15 yıl istendi

Güncelleme Tarihi:

15 yıl istendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Afyon'da görülen Göktepe davasının Savcısı İsmail İlhan, sanık polislerden 6'sı hakkında 8 ila 15 yıl arasında hapis istedi. Göktepe'ye öldürücü darbeyi kimin vurduğunun belirlenemediğini vurgulayan savcı, cezalandırılmasını belirttiği tutuksuz sanıkların da tutuklanmalarını istedi.

Gazeteci Metin Göktepe'yi gözaltında öldürmekten yargılanan 5'i tutuklu 11 polisin 6'sı hakkında savcı 8 ila 15 yıl arasında ağır hapis cezası istedi. Dünkü duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı İsmail İlhan, tutuklu 5 sanıktan 3'ü hakkında ise beraat talebinde bulundu. Bu 3 sanığın salıverilmesini isteyen savcı, cezalandırılmalarını istediği 4 tutuksuz sanık polisin de tutuklanmasını istedi. Savcı İlhan, Göktepe'nin gözaltına alındığını, sanıklar Saffet Hızarcı, Şuayip Mutluer, Fedai Korkmaz, Murat Polat, Burhan Koç ve Metin Küşat tarafından cop ve tekmelerle dövüldüğünü, daha sonra çay ocağının yanına atıldığını ve öldüğünü belirtti. Savcı, bu 6 sanığın TCK'nın 452/1 ve 463 ve 251'nci maddeleri uyarınca en az 8, en çok 15 yıl ağır hapisle cezalandırılmalarını istedi. Göktepe'ye öldürücü darbeyi kimin vurduğunun belirlenemediğini vurgulayan savcı, cezalandırılmasını istediği tutuksuz sanıklar Metin Küşat, Fedai Korkmaz, Murat Polat ve Burhan Koç'un ‘Kaybolma ihtimalleri bulunduğundan’ tutuklanmalarını istedi. Savcı, tutuklu sanıklar Seydi Battal Köse, Selçuk Bayraktaroğlu ve İlhan Sarıoğlu'nun beraatlerini ve tahliye edilmelerini talep etti. Savcı, tutuksuz yargılanan Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan'ın da beraatini istedi. Tahliye ve tutuklama istemlerini reddeden mahkeme, duruşmayı 12 Mart'a erteledi. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Eyüp'te yapılan keşif ve bilirkişi raporu okundu. Sanık polislere işkence yapmakla suçlanan dönemin polis şefleri Deniz Gökçetin, Muzaffer Candan ve Turan Yılmaz hakkında İstanbul İl İdare Kurulu'nca lüzumu muhakeme kararı verildiği ve dosyanın Danıştay'da olduğu da mahkemeye gönderilen yazıdan ortaya çıktı. Daha önceki duruşmalarda itiraflarda bulunan ve cezaevinde koğuşunu ayıran Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, mahkemeye verdiği dilekçeyle avukatları Burhan Hayran, Güzin Köprülü Kılıç, Mehmet Gül ve İhsan Kal'ı avukatlıktan azletti. Köse, verdiği ikinci dilekçeyle de öteki polislerin avukatlarını suçladı. Köse, itiraflarının ‘Cezaevinin psikolojik baskısından kaynaklandığını’ söyleyen avukatları yalanlayarak ‘‘Ben açıklamalarımı cezaevi psikolojik şartlarında yapmadım. O açıklamalarım doğrudur’’dedi. Mahkeme, bugüne kadar ifadesi alınamayan tanıkların dinlenmesinden vazgeçti.

Devlet için mi öldürdün?

Katledilen oğlunun her duruşmasına gelen Fadime Göktepe, ‘‘Ben devletim, vatanım için görev yaptım’’ diyen polise, ‘‘Devlet için mi öldürdün?’’ diye bağırdı. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli ve Güneydoğu'da şehit edilen Albay Rıdvan Özden'in eşi Tomris Özden de izledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!