150 bin turizmci işsiz kalacak

Güncelleme Tarihi:

150 bin turizmci işsiz kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 15:40

YAZ sezonunun sona ermesiyle kapanacak turistik tesislerdeki 150 bine yakın turizm çalışanı işsiz kalacak.

Haberin Devamı

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) Genel Sekreteri Talat Kanbir, çalışanların işsiz kalmasının haksızlık olduğunu ileri sürerek buna son vermek için Türkiye genelinde büyük bir imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.

İNKAY Genel Sekreteri Talat Kanbir, son yıllarda gerçekleştirilen en çağdaş düzenlemelerden birinin ‘İşsizlik Sigortası’ olduğunu belirterek, turizmin sezonluk niteliğinden dolayı kış sezonunda askıya alınan turizm çalışanlarının, haksız bir şekilde bu çağdaş uygulamadan yararlanamadığını söyledi.

Kanbir, “Askıya alınan, yani sezona tekrar işe alınmak üzere işten çıkarılan turizm çalışanları, işçiden ve işvereninden çalıştığı sürece fona kesinti yapılmasına rağmen, bu uygulamadan yararlanılamıyor” dedi. Bu haksızlığa son verilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Kanbir, “Yıllarca her platformda dile getirmemize, yetkili mercilere iletmemize rağmen bu konuda herhangi bir hareket olmadığını görüyoruz. Bu yüzden İNKAY olarak, yalnızca üyelerimizin değil, tüm turizm çalışanlarının sesini önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve gerekirse daha sonra Başbakanlığa duyurmak için Türkiye çapında imza kampanyası başlattık” dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl da her yıl olduğu gibi, başta Antalya olmak üzere tüm yurtta 150 bine yakın turizm çalışanının sezonun sona ermesiyle işsiz kalacağının altını çizen Kanbir, şunları söyledi:
“Turizmi 12 aya yayamadığımız için daha çok uzun yıllar böyle devam edeceğe benziyor. Her sezon sonunda ‘askıya’ alınan bu yüz binler, yılda 6-7 ay çalışıp yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Gelecekleri ile ilgili hiçbir umut taşıyamayan bu genç kitle, bir süre sonra yaşam koşulları baskısıyla sektörü terk etmektedir. Onca eğitim, onca emek boşa gidiyor. Sonra sezon başlayınca da hep bir ağızdan ‘nitelikli eleman yok’ diye feryat ediyoruz. Elimizdeki nitelikli kaynağı koruyamadıkça bu durum daha sürüp gideceğe benziyor.”

‘Askı’ uygulamasına tabi tutulan turizm çalışanlarının işsizlik fonundan yararlanmasının çözüme az da olsa katkı koyacağını kaydeden Tanbir, “Tabi asıl çözüm mutlaka turizme has, deniz iş kanunu gibi Turizm İş Kanunu'nun çıkarılmasıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!