Ayine izin yok

Güncelleme Tarihi:

Ayine izin yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 00:00

Yunan-Amerikan Kültür Derneği Başkanı Chris Spyrou öncülüğündeki 200 kişilik bir ortodoks grubun izinsiz olarak Ayasofya’da bugün ayin yapma istemine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay izin vermeyeceklerini söyledi.

Günay, “Orada toplu gösteriye izin verirsek, başka imkan verirsek, başka dinlerin, başka toplulukların da benzer taleplerini aynı şekilde karşılamamız gerekir” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de alarma geçti. Emniyetin planına göre, Ayasofya Müzesi ve çevresinde çoğunluğu Çevik Kuvvet’ten 500 polis görev yapacak. Fener Rum Patrikhanesi de ayin girişimiyle ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Sert tepki erteletti

MERKEZİ ABD’de bulunan “Dünya Ayasofya Cemaati” adlı örgüt, Ayasofya’da ayini ertelediklerini açıkladı. Örgütün başkanı Yunan asıllı Amerikalı Chris Spyrou ’nun danışmanı Athanasios Bakolas, Hürriyet’e açıklamasında, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş’ten aldıkları mektup üzerine, Dedeağaç’ta olağanüstü bir toplantı yaptıklarını ve Ayasofya’da ayinin ertelenmesine karar verdiklerini söyledi.

Tahrik edici

Mektubun içeriği hakkında ise “Türk Büyükelçisi, eylemimizin tahrik edici olduğunu ve Türk yasalarına aykırı olduğunu belirtti ve buna izin verilmeyeceğini vurguladı” dedi. “Türkiye’nin tepkisi sert oldu” demekle yetinen Bakolas, erteleme ve ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği konusunda ayrıntılı açıklama yapacaklarını ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!