BDP'li Yıldız da suç duyurusunda bulundu

Güncelleme Tarihi:

BDPli Yıldız da suç duyurusunda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 13:51

Anayasa değişikliği referandumuyla, Anayasa’nın geçici 15’nci maddesi kaldırılırken, BDP Grup Başkanvekili ve Batman milletvekili Bengi Yıldız, Kenan Evren ve darbecilerin yargılanması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Yıldız, referandumun hemen ardından Kenan Evren ve darbecilerin yargılanması için harekete geçti. Yıldız, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda Evren ve darbeciler hakkında ‘anayasal düzeni zorla değiştirme, işkence ve insanlığı karşı suç işlemek’ suçları ile kamu davası açılmasını istedi.

Yıldız suç duyurusuna konu olayları ise dilekçesinde şöyle anlattı:

“12 Eylül 1980 tarihinde Orgeneral Kenan Evren ve Kuvvet komutanlarınca yapılan askeri darbe mevcut anayasal düzenin zorla değiştirilip yerine faşist, askeri ve baskıcı bir düzenin geçirilmesine neden olmuştur. Bu dönem içinde köylerimize yapılan baskınlar, uzun süreli gözaltı ve işkenceler maddi ve manevi dünyamızda telafisi imkansız yaralar açmıştır. Köyümüzün meydanında toplatılan babamızın, amca ve dayılarımızın uğradığı insanlık dışı muameleler daha sonra yaşamımızın tamamında belirleyici bir rol oynadı. Aileden birisinin suç işlediği iddiasıyla, anne, kız kardeşimizin ve bizlerin günlerce işkenceden geçirildiği günler bu darbe ürünü uygulamalarıdır. 8 Kasım 1982 gününde Batman ili Kozluk ilçesi askerler tarafından ablukaya alındı. Başta daha 16 yaşında bulunan ben olmak üzere binlerce insan saatlerce Kozluk Lisesinin bahçesinde ayakta bekletildik. Daha sonra aç, susuz, yorgun düşmüş bir şekilde lisenin tüm derslik ve odalarına tıkıştırıldık. Nefes alacak bir ortam yoktu. 24 saat aç, susuz ve ayakta bekletildik. Tuvalet ihtiyacımızı bulunduğumuz yerde yapmak zorunda kaldık. Öyle ki bir çok oda diz boyu sidikle doldu. Sonradan öğrendiğimize göre her erkek bir silah getirme gibi bir baskı ve yükümlülük altına sokuluyordu. 1982 anayasası askerlerin ağır baskısı altında gerçekleşti. Yaşadığım Yedibölük köyünde askerlerin huzurunda açık oy ve açık tasnif şeklinde gerçekleşti.”  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!