İzmir metro inşaatında patlama: 2 ölü

Güncelleme Tarihi:

İzmir metro inşaatında patlama: 2 ölü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 18:12

İzmir'de inşaatı devam eden Üçyol-Üçkuyular metro hatttına lojistik destek sağlamak için açılan yaklaşım tüneli girişinde saat 17.55'te patlama meydana geldi. Patlamada 2 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / FOTOGALERİ

İzmir'de inşaatı devam eden Üçyol-Üçkuyular metro hattına lojistik destek sağlamak için açılan yaklaşım tüneli girişinde hava tankı patladı. Tankın yanındaki 1 işçi ile parçalarının düştüğü yerdeki 1 işçi hayatını kaybetti, 4 işçi de yaralandı.

Patlama saat 17.45'de Hatay İnönü caddesi ile 141 sokağın kesiştiği yerdeki metro şantiyesinde meydana geldi. Yeraltındaki inşaata işçilerin inip çıktığı, malzemenin taşındığı 2'nci Şaft bölgesinde 'Yaklaşım tüneli' girişinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Çevredeki apartmanlarda oturanlar korkuyla dışarıya fırladı, bazı evlerin camları kırıldı.

Yeraltındaki metro inşaatına lojistik destek sağlamak için açılan 'Yaklaşım tüneli' girişimde çalışan iki kompresörlerinden birinin hava tankının aşırı basınç nedeniyle patladığı anlaşıldı. Kampresörün biri patlamanın etkisiyle parçalanırken, yanında duran işçilerinden biri yaklaşık 15 metre ileriye fırlayarak hayatını kaybetti. Parçaların isabet ettiği bir işçi daha öldü.

GÖÇÜK YOK

Haberin Devamı

Patlamanın duyulmasıyla bölgeye çok sayıda ambulans, kurtarma ekibi, itfaiye aracı, polis ekibi gönderildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da belediye meclis toplantısına hazırlanırken haberi aldı ve hemen bölgeye gitti. Belediye yetkilileri ilk belirlemeye göre patlamanın metroda değil, yaklaşım tünelinin ağzında meydana geldiğini, göçük olmadığını söyledi. Patlamanın olduğu yerle yeraltındaki metro tünelinin arasında yaklaşık 80 metre olduğu bildirildi.

KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Patlamada ölenlerin adlarının Ahmet Ertekin ve Raşit Topal olduğu açıklandı. Patlamada yaralanan Ökkeş Yıldız ile Hakan Topal Yeşilyurt Eğitim Hastanesi'ne, Erhan Asal ve Fatih Demirer ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

KOCAOĞLU VATANDAŞLARI SAKİNLEŞTİRDİ

Olay yerine gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu patlamanın tünele, dolayısıyla da evlerine de zarar vereceğinden korkan vatandaşları sakinleştirdi. Kocaoğl ilk belirlemelere göre tünelde hiçbir göçme veya olumsuz durumun bulunmadığını söyledi, “Patlamanın olduğu yer Metro inşatının yaklaşım tüneli şantiyesi. Tüneldeki çalışmaların yürütülebilmesi için giriş çıkış yapılıyor ve içeriye temiz hava veriliyor. Tamamen iş kazasıdır. İlk inceleye göre gaz çıkışması sonucu hava tanklarından birinin patladığı anlaşıldı. Büyük üzüntü duyduk. Böyle birşey olsun istemezdik” dedi.

Haberin Devamı

KAYNAK MI YAPILIYORDU

Bu arada patlamanın hava tanklarının yanında kaynak yapılırken meydana geldiği söylentisinin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu,bunların teknik inceleme sonucu ortaya çıkacağını söyledi.

İŞÇİLER DİNLENMEK İÇİN ÇIKMIŞ

İzmir'de metro tüneli çalışmaları sırasında meydana gelen patlamayla ilgili olarak Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Başkan Kürüm, “Talihsiz bir olay yaşadık. İki işçiyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Teknik olarak hava tankında kaynak yapılması gibi bir durum yok. Güneş sıcaklığından hava tankı zarar görüp patlamış olabilir. Yaşamlarını yitiren arkadaşlar da tünelde çalışıyormuş. Dinlenmek ve sigara içmek için dışarı çıkıp tankın yakınına oturdukları sırada, patlama meydana gelmiş. Yazık oldu üzgünüz” dedi.

Haberin Devamı

KOMPRESÖR BETONLAMADA KULLANILIYOR

İzmir Metrosu inşaatında ikinci şaft girişinde patlayan hava kompresörünü, tünel kemerlerinde betonlama yapan ekip kullanıyor. Ekip, tünelin çevresinde arazinin durumuna göre güçlendirme yapmak için, kemer üzerine geçirilen borulardan beton enjekte ediliyor. Böylece, tünelin çevresinde betondan bir alan yaratılmasıyla, tünel üzerindeki ağırlık baskısına direnç sağlanıyor. Bu enjeksiyon işlemi kompresörden gelen havayla çalışıyor.

ÖZTAŞ İNŞAAT MAHKEME KARARIYLA İNŞAATA BAŞLADI

İzmir Metrosu'nun 5.5 kilometrelik Üçyol- Üçkuyular hattı inşaatının temeli 2005 yılında atıldı. Ancak, iki kez müteahhit firmaların yarım bırmakması, Kamu İhale Kurumu'nun ihale iptalleri ve davalar nedeniyle tamamlanması gecikti. 2009 yılında hattın iki ayrı ihaleyle yapılması için harekete geçildi. Tünellerdeki betonlamanın tamamlanması, Hatay ve İzmirspor istasyonlarının yapım işi ihalesini Kami İhale Kurumu iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, açtığı davada Kamu İhale Kurumu'nun iptal kararını Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde iptal ettirdi.

Haberin Devamı

Haziran ayında da ihaleyi 66 milyon 961 bin 494 lira bedelle kazanan Öztaş İnşaat'a yer teslimini yaptı. Hava kompresörünün patlaması da Öztaş İnşaat'ın ekiplerinin yaptığı betonlama çalışması sırasında meydana geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!