bunun tedbirlerini daha erkenden almak mümkün olacaktı. Bundan sorası için önemli olan arada herkesin kendi işini huzur içerisinde yapmasını sağlamak bizim görevimizdir.” diye konuştu.

İlk izleniminin sorulaması üzerine Vali Mutlu, “Çok erken bir şekilde açıklayacak olursam, belki haberci olarak sizi habere ulaştık noktasında tatmin edebilir ama benim vali olarak görevim kamuoyunu doğru bilgilendirmektir. Sizi süratli ama doğru bilgiyle bilgilendireceğim. Emniyetimiz sağlıklı bir şekilde ifadeleri alsın. Ne varsa çıkartacağız, gereğini de yapacağız. Bana gelen yeni bilgileri sizinle paylaşacağım” dedi.

TOPBAŞ: DETAYI BİLMİYORUZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, “Bize daha henüz net bilgi gelmedi. Bir sanat galerisinden karşılıklı çekişme midir, detayı bilemiyoruz. Birdenbire olmuştur” dedi. Galerinin ruhsatının olup olmadığının sorulması üzerinde Topbaş, “O tabii ilçe belediyesiyle ilgili. Ruhsatsız da olabilir, bilmiyoruz. O konuyla ilgili henüz bir bilgi gelmedi” yanıtını verdi. “Burası aile mahallesi içki içmeyin” uyarılarıyla saldırı yapıldığı iddialarına ise Başkan Topbaş, “İşte onun detayını bilemiyorum. Bu iddia edildiği gibi mi, bu karşılıklı farklı bir gerginlik mi var, nedir? Onu bilemiyoruz tabii. Bunun değerlendirmesini Emniyet yaptıktan sonra bize doğru bilgiler gelir. Tabii ilçe belediyesiyle ilgili bir konu esasında. Neden, niçin gerçekleşti? Altında başka bir neden var mı onu bilemiyoruz tabii. Net sonuç gelmeden bir şey söylemek çok erken olur” dedi.

Haberin Devamı

ÜZERİMİZE KADEH FIRLATTILAR

Çevredeki kamera kayıtlarını da inceleyen polisin belirlemelerine göre olayda bıçak ve sopa kullanılmadı. Polise göre 3 kişi arbede sırasında darp edilerek yaralandı. Gözaltındakiler Taksim Polis Merkezi'ne götürüldü. Gözaltındakiler hakkında mala zarar vermek ve darp suçlamaları ile işlem yapıldı.
Gözaltındakilerden bazıları ifadelerinde şunları söyledi:
“Etkinliğe katınlar içeride sigara yasağı olduğu için içkilerle galerilerin önüne çıktı. Burada içki ve sigara içtiler. Galerilerin kapı  önlerinde yüksek sesle konuşup alkol aldılar. Çevre sakinleri rahatsız oldu. Önce bir grup mahalleli uyardık. Bunlar önce 'tamam' dedi. Ancak misafirler çoğaldıkça uyarıları dinlemediler. Alkolün de etkisiyle gürültü arttı. Mahalelli tekrar toplandı. 10-15 kişi yanlarına gittik. Üzerimize kadeh ve şişe fırlattılar. Bu yüzden kavga çıktı.”
Çevre sakinlerinin çoğu da olayların çıkmasında galeriye gelenlerin uyarılara rağmen dışarıda içki içmelerinden kaynaklandığını söylediler.  Bazı çevre sakinleri saldırıya yönelik görüşlerini anlatırken şöyle konuştular:

BİZ DE HOŞGÖRÜ BEKLİYORUZ

Ercan Babacan (Servisci): 41 yıldır buradayım. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadık. Bir iki yıldır burada sanat galerileri, hostel, apart oteller tarzında yerler açılmaya başlandı. Bunlar da bizim anlayışımıza, ahlakımıza, kültürümüze ters. Sıkıntı yaşıyoruz. Ailemle kapımın önünden rahat geçemiyorum. Çocuklarım okula giderken arkasından ‘Yobazlar İran’a’ diye bağırıyorlar. Caminin yanında meyhane var, her türlü ahlaksızlık var. Bunlar bizim kabulleneceğimiz şeyler değil. Kendileri nasıl ‘sağduyulu, hoşgörülü olmak lazım’ diyorsa aynı hoşgörüyü, sağduyuyu biz de bu arkadaşlardan bekliyoruz. Tahrik var, taciz var. Benim babam kapıcılıktan başladı. 3 tane apartmana bakardı. Apartmanda gayrimüslimler yaşardı. Ramazan’da bize servis yaptırmazlardı. Ben sabah- akşam servise çıkardım. Ramazanlarda müsaade etmezlerdi. Saygı gösterirlerdi.
Olay sırasında mahallede değildim.  Bir bayan kaldırımdan yürürken, ‘Açılın da biz de geçelim. Kamusal alanı niçin işgal ediyorsunuz?’ tarzında bir söylemde bulunmuş. Geçecek başka yer yok mu? Git başka yerden geç tarzında tahrik gelmiş.  Mahalleli diyalog halinde. Böyle bir münakaşa çıkıyor.  Buralar kahvelerin, parkın olduğu yerler. İçeride yaptıkları bizi ilgilendirmez. Buna hakkımız da yok. Benim kaldırımımı kapatmış. İçki içmişler, farklı muhabbetler yapmışlar. Olay içki olsa, burada kuruyemişçide de satılıyor. Bizim bunlarla işimiz olmaz. Hoşgörü, sağduyu bekliyorlarsa, aynı sağduyuyu onlar da göstersin"

İÇKİNİZİ İÇERİDE İÇİN DİYE SÜREKLİ UYARIYORUZ

Fatih ARAS (Kahve işletmecisi): Kokteyl olduğu zamanlar ‘Dışarıda içki içmeyin. İçeride için’ diye uyardık. Ama bizi dikkate almadılar. Dün akşam, bir açılış oldu. Camları kıranlar, Tophane halkından 10-15 kişiydi. İnsanlara saldırmadılar sadece camları kırdılar, çekti gittiler. Biz de rahatsız oluyoruz. Maalesef bizi anlamıyorlar. Ramazan ayında, rahatsızlığımızı Beyoğlu Belediye Başkanı’na söyledik. Burada ruhsatsız oteller açılmış. Otel değil, sanki genelev. Esnaf, vatandaşlar, kardeşlerimiz, gerçekten rahatsız oluyor. Burası Beyoğlu’na benzemiyor.

Haberin Devamı

TOPHANE'Yİ ONLAR BOZDU

Selahattin Kanat (Esnaf): Son 3 yıldır sokağa çıkamıyoruz. Yabancılar içki içiyor. Ruhsatsız otellerde fuhuş yapılıyor. Yabancılar burayı bu hale getirdi. Kimseye karışmıyoruz ama içki içen sokağa çıkıyor elinde şarabıyla. Tophane'yi biz değil, onlar bozdu. Geleneklerimiz adetimiz örfümüz vardı, bir iki sene içinde bozuldu. Saldırıda orada değildim.

HER ŞEY POLİSİN GÖZÜ ÖNÜNDE OLDU

Kaan Şimşekalp (Edebiyatçı, müzisyen-saldıyıra uğrayın): Ben sanat galerisi açılışı olduğunu duyunca gittim. Bu örgütlü bir iş, 50 kişi bir anda biber gazlarıyla geldi. Mahalleli sesten gürültüden rahatsız olmuş olabilir anlayışla karşılıyorum. Aslında Tophane'de Sulukulu'de olduğu gbi bir rant olayı var. Buranın değerleri yükseldi. Aslında saldırı anı Hollywood filmi gibiydi. Herşey polisin gözü önünde gerçekleşti. Ben polisin gözü önünde dayak yedim. Ben bana saldıranlardan değil polisten şikayetçiyim.

"50 KİŞİ BIÇAKLARLA SALDIRDI"

Saldırıya uğrayan Tophane’deki sanat galerisinin yetkilileri olayla ilgili düzenledikleri basın toplantısında şunları söylediler:

Yaklaşık 50 kişi saldırdı. Saldırıda gaz spreyi, bıçak, demir çubuklar kullanıldı.

Bir süredir Tophane'de bir grubun sanat galerilerine yönelik şiddet eylemlerine şahit oluyoruz. Çeşitli defalar galeriler tehdit edildi. Bu eylemleri internet üzerinden veya mahalledeki bazı mekanlar üzerinden örgütlediklerini biliyoruz.

Biz Tophane’deki kültürel dokunun bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu saldırı Tophane sakinlerine mal edilemez.

Bu saldırı tüm sanat kurumları için de bir uyarıdır.

Daha önce Tophane’de IMF protestoların karşı linç girişimi de benzer görüntülere sahne olmuştur. Ancak saldırganların cezasız kalması yeni saldırıları cesaretlendirmiştir. “İçeri girin, geldiğiniz yere dönün” diyerek saldırdılar. Daha önce sergi açılışlarında saldırılar oldu ama bun düzeye varmadı.

Olay alkol meselesi değil. Her meselede bir ekonomik sebep vardır.

Biz 3 sene evle Sulukule’de de aynı şeyi yaşadık. Aynı şey Tophane’nin de başına gelecek.

İfadenin bittiği yerde şiddet başlar.

Dostoyevski’nin sözüyle kapatmak istiyorum: sefaletin olduğu yerde ahlak ve erdem aranmaz.

"YOL KAVGASI BÜYÜDÜ"

Bitlisliler Derneği Fahri Başkanı Hüseyin Dorman, olay üzerine açıklama yaptı. Tophane'de bulunan 8 dernek adına konuştuğunu belirten Hüseyin Dorman şunları söyledi: “Aynı anda üç yerde sergi açılışı organize edilmiştir. Organizasyonların üçü de aynı caddesi üzerinde ve aynı saatte. Caddenin en yoğun anına denk getirildi. Caddeyi ve yaya kaldırımı işgal eden davetliler ile semt sakinleri arasında 'Yol verin geçilim' ve 'Kaldırımları boşaltın' gibi diyaloglar yaşanmıştır. Semt sakinlerinde bir bayan bir davetliden yol istemiş karşılık olarak sözlü ve fiziki saldırıya uğramıştır. Bunu gören civardaki esnaf bu hareke tepki göstermiş ve olay arbeye dünüşmüştür. Semt sakinleri olarak son yıllarda huzurumu bozuldu ve doğup büyüdüğümüz yollarda yürümeyez hale geldik. Galeri sahipleri orasında bulunan Azra Tüzünoğlu benim kiracımdır. Galesinin bulunduğu yer bana aittir. Yaptığı organizasyonun sokağa taşması ve huzuru bozması sebebiyle kendisine noter aracılığı ile uyarı çektim.”Bir gazetecinin “Kiracınızın çıkmasını isteyecek misiniz?” sorusuna Hüseyin Dorman, “Zaten uyarı çekmiştim. Bu olaydan sonra boşaltmasını isteyeceğim” diye cevap verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!