Ä°lhan Selçuk vefat etti

Güncelleme Tarihi:

İlhan Selçuk vefat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 13:47

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı İlhan Selçuk tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti. Beyninde damar tıkanıklığı olan Selçuk'un böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Selçuk, Ergenekon soruşturması kapsamında silahlı terör örgütünün üst düzey yönetici olma iddiasıyla gözaltına alınmış, sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İlhan Selçuk'un kardeşi Turan Selçuk da 102 gün önce vefat etmişti. Selçuk, perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde toprağa verilecek.

Haberin Devamı

 

SELÇUK HASTANEYE KALDIRILMADAN ÖNCE BÖYLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ / WEB TV

İLHAN SELÇUK İÇİN ANI DEFTERİ / Foto Galeri

SEVENLERÄ° HASTANEYE AKIN ETTÄ° / Foto Galeri

Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde vefat eden İlhan Selçuk 14 ağustos 2009 tarihinden bu yana konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu. İlhan Selçuk tedavisi nedeniyle, 11 Mart 2010 tarihinde vefat eden kardeşi Turhan Selçuk’un cenazesine de katılamamıştı. Selçuk, kardeşinin vefatından 102 gün sonra hayatını kaybetti.

İlhan Selçuk 21 Mart 2008 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 5. dalga operasyonunda gözaltına alınmıştı. Selçuk, silahlı terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanıyordu.

Haberin Devamı

ÖLÜM NEDENİ: BÖBREK YETMEZLİĞİ

Ä°ÅžTE VEDA YAZISI...

İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesi 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etti:

"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."

Beyninde damar tıkanıklığı olan Selçuk'un böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

İlhan Selçuk'un ölümüyle ilgili Amerikan Hastanesi'nden yapılan açıklamada da, "24 Ocak 2010 tarihinde iskemik beyin hastalığı nedeni ile yoğun bakım ünitemize yatırılan İlhan Selçuk, uygulanan tüm tedavi ve girişimlere karşın çoklu organ yetmezliği nedeni ile 21 Haziran 2010 saat 13:15'te vefat etmiştir" denildi.

ABİSİNİN YANINA GÖMÜLMEK İSTEDİ

Selçuk'un, bir süre önce yaşama veda eden ağabeyi Turhan Selçuk'un Hacibektaş İlçesi'ndeki mezarının yanına gömülmek istediği belirtildi.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk ile yaptıkları görüşmelerde, kendisinin de ağabeyi gibi Çilehane'ye gömülmek istediğini söylediğini, bunu kitaplarında da yazdığını söyledi.

Haberin Devamı

Ünlü karikatürist Turhan Selçuk, vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykellerinin bulunduğu ‘Çilehane bölgesinde' defnedilmişti.

İLHAN SELÇUK İÇİN ANI DEFTERİ

 

İlhan Selçuk'un ölümünü duyup gazeteye gelenler, duygularını Cumhuriyet gazetesinin girişinde açılan anı defterine yazdı.

 

İLHAN SELÇUK'UN VEFATINA İLK TEPKİLER

KEMAL KILIÇDAROĞLU - CHP GENEL BAŞKANI

Düşünce ve ideallerinden ödün vermez bir yiğidiydi Türk basınının. Türkiye’de saygın yazar kimliğini koruyan, haksızlılara karşı direnen çok önemli bir kalemiydi. Ergenekon operasyonu sürecinde büyük acılar çekti ve onun izleri bugünkü ortamı hazırladı. Bu süreci İlhan Selçuk’a yaşatanlar sanıyorum bugün vicdan azabı içindedirler. İlhan Selçuk Türk basınının, düşünce tarihinin önemli bir şahsiyetidir.

Haberin Devamı

ÖNDER SAV – CHP GENEL SEKRETERİ

Bazı yazarlar düşünürler, topluma yön veren insanlar, kalemler vardır. Nadir yetişen, eğilmeden bükülmeden düşünen ve bunları yazan biriydi. Sadece cumhuriyet ailesi değil Türk toplumunun, Türkiye’de demokratik laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine yürekten inanan tüm insanlarsın meşalesiydi. Onun yerinin dolmayacağını düşünüyorum. Anti emperyalizm mücadelesinin önemli kilometre taşlarından biriydi.

 

ERTUÄžRUL GÃœNAY - KÃœLTÃœR VE TURÄ°ZM BAKANI

Türk basınına uzun yıllar emek veren, yazı ve kitaplarıyla değerli katkılar sunan İlhan Selçuk, basın dünyamızın unutulmaz isimlerinden biri olarak ülkemizin düşünce tarihinde her zaman özel olarak hatırlanacaktır.

HİKMET ÇETİNKAYA – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

Haberin Devamı

Her ÅŸey 2009 Ergenekon soruÅŸturmasında,Â85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla baÅŸladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın deÄŸiÅŸmesi ve bunu kendine yediremeyip yaÅŸamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla baÅŸlamıştır.

 

İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.

 

ALİ SİRMEN – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI

 

İlhan Selçuk Türkiye’de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon’dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.

 

Haberin Devamı

Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk’u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi.

İlhan Selçuk 12 Mart’ta işkence görmesine rağmen bunları anlatmaktan hiç hoşlanmazdı.

İBRAHİM YILDIZ - CUMHURİYET GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ

İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.

OKTAY EKŞİ - BASIN KONSEYİ BAŞKANI

Merhum Selçuk, Büyük Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in temel değerlerine bağlılığı ve onları savunma amacıyla verdiği mücadeledeki kırılmaz azmiyle tüm Atatürk kuşaklarına örnek teşkil eden bir isimdi. Selçuk'un geçmiş yıllardaki doğrultusu neyse son nefesini verdiği dakikadaki doğrultusu o idi. Hem bu niteliğiyle hem de en az 'gazete' niteliği kadar bir 'ulusal kurum' niteliği de kazanmış olan Cumhuriyet Gazetesini, her türlü baskıya ve engele rağmen bugünlere taşımakta gösterdiği başarıyla hepimize örnek teşkil etmekteydi. İlhan Selçuk'un aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, Cumhuriyet ailesine ve tüm ulusumuza baş sağlığı dileklerimizi sunuyorum.

YAZAR DOÄžAN HIZLAN: HEM ARKADAÅžIMI HEM OKUDUÄžUM YAZARI KAYBETTÄ°M

Bütün bu özellikleri bir yazarın, bir gazetecinin toplaması hiç kuşkusuz her zaman rastlanan bir toplam değil, her zaman bir araya gelmiyor. Onun için çok üzgünüz. Hem arkadaşımı hem okuduğum yazarı kaybettim. Gerçekten bizim değil, Türkiye'nin başı sağ olsun.

ÇGD: ÖRNEK BİR GAZETECİYDİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay:  İlhan Selçuk Türk basının yüz akı olarak, örnek bir gazeteci olarak ve düşün adamı olarak iz bıraktı. Türkiye’deki gazetecilerin idolü olan İlhan Selçuk’u unutmayacağız.

TGC: TÜRK BASINI, TÜRKÇE USTASINI KAYBETTİ

Selçuk'u son olarak Mayıs ayı başında Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümünde kutlamaları dolayısıyla hastanede ziyaret ettiğini kaydeden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk'u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti.

PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ: BİR ÇINARI YİTİRDİK:

Onurlu ve dik duruşu ile meslektaşlarına örnek olan Selçuk, aynı zamanda mesleğin gelişimine de önemli katkılar yaptı. İlhan Selçuk gazeteciliğin yanı sıra bir düşünür olarak da uzun yıllar ülkesine hizmet etti. Türkiye'nin ufkunu açan sayısız makaleye imza atan Selçuk, aydınlanma devriminin yılmaz savunucuları arasında yer aldı.

MASUM TÃœRKER - DSP GENEL BAÅžKANI

Yaşamı boyunca, çağdaş Türkiye ideali için mücadele eden, tüm yasaklamalara ve baskılara karşı, ilkelerinden ödün vermeyen Selçuk gerçek bir gazeteciydi. Onun açtığı yol, gösterdiği direnç genç gazetecilere her zaman ışık olacaktır. Yazıları ve kitapları ile yol gösterici olan, laik, çağdaş ve sosyal hukuk devleti idealini geniş kitlelere ulaştıran Selçuk, insan haklarının da yılmaz bir savunucusuydu.

BERHAN ŞİMŞEK - CHP İSTANBUL İL BAŞKANI

Ülke açısından çok önemli yazarımızı, düşünce adamını kaybettik. Çeşitli suçlarla karşı karşıya kalarak hayatını kaybetmiştir. Biz biliyoruz ki İlhan Selçuk'u tanımak, onunla hayatı paylaşmak isteyen birçok kişi vardır. İyi bir Atatürkçüydü. Fakat ülkemizde birçok insana olduğu gibi İlhan Selçuk'a hak etmediği suçlamalar yöneltildi.

ATÄ°LLA SERTEL -TÃœRKÄ°YE GAZETECÄ°LER FEDERASYONU BAÅžKANI

Türkiye Cumhuriyeti, demokrasi, insan hak ve özgürlüklerinin savunucusu, eğilmeyen, bükülmeyen kalemini, çok değerli bir gazeteciyi yitirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Basınımızın, ulusumuzun başı sağolsun.

Laik ve demokratik Cumhuriyet’in savunucusu önder gazetecilerden Cumhuriyet Gazetesi'nin imtiyaz sahibi, baÅŸyazarı Ä°lhan Selçuk'un (85) vefatının derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yazdığı, düşündüğü, ezilenlerin safında yerini aldığı için darbelerde gözaltına alınan, sorgulanan, iÅŸkence gören ancak çaÄŸdaÅŸ Türkiye çizgisinden, demokrasiden asla ödün vermeyen Ä°lhan Selçuk'un yaÅŸamını yitirmesi Türk basını için büyük kayıp olmuÅŸtur.Â


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!