Öcalan: Erdoğan’a son bir şans verdik

Güncelleme Tarihi:

Öcalan: Erdoğan’a son bir şans verdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 12:00

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan referandumda kendilerinin Kürt seçmenlerden “hayır” oyu vermelerini istemesi halinde paketin geçemeyeceğini söyledi ve bunu Başbakan Erdoğan’a verdikleri son şans olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İmralı’dan avukatları aracılığıyla Akşam Gazetesi'ne açıklamalar yapan Abdullah Öcalan BDP’nin boykot kararı yerine “hayır” demesi halinde paketin geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

Öcalan, “Biz Türkiye Cumhuriyeti'ne, devletine ve hükümetine demokratik çözümü, demokratik anayasayı dayatmak için boykot kararı aldık, doğrudur. Biz isteseydik bu referandumu kesin kaybederlerdi. Biz 'Hayır' deseydik, bu değişiklik paketinin geçmesi imkansız hale gelirdi. Erdoğan'a son bir şans verdik, bunu iyi görmesi gerekir. Umarım bundan sonra demokratik anayasa ve demokratik çözüm konusunda olumlu gelişmeler olur” dedi.

 

Haberin Devamı

Referandum sonrasında hükümetin belli adımlar atmasını beklediklerini ifade eden Öcalan, “Referandum sonrası 13-20 Eylül arası bazı şeyler daha çok netleşir. Eğer bu tarihe kadar bir gelişme olmazsa ben sorumluluk almayacağım. Eğer belirli adımlar hükümet tarafından atılırsa o zaman rolümü oynamaya çalışacağım. Doğrudur benimle görüşmeler oldu, oluyor. Eğer görüşmeler aniden kesilir ve kapsamlı bir yönelim olursa benim burada yapabilecek bir şeyim kalmaz. Görüşmeler devam ederse ben aklımı, mantığımı kullanarak rol alabilirim” diyerek somut adımlar beklediğini bir kez daha yineledi.

 

İlk başlarda İmralı’da askeri ekiplerle konuştuğunu ifade eden Abdullah Öcalan şimdi ise sivil bir grup ile diyaloğa dönük görüştüğünü anlattı. Öcalan, “İmralı'ya getirildiğim ilk günden bugüne kadar defalarca değişik heyetler benimle görüştü. İlk dönemler askeri ekiplerdi ve daha çok istihbari görüşmeler yapmak istiyorlardı. Ben ise görüşmeleri diyalog ve müzakere niteliğine dönüştürmek istiyordum. Dolayısıyla ilk dönemlerde yapılan bu görüşmelerden sorunun çözümüne hizmet edecek sağlıklı neticeler elde edilemedi. Son dönemlerde benimle görüşen ekip, sivil bir ekip özelliğini taşıyor. Burada yaptığım görüşmeler daha çok diyalog düzeyinde.

 

Haberin Devamı

Bu görüşmeler belli bir düzeyde devam ediyor. Kürt sorununun adil-demokratik çözümü isteniyorsa bu görüşmelerde Kürtlerin temsilcileri siyasi özne olarak kabul edilmeli ve soruna gerçekçi bir perspektifle bakılmalıdır. Kürt sorununun çözümü için illa ki benimle görüşülsün demedim. Önemli olan bu konuda devletten doğru samimi adımların gelmesidir. Yoksa muhatap BDP olur, PKK olur, ben olurum fark etmez. Demokratik açılım sürecinin başlarında hazırladığım yol haritasında sorunun nasıl ele alınıp çözüleceğine ilişkin bir çalışmam oldu. Ancak şu an nerede tutuluyor onu bile bilmiyorum. Burada, sorunun çözümü için aylarca üzerinde çalıştığım, emek verdiğim 156 sayfalık yol haritası devlet tarafından görmezden gelindi, kamuoyuyla paylaşılmadı.

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!