150 yıl yaşayabileceğiz

Güncelleme Tarihi:

150 yıl yaşayabileceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Geç annelik ömrü uzatıyor. ABD'li bilim adamlarına göre ileriki yaşlarda çocuk doğurmak, ömrü uzatıcı etki yaratıyor. Meyve sineklerinin sadece son dönemlerinde dünyaya getirdikleri yumurtaların döllenmesine izin veren uzmanlar, 10 nesil sonra sineklerin ömrünün yüzde 25 oranında uzamasını sağladılar. Bilim adamları, insanların bilinçli olarak çocuklarını geç yaşlarda dünyaya getirmeleri halinde, ileride insanoğlunun yaşam süresinin 150 yıla çıkabileceğini söylediler.

ABD'de Idaho Üniversitesi'nde hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, geç anneliğin insan yaşamını da uzatacağı gerçeğini ortaya koydu. Üniversitede yaşlanmayı inceleyen araştırmacılardan Steven Austad, ‘‘Teorimiz doğrulanırsa, bu, insan ömrünün 150 yıla dayanması konusunda atılacak büyük bir adım olacak'' dedi. Profesör Austad, insanların sadece ileri yaşlarda anne-baba olmasına izin verilmesi halinde 1000 yıl sonra ‘‘homo sapiens'' cinsinin yaşam süresinin 150, hatta 200 yıla ulaşabileceğini söyledi.

Amerikalı profesöre göre döllenme sırasında, çocuğa anne babanın hem sağlıklı, hem de hastalık taşıyan genleri aktarılıyor. Bazı genetik hastalıklar ileri yaşlarda ortaya çıkarken, çocuk ve gençlik yaşlarında görülen kas erimesi gibi birtakım sağlık sorunları da bazen ölüme bile yol açıyor. Profesör Austad, anne-babaların çocuklarını geç yaşlarda doğurmaları halinde, bebeklerine ve yeni nesillere daha az ömrü kısaltıcı gen geçeceğini söylüyor. Çünkü hastalıklı genleri taşıyan insanlar sağlık sorunlarına yenik düşüp hayata veda edeceğinden sadece sağlıklı insanlar çocuk doğurabilecek. Yeni nesiller de anne-babaları gibi evlat sahibi olmayı geç yaşlara ertelediklerinde, gelecek kuşaklar daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacak.

Bilim adamları, yaşam iksirinin vitaminler ve antioksidanlar yerine geç yaşta çocuk dünyaya getirmek olabileceği düşüncesindeler. Çünkü çocuk, aynı zamanda anne-babayı yaşama bağlıyarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlıyor. İnsanoğlunun yaşam süresinin uzaması konusunda atılacak bir diğer önemli adım ise insanın genetik haritasının tamamlanması. Haritanın en geç 5 ile 10 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Bu durumda hızlı yaşlanmaya neden olan ve hastalıklı genler ayıklanarak milyonlarca yıllık evrim sürecinde önemli bir adım atılacrak, insan ömrü uzayabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!