Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
09 Şubat 2012 Perşembe 01:12

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Gündem Haberleri

Haberal’ın dokuz hâkimden tazminat kazanma gerekçesi açıklandı

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
A.A 20 Temmuz 2010
Haberal’ın dokuz hâkimden tazminat kazanma gerekçesi açıklandı
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, “Ergenekon” soruşturması çerçevesinde tutuklu bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın açtığı tazminat davasında, tahliye taleplerini reddeden dokuz hâkimin bin 500'er TL tazminat ödemesine ilişkin kararın gerekçesini yayımladı.

Haberal'ın avukatları, müvekkillerinin bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğunu, hayati risk taşıdığını ve tutukluluk süresinin bu nedenle hastanede geçtiğinin mahkeme tarafından karar altına alınmasına karşılık, tahliye taleplerinin geri çevrildiğini belirterek, tahliye taleplerini reddeden dokuz hâkim hakkında tazminat davası açmıştı.

Hâkimlerin birinci sınıf hâkim olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla davayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, hâkimlerin her birini bin 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Daire, karara ilişkin gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, “Dava konusu tutukluluğun devamına ilişkin karar ile davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürüldüğü, koruma tedbiri ile öngörülen amaç dışında sonuçlar meydana geldiği, eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı ve yeterli gerekçe de gösterilmediği, masumiyet karinesinin göz ardı edildiği, bu durumun, yoruma ihtiyaç göstermeyecek derecede açık ve kesin olan kanun hükmüne aykırı olduğu ve ağır kusur oluşturduğu, davalıların sorumluluklarını gerektirdiği kanaatine varılmıştır” denildi.

HABERAL'IN YAŞAM HAKKI 'TEHDİT ALTINDA'

Haberal'ın yaşam hakkının “tehdit altında” olduğuna işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:
“Öngörülemeyen bir yargılama sürecinin sonuçlanmasını beklemesi gerektiği kabul edilemez. Çünkü, yaşam hakkı, en kutsal ve birincil haktır. Davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürülmesi, elinden alınması halinde, diğer tüm temel hak ve hürriyetlerin hiçbir değeri kalmayacaktır.

Yine, davacının dosyaya yansıyan öz geçmişi, bilim adamı kimliği, gerek ülke çapında ve gerekse uluslararası düzeyde başarılı çalışmalar yapmış olması, kaçma ve delillerin karartılmasına ilişkin değerlendirmelerde göz önünde bulundurulmak gerekir. İddianamede yer alan iletişimin tespiti kayıtlarından davacının, şüpheli sıfatı ile tüm yaşam ve faaliyetlerinin çok yakından izlendiği anlaşılmaktadır. Bu denli teknik imkanlara rağmen kaçma veya delillerin karartılması ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır.

Yukarıda da vurgulandığı üzere, ceza yargılamasının tutuksuz yapılması asıldır. Koruma tedbiri anlamında tutuklama ise istisnai bir nitelik taşımaktadır. İstisnanın, kural haline dönüştürülmesi masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır.”


 



  Yorum Sayısı 3 / 82     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Alp Arslan 20/07/2010 - 16:08
Ülkenin yetiştirdiği en büyük doktorlardan birini hatta organ nakli ameliyatlarından başını kaldıramayan bir adamı terör örgütü kurmaktan hatta yönetmekten hakkında fezleke hazırlayanlara Allah'ım azcık akıl versin.Tutuklandığı gün bile 2 tane ameliyatı vardı hatırlayın!!!
Çok İyi %59 İyi %7 Normal %7 Kötü %9 Beğenmedim %16
murat ertugrul 20/07/2010 - 15:40
ne hayati riski avukat bey hic hastaneden cikmadiki kaldiki ne tutuklusu,tutuklu olsa hapishanede yatardi,helal o karari verenlere,kanun onunde kazana bilirsiniz ama asil millet vicdaninda kaybettiniz 75 milyon guluyor sizlere haberiniz varmiiiiiiiii?
Çok İyi %14 İyi %7 Normal %6 Kötü %6 Beğenmedim %65
süleyman er. 20/07/2010 - 15:40
HUKUKSUZLUK YAPTIGINIZ HABERALA AGLA BİRDE RECEP BEY. CENNETLİK BİR BİLİM ADAMINA, AGLA. CENNETLE MÜKAFATLANDIRILAN TÜRK ASKERİNİN ŞEHİTLERİNE AGLAYAMIYORSUN MADEM.?
Çok İyi %68 İyi %6 Normal %6 Kötü %6 Beğenmedim %11
Bu haberin diğer yorumcuları
Engin Unsal
kaya güven
ibrahim kaya
kasım yurtlu
CUMHURİYETKIZI SELMAB
Brenda MBIR
Abdullah Nezih Kaleli
Burak Yaman
gece mavisi
yorum tenkit
AHMET KAYA
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 82     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Yakala.Co
Hürriyet Kıyasla
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH