İlhan Selçuk'un vefatına ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

İlhan Selçukun vefatına ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 14:22

O, Türkiye’de demokratik laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine yürekten inanan tüm insanlarsın meşalesiydi. O, herkes için bir yol göstericiydi. O, 12 Mart'ta işkence gördü ama anlatmayı hiç sevmedi. O, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. İşte Selçuk'un ölümüne ilk tepkiler:

Haberin Devamı

HİKMET ÇETİNKAYA – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

 

Her şey 2009 Ergenekon soruşturmasında,85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla başladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın değişmesi ve bunu kendine yediremeyip yaşamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla başlamıştır.

 

İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.

 

Haberin Devamı

ALİ SİRMEN – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

 

İlhan Selçuk Türkiye’de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon’dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.

 

Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk’u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi.

İlhan Selçuk 12 Mart’ta işkence görmesine rağmen bunları anlatmaktan hiç hoşlanmazdı.

İBRAHİM YILDIZ - CUMHURİYET GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ

İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU - CHP GENEL BAŞKANI

Kemal Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk'un vefatını parti otobüsüyle Gaziantep'ten  Adıyaman'a giderken öğrendi. Haber öğrenildikten sonra parti otobüsünden yapılan  müzik yayınına bir süre ara verildi. Kılıçdaroğlu, otobüsteki gazetecilere  yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Düşünce ve ideallerinden ödün vermeyen bir yiğitti. Türkiye'de saygın  yazar kimliğini koruyan, haksızlıklara karşı direnen Türk basınının çok önemli  bir kalemiydi. Ergenekon operasyonu sürecinde büyük acılar çekti ve onun izleri  bugünkü ortamı hazırladı. O süreci İlhan Selçuk'a yaşatanlar sanıyorum büyük bir  vicdan azabı içindedir. İlhan Selçuk, Türk basın ve düşünce tarihinin önemli bir  simgesidir.”

Haberin Devamı

ÖNDER SAV – CHP GENEL SEKRETERİ

Bazı yazarlar düşünürler, topluma yön veren insanlar, kalemler vardır. Nadir yetişen, eğilmeden bükülmeden düşünen ve bunları yazan biriydi. Sadece cumhuriyet ailesi değil Türk toplumunun, Türkiye’de demokratik laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine yürekten inanan tüm insanlarsın meşalesiydi. Onun yerinin dolmayacağını düşünüyorum. Anti emperyalizm mücadelesinin önemli kilometre taşlarından biriydi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!