'Kentsel dönüşüm' Anayasa Mahkemesi'nden dönecektir

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm Anayasa Mahkemesinden dönecektir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 18:42

Büyükşehir Belediye Başkanları'na "süper yetkiler" verilmesi tartışmasıyla gündeme oturan Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişleten kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.Ancak muhalefet, "kentsel dönüşüm projeleri" çerçevesinde, Büyükşehir Belediyelerine çok büyük yetkiler verdiği gerekçesiyle, kanun teklifine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanların genişletilmesini öngören yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesinden döneceğini söyledi. Ağyüz, Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişletmeyi öngören, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin Geçici 1. Maddesi üzerinde grubu adına söz aldı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNECEKTİR

AK Parti sıralarına dönerek “Belediye kanunu çıkaran, bu 73. maddeyi hazırlayan siz değil miydiniz?” diye soran Ağyüz, teklifle büyükşehir belediyelerine, “istediğin yerde istediğini yapabilirsin” şeklinde bir yetki verildiğini öne sürdü.Belediyelerin önünde planlama yapmalarına dair bir engel bulunmadığını ifade eden Ağyüz, “Siz imar yetkisi vermiyor, adeta İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını derebeyi yapmaya çalışıyorsunuz. Bu teklif, Anayasa Mahkemesinden dönecektir” dedi.

Haberin Devamı

MHP Grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, “Maddenin, teklife afaki bir şekilde ve hiçbir araştırmaya dayanmadan eklendiğini” ileri sürdü.
Maddenin, mahkemelerde görüşülmekte olan davalara açık müdahale anlamına geldiğini savunan Korkmaz, “Kalpazanlık ve piyasaya sahte para sürmekten suçu sübut bulmuş, hapis cezasına çarptırılmış Şarkikaraağaç Belediye Başkanı ne zaman görevden alınacak? Kendisi son olarak infazın 6 ay ertelenmesi talebinde bulunmuş, bu isteği mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu şahıs derhal görevden alınmalıdır” diye konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal grubu adına yaptığı konuşmada, taş atan çocuklarla ilgili hazırlanan yasa teklifinin, beklentilere yanıt verecek düzeyde olması dileğinde bulundu. Birdal, “Umarız, bu teklif hem çocukların hem de ailelerin beklentilerine cevap verir ve çocuklar da okullarına dönerler” dedi.
Çocukların, cezaevlerinde yetersiz beslenme ve sağlık koşullarıyla karşı karşıya bulunduklarını öne süren Birdal, sadece çocukların değil, ailelerin de cezalandırıldığını söyledi.

Haberin Devamı

 
İŞTE TEKLİFE DAHA ÖNCE YAPILAN ELEŞTİRİLER

Geçen hafta İçişleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde, muhalefet değişiklik teklifine yönelik eleştirilerini şöyle sıralamıştı:

HER ALANI İSTEDİĞİ GİBİ KULLANABİLECEK

Yeni kanun teklifi belediyelere, "üzerinde yapı olan ya da olmayan", "imarlı ya da imarsız" tüm alanlarda "kentsel dönüşüm" adı altında proje yürütme imkanı veriyor. Muhalefete göre, bu yeni değişiklik sayesinde, belediyeler kentin istedikleri öjlgesini mevcut sakinlerinden alarak, istedikleri gibi kullanabilecekler. Muhalefet partileri, bu uygulama ile, belediyelerin istedikleri alanları, "yüksek rant ödeyenlere tahsis etmelerinin" gündeme geldiğine dikkat çektiler. Bu çerçevede, belediyeler kentsel dönüşüm adı altında yapacakları yeni planlarda, bu "tarım alanları" ya da "açık alanları", istedikleri, ücra bir yere konumlandırabilecekler.

BELEDİYELER, SAVUNMA BAKANLIĞI İZNİ OLMADAN ASKERİ ALANLARA DA EL ATABİLECEKLER

Yine teklifle gelen bir başka değişiklik ise, belediyelerin askeri bölgelerde yapacakları yeni düzenlemeler için Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alma zorunluluğunun kaldırılması. Teklifin İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında Milli Savunma Bakanlığı'nın temsilcisi buna itiraz etti. Askeri kapsam içinde bulunan yerlerde cephanelik, havaalanı ya da askeri eğitim alanlarının bulunduğuna dikkat çeken Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi, "bu alanlar ülkenin bekası için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu bölgeler için alınacak kararlarda MSB ile temasda kamu yararı vardır" mesajı verdi. Komisyonun CHP'li vekilleri de, askeri bölgeler konusunda atılacak adımlar için, belediyenin MSB ile koordinasyona geçmesi için önerge verdiler. Ancak bu önerge de, AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi. 

İLÇE BELEDİYELERİNİN YETKİLERİ ELLERİNDEN ALINDI

Bir başka eleştiri ise, kanun teklifi ile ilçe belediyelerinin elindeki imar yetkilerinin, Büyükşehir belediyesine verilmesi. Yeni teklife göre, İmar Kanunu'nda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Verilecek kamulaştırmanın aceleliği kararı Büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait g
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!