Deveye benzeyen kayalık bulundu

Güncelleme Tarihi:

Deveye benzeyen kayalık bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 00:00

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necati Demir, ve ekibi Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nde dev deve heykeli buldu. Demir, bu figürün dünyanın en büyük yarı doğal heykeli olduğunu söylüyor.

GAZİ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir ve ekibi, alan araştırması yaptığı Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nde 110 metre uzunluğunda yarı doğal deve heykeli buldu. Demir, bu heykelin dünyanın en büyük “yarı doğal heykeli” olduğunu savundu. Yarı doğal, yarı insan eliyle yapılmış heykelin genişliği 40 metre, yüksekliği de 21 metre ile 60 metre arasında değişiyor. Prof. Dr. Demir, şunları söyledi:

Deve başında insan eli

“Araştırma kapsamına aldığımız heykel yere çökmüş bir deveye benziyor. Deve heykelinin gövdesi doğal kaya. Kafa kısmı ise büyük ihtimalle insan eliyle yapılmış. Zira kafa kısmı, gövde kısmıyla bütün olmasına rağmen, gövde kısmında olduğu gibi yosun tutmamış. Ayrıca kafa kısmı, gövde kısmında, kayanın zaman içinde kazandığı doğal özelliklere sahip değil. İnsan eli değmemiş olsaydı, heykelin kafa kısmının da kayanın bütünü ile aynı özellikleri göstermesi gerekirdi. Zaman içinde doğal aşınmalar olmasına rağmen devenin yüzünü andıran kısım, yani kafa kısmı son derece belirgin. Doğal olan gövde bölümünün hemen tam ortasından aşağı bir tünel açılmış. Bu tünelde, 152 merdiven basamağı bulunuyor.

Mesudiye’yi sevindirdi

MESUDİYE’deki heykeli bulan ve Ordu Valiliği’yle irtibata geçerek tescilini alan Prof. Dr. Necati Demir, “Dünyadaki bilim adamları gitsin incelesin. 20 yıldır araştırma yapıyorum. Bundan daha büyüğü yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!