LYS yerleştirme sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

LYS yerleştirme sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 09:29

Aylarca çalıştılar, beş ayrı oturumda ter döktüler... Yüzbinlerce gencin geleceğini belirleyecek sonuçlar açıklandı...

Haberin Devamı

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

 
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yerleştirme sonuçları ile sınavsız geçiş kapsamında tercih gönderen 1 milyon 104 bin 763 adaydan 561 bin 3 aday üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti.

Üniversitelerin lisans programlarında 33 bin 99, ön lisans programlarında 77 bin 702 kontenjan boş kaldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 11 Nisan 2010 gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile 19-20 ve 26-27 Haziran 2010'da yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçlarına ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının katılmasıyla hesaplanan yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Sınavsız geçiş hakkına sahip meslek lisesi mezunları da ön lisans programlarına yerleştirildi.

Yerleştirme işlemlerine ilişkin verilere göre, tercih yapma hakkı olan toplam 1 milyon 542 bin 583 adaydan 1 milyon 104 bin 763'ü tercih formu gönderdi.

Haberin Devamı

Tercih değerlendirme sonucunda, üniversitelerdeki 671 bin 804 kontenjandan 561 bin 3'üne yerleştirme yapıldı. Böylece tercih gönderen 1 milyon 104 bin 763 adaydan yaklaşık yarısı yerleşmiş oldu.

BOŞ KONTENJANLAR

Üniversitelerdeki lisans programlarına 327 bin 869, ön lisans programlarına 233 bin 134 aday yerleşti.

Lisans programlarında 33 bin 99, ön lisans programlarında 77 bin 702 olmak üzere üniversitelerde toplam 110 bin 801 kontenjan boş kaldı. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 11 bin 547, ön lisans programlarında 57 bin 646; vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 75, ön lisans programlarında 18 bin 395; KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 11 bin 563, ön lisans programlarında 1559; yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında 914, ön lisans programlarında 102 kontenjan boş kaldı.

Açıköğretimde ise lisans programlarına 97 bin 782, ön lisans programlarına 104 bin 731 kişi yerleşti.

SONUÇ BELGESİ GÖNDERİLMEYECEK

Haberin Devamı

2010-ÖSYS sınav sonuç belgeleri adaylara gönderilmeyecek. Adaylara ilişkin yerleştirme ve kimlik bilgilerini içeren fotoğraflı aday listeleri üniversite rektörlüklerine elektronik ortamda iletilecek. Yükseköğretim programlarına kayıtlar 31 Ağustos - 7 Eylül 2010 tarihlerinde yapılacak. Adaylar, kayıt için gerekli belgelerle birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurarak kayıt yaptıracaklar.

Adaylar, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan burs, kredi, katkı kredisi ve yurt başvurularını http://www.kyk.gov.tr internet adresinden yapabilecekler.

ŞAMPİYON BOĞAZİÇİ'NDE OKUYACAK

BİNLERCE üniversite adayının heyecanlı bekleyişi son buldu. Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sonuçları kimi adayı mutlu, kimini mutsuz ederken, sınavın fen- matematik puan şampiyonu İzmir Fen Lisesi mezunu Arman Özdemir, tek tercihi olan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi'ni kazandı. Bir özel üniversitenin ev, otomobil, doktor babasının maaşı kadar aylık burs teklifini geri çeviren Özdemir, “Hayallerime ulaştım, çok mutluyum” dedi.

Buca Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde görev yapan jinekoloji uzmanı Dr. Özden Özdemir ile Atatürk Eğitim Hastanesi'nde Ortopedi Kliniği'nde çalışan Dr. Mehmet Özdemir'in oğlu olan Arman Özdemir, LYS Matematik- Fen puan türünde Türkiye Birinciliği'ni İzmir'e taşırken, bu başarısıyla da en büyük hedefine ulaştı. İzmir Fen Lisesi'nden de birincilikle mezun olan başarılı gencin, pekçok vakıf üniversitesinden üniversite yaşamını ‘krallar’ gibi geçireceği teklifler aldığı, bunları geri çevirdiği ortaya çıktı.

ANNE- BABA MESLEĞİNİ İSTEMEDİ

Bir üniversitenin kendisine ev, otomobil, her ay doktor olan babasının maaşından daha fazla karşılıksız cep harçlığı vermeyi taahhüt ettiğini belirten Arman Özdemir şunları anlattı:

“Bu üniversitenin yetkilileri, kendi üniversitelerini tercih etmem halinde bana hiç maddi sıkıntı yaşamadan ev, otomobil sahibi olarak öğrenim görebileceğim bir ortam sundu. Ancak ben öğretim yılı başında Boğaziçi Üniversitesi'nde okumayı kafama koymuştum. Annem babam doktor ama onların yaşadığı sorunları gördüm, doktorluğu sevmedim, istemedim. Oysa tıp fakültesi, elektrik elektronikten kolay. Bu mesleğin hem geleceği var hem de ekonomik açıdan da cazip bir meslek. Tercih listesine tek bir yer, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği'ni yazdım. Boğaziçi, Türkiye'nin en saygın, en köklü üniversitelerinden. Hedefim buydu, kazandım ve çok mutluyum.”

Arman Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi'nin kendisine ayda 350 lira burs vereceğini söyledi. Başbakanlık, Türk Eğitim Vakfı ve İş Bankası burslarına da başvuracağını belirten Arman Özdemir, “Akademik yıla kadar biraz ingilizce çalışıp, hazırlık sınıfını atlamak istiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!