Erdoğan'dan ikinci balkon konuşması

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan ikinci balkon konuşması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, referandum sonuçlarını, 2007 genel seçim sonrası AK Parti Genel Merkezi’nin balkonundan yaptığı konuşmaya benzer bir üslupla değerlendirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'IN REFERANDUM SONRASI İLK AÇIKLAMASI / WEB TV

İŞTE BAŞBAKAN'IN ÖZÜR MESAJI / WEB TV

BAŞBAKAN'IN TEŞEKKÜR LİSTESİ / WEB TV 

İL İL EVET-HAYIR HARİTASI

  

Erdoğan, “Bugün evet diyenler de, hayır diyenler de kazanmıştır. Ben de gerçekten birilerini incittiysem özür diliyorum. Artık geçmişe takılıp kalmadan ileri bakalım” mesajı verdi. Erdoğan, İstanbul AK Parti İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Tüm irade saygıdeğerdir

Başımız, alnımız dik olarak diyoruz ki; halk oylamasında milletimizin iradesi tecelli etmiştir. Evet diyenlerin iradesi de hayır diyenlerin iradesi de, sandığa gitmeyenlerin tercihi de saygıya değerdir. Hiç kimsenin bu iradeyi küçümseme, yok sayma, görmezden gelme hakkı yoktur; olamaz. Demokrasi, halkın iradesini kabullenmekte, bu iradeyi yönetime yansıtmakta, her türlü farklılığı siyasal sürece katmakla anlam kazanır. Halk oylamasında iradesini ortaya koyan vatandaşlarımız öncelikle Türk demokrasisine olan güvenlerini ortaya koymuş, güç vermişlerdir. 12 Eylül günü kazanan demokrasimiz olmuştur.

İncittiysem özür dilerim

Meydanlarda, ekranlarda maksadı aşan beyanlar da oldu. Bütün bunları geride bırakıp yeni bir sayfa açmak zorundayız. Maksadı aşan, yanlış anlaşılan ifadelerden mümkün olduğunca kaçındım. Şahsıma, partime yönelik hakaretler, şık olmayan yakıştırmalar nedeniyle ben hakkımı helal ediyorum. Ben de gerçekten birilerini incittiysem ben özür diliyorum. Artık geçmişe takılıp kalmadan ileri bakalım. Siyasi parti genel başkanlarını bu kutlu yolculuğa, demokrasi sürecine ülke menfaati için işbirliğine davet ediyorum. 12 Eylül 2010 tarihi milattır. Büyük kapı açılmıştır, inşallah ardına kadar açılacaktır. Yeni sayfa açıldı, yeni bir şafak söktü.

Kaybeden darbeci anlayış

Bugün evet diyenler de kazanmıştır, hayır diyenler de kazanmıştır. Çünkü ileri demokrasi herkes içindir. İsteseler de, istemeseler de her vesayetçi anlayış kaybetmiştir. Bu akşam kaybeden darbeci anlayış olmuştur. Değişime ve değişimin getireceklerine direnen anlayış kaybetmiştir. 12 Eylül günü Türk demokrasi tarihine bir dönüm noktası olarak geçecektir. Darbe anayasasıyla kirlenen 12 Eylül tarihi veya başlayan süreç bu halk oylamasıyla demokrasi için bir milat olarak tarihe parlak sayfa açmış bu olumsuzluktan kurtulmuştur.

Hevesleri kursağında kalacak

Türkiye’de artık zihniyet itibariyle darbe heveslilerinin hevesleri kursağında kalacaktır. Türkiye’de artık milli iradenin gücü her türlü kirli oyunu bozacaktır. Türkiye’de artık değişime engel olanlar hiç birşeyin yanlarına kar kalmayacağını daha iyi anlayacaktır. Türkiye’de artık çetelerden, terör örgütlerinden medet umanlar hayal kırıklığı yaşayacaklardır.

Güvenoyu değildir

Çıkan sonuç herhangi bir partiye verilmiş bir destek bir güvenoyu da değildir. Muhalefet partilerinden bir tanesi bir güvenoylaması diyordu. Acaba bundan sonrasını ne olarak izah edecek merak ediyorum. Ülke aydınlıktan karanlık bir döneme girmiştir diye yine bugün bir açıklama var. Tam aksine ülke karanlıktan aydınlığa çıkıyor. Ama siyaseti öğrenmeleri gerekiyor. Bu vesileyle öğrenecekler. Zira bugün partiler oylanmamıştır. Bugün partiler arasında bir hesaplaşma yaşanmamıştır. Rahat olun. Bugün ortaya konan irade, farklı görüşlerden insanların inandıkları doğrulara verdikleri bir destektir.

Herkes ders çıkaracak

Biz anayasa yapacağız iddiasında değiliz. Fakat çalışmamızı hazırlayıp yaparız. Halkın hangi mesajı verdiğini doğru okumak herkesin sorumluluğudur. 12 Eylül halk oylamasından herkes kendisine göre dersler çıkaracaktır. Biz de sonuçları tüm ayrıntıları analiz edeceğiz.

Yeni anayasa çalışması

12 Eylül nasıl tarihi bir milat olduysa 13 Eylül de yeni anayasa çalışmaları için bir milat olacak. Yarından itibaren Burhan (Kuzu) Bey çalışmalara başla. İlgili kurullarımızda değerlendirerek, yeni anayasa için nasıl bir yol haritası takip edeceğimiz belirleyeceğiz. Geçen yıllarda bir komisyon kurarak yeni anayasa için bir çalışma başlatmıştık. Önümüzdeki günlerde de toplumun tüm kesimlerinin kanaat ve düşüncelerini alarak en geniş şekilde biz anayasa yapacağız iddiasında değiliz, olmayacağız. Fakat çalışmamızı biz hazırlayıp yaparız. 2011 seçimlerinden hemen sonra Meclis Başkanımız kim olacaksa onunla paylaşırız. Deriz ki biz yeni bir anayasının uzlaşısına hazırız.

Okyanus ötesine kutlama

Dünyanın dört bir yanından, okyanus ötesinden bu sürece destek veren tüm kardeşlerimi de kutluyorum. Ne yapayım buradan okyanus ötesine mesajlar olduğuna göre, bizim de bu mesajı verenlere bir mesajımızın olması lazım. Bu süreç içinde her türlü mahalle baskılarına aldırmadan herşeyini ortaya koyan sanat camiası içerisindeki tüm temsilcilere huzurlarınızda ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sokak adlarını değiştirmeye varıncaya kadar baskılar yaptılar.
- Particilik yapmadan, parti farkı gözetmeden, vicdanın sesini dinleyerek bu değişikliğe onay veren her bir vatandaşımı gönülden kutluyorum. Bu anayasa paketine destek veren CHP, MHP’li kardeşlerimi kutluyorum. BDP’li kardeşlerimi kutluyorum. Tehditlere aldırmadan sandığa giden kardeşlerimi kutluyorum. Başından itibaren evet diyen desteğini ortaya koyan Saadet Partili kardeşlerimi, BBP’li kardeşlerimi, HAK-PAR’lı kardeşlerimi, bağımsız ülkücüleri, Türk aydınlarını, devrimci solcu, İşçi Partili kardeşlerimi, liberallari, AK Parti’ye gönlünü veren AK Partili kardeşlerimi kutluyorum. Sürecin içinde TOBB başkanın yaptığı açıklama kandilerini kutluyorum.

‘1. Balkon’da ne demişti

Erdoğan, partisinin yüzde 47 oy aldığı 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından AK Parti Genel Merkezi’nin balkonundan, “Verilen mesajı anlıyoruz” demişti. Erdoğan, konuşmasında şunları söylemişti:

“Bu başarı bizi şımartmak yerine omuzlarımızdaki sorumluluğu daha da arttırmıştır. Sizin sandıkta verdiğiniz mesajı anlıyoruz. Kime oy vermiş olursanız olun oylarınız bizim için önemlidir. Tercihlerinize saygı duyuyoruz. Farklı tercihlerinizi demokrasinin gereği olarak görüyoruz. Herkesi bu yeni sayfanın gerekleriyle hareket etmeye davet ediyorum. Ben kimseye kırgın değilim.”

2010 REFERANDUM SONUÇLARI (KIRMIZI: HAYIR, SARI: EVET)

Haberin Devamı

Erdoğandan ikinci balkon konuşması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!