88 yıl aradan sonra Sümela Manastırı'nda ayin

Güncelleme Tarihi:

88 yıl aradan sonra Sümela Manastırında ayin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2010 11:53

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne düzenlenen ayin sona erdi.

Haberin Devamı

İŞTE AYİN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

88 YIL SONRA İLK KEZ / WEB TV

AYİNE GELENLER MANASTIRA SIĞMADI / Foto-Galeri

Hristiyan aleminde “Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.

Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve Türkiye'de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hristiyan da katıldı. Ayin sırasında mumlar yakıldı, dualar edildi, ilahiler okundu.

Yaklaşık yarım saat süren bu bölümün ardından konuşma yapan Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcak kanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, “88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana'mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım” dedi.

Haberin Devamı

Rum, Gürcü, Rus, Bulgar, Romen, Ukraynalı, Arnavut, Arap ve daha nice Ortodoks inananın kalbinin bugün kendileriyle beraber olduğunu söyleyen Bartholomeos, şunları söyledi:

“Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır. Biz, her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından İkinci Beyazıt, Birinci Selim, İkinci Selim, Üçüncü Murat, Birinci İbrahim, Dördüncü Mehmet, İkinci Süleyman, İkinci Mustafa ve Üçüncü Ahmet'in anılarına dua etmeye geldik. Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, insanlığın ve burada bulunan bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan, az inanan Ortodoks veya başka mezhep ve dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, bu kutsal mekanda şükür dualarımızı kabul etsin.”

Haberin Devamı

Bu sırada, manastırda ayinin yapıldığı bölüme gelen Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'i gören Bartholomeos, Genç'e, “Hoşgeldiniz sayın başkan” dedikten sonra konuşmasına devam etti.

Bu tarihi günü yaşamalarına yardımcı olan hükümete, özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Trabzon'daki devlet yöneticilerine ve yerel yöneticilere şükranlarını sunduğunu ifade eden Bartholomeos, “Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın. Ortadoğu ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış, huzur, mutluluk gelsin. Bu vesile ile Ramazan ayınızı kutlarız. Huzur, sabır ve ibadetle bu anlamlı ayı yaşamanızı temenni ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmanın ardından ayin, dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.

ÖREN YERİNDE SAMİMİ SOHBETLER YAŞANDI

Mekanın müsait olmaması nedeniyle manastıra alınamayan bin dolayındaki Hristiyan ise, ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerinde kurulan 2 dev ekrandan canlı izledi.

Bu arada, ören yerindeki bazı konuklarla yöre halkı arasında sıcak sohbetlerin yaşandığı görüldü. Yörede yaşayan Emine Turan, daha önce manastıra geldiklerinde tanıştığı yabancı uyruklu bir grup ile karşılaşınca gruptakilerle bir süre Rumca sohbet etti.

BARTHOLOMEOS'UN KONUŞMASI

Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne ayine izin verilmesinin Hristiyan kitlelerince çok takdir edilecek bir olay olduğunu belirterek, “Bugünkü bu olay Türkiye'yi seven, Türkiye'ye destek veren komşular ve dostlar ile Türkiye'yi Avrupa Birliği tertibinde görmek isteyenlerce son derece takdir edilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde yer alan bir dağın yamacına kurulan tarihi Sümela Manastırı'nda Ortodoks Hristiyanlar tarafından 88 yıl aradan sonra düzenlenen ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayinden sonra kara yoluyla Maçka ilçe merkezine geldi.

Bartholomes, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'i makamında ziyaret etti.

Sümela'daki ayine katılan bütün Ortodoks'lar adına Genç'e teşekkür eden Bartholomeos, “Bugünkü ayine katılan bütün Ortodokslar adına bize gösterdiğiniz kolaylıklara, yardımlara çok samimi teşekkür etmek istiyoruz. Ayrıca İstanbul'a gelip beni Maçka'ya davet etmeniz beni çok duygulandırmıştı. Bu hoşgörünüz ve geniş ufuklarınız bizce bir takdir vesilesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Manastırda ayine izin verilmesinin tarihi bir olay olduğunu ifade eden Bartholomeos, şunları kaydetti:

“Eminim ki bugün yaşadığımız tarihi gün, yurt dışındaki büyük Hristiyan kitlelerince çok takdir edilecek bir olaydır. Malumunuz, patrikhanemiz 1700 senelik çok önemli bir kurumdur. Tarih şahitliği yapan, bugün tarih yazan ve tarih yazmaya devam eden çok önemli bir kurumdur. Bu kuruma karşı gösterilen hoşgörü ve yapılan yardımlar yurt dışında büyük kitleler tarafından çok takdirle izleniyor. Bu açıdan bugünkü bu olay Türkiye'yi seven, Türkiye'ye destek veren komşular ve dostlar ile Türkiye'yi Avrupa Birliği tertibinde görmek isteyenlerce son derece takdir edilecektir.”

Ertuğrul Genç de Sümela'daki ayinin İslam dini ve Türk ulusunca benimsenen, sevginin ve hoşgörünün paylaşıldığı ramazan ayında yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “İnançların özgürce yaşanması her zaman şiarımız olmuştur. Bu bağlamda burada ayin yapılması bu bölgede inançlara gösterilen hoşgörünün, tevazunun örneğidir” dedi.

Ayinin yapılmasında emeği geçenlene teşekkür eden Genç, Bartholomeos'a “Bu ayinlerin sürekli olarak sizin dininizin kutsal saydığı zamanlarda burada yapılması için gerekli hassasiyeti göstereceğimizi ve izin alınması için gayret sarf edeceğimizi bildiririm” diye konuştu.

Daha sonra, Ertuğrul Genç, Bartholomeos'a telkari sanatıyla yapılan gümüş plaket, Bartholomeos da Genç'e kitap armağan etti.

SÜMELA MANASTIRI'NIN FOTOĞRAFLARI

BAŞBAKANINIZLA AYNI SOKAKTA BÜYÜDÜK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!