15 Temmuz tespiti: ‘Kışlayı terk etmeyin emri verilse açığa çıkardı’

Güncelleme Tarihi:

15 Temmuz tespiti: ‘Kışlayı terk etmeyin emri verilse açığa çıkardı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 21:10

ASTSUBAY Ömer Halisdemir’in 15 Temmuz gecesi şehit edilmesine ilişkin davada tanık olarak dinlenen Özel Kuvvetler Komutanı (ÖKK) Korgeneral Zekai Aksakallı, TSK’da kriz durumlarında ilk haber alınır alınmaz tedbir olarak “Personel kışlayı terk etmesin” emri verildiğini hatırlatarak, “Bu temel kural 15 Temmuz 2016’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı” dedi.

Haberin Devamı

18 sanıklı davaya dün Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, en önemli tanık ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı’nın “duruşma tarihinde il dışında olacağını” beyan etmesi nedeniyle, celse arasında dinlenildiğini açıkladı. Korgeneral Aksakallı, 17 Mart’ta verdiği ifadesinde, darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlatırken, daha önceki savcılık ifadesinde yer almayan açıklamaları özetle şöyle:
“Olayın sonrasında Diyarbakır’dan 12. Özel Kuvvet Taburu’nun Ankara’ya getirildiğini öğrendim. 1. tim keskin nişancı ağırlıklı, 3. tim teknik imkânlar yönünden güçlüydü. Kalkışmaya fiilen iştirak edenlerin ÖKK mevcuduna oranı yüzde 5.4’tür. Bunlardan 12. Özel Kuvvet Taburu ve nizamiyedeki uzman erbaşlar hariç diğerlerinin TSK’nın yasal emir-komuta zinciri içerisinde hareket etmediklerini, ÖKK bünyesindeki karargâh, okul, muharip ve destek unsurlarından bir araya getirdiklerini sonradan öğrendim.

Haberin Devamı

ALNINDAN ÖPTÜM

ÖKK’ya Semih Terzi ile gelen ve o an için Üsteğmen Mihrali Atmaca komutasında bulunan tim personeli, Ahmet Kemal Yüzbaşı vasıtasıyla kendisine yönelttiğimiz emirleri yerine getirdiler. Albay Ümit Bak, Yarbay Mehmet Ali Çelik gözaltına alındı.
Sabah saat 10.00’a doğru ÖKK’ya gittim. Karargâhın girişinde şehidimiz Ömer Halisdemir cansız yatıyordu. Örtüyü kaldırdım ve alnından öptüm. Karargâhın önünde darbeye karşı gelen rütbeli arkadaşlarım bulunuyordu. Onlara topluca bir teşekkür konuşması yaptım. Bireysel olarak orada bulunan hiç kimseye teşekkür etmedim.”

Aksakallı, darbe girişimi öğrenildikten sonra ÖKK’da ne gibi tedbirler alınabileceği sorusuna da, “TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz tedbir olarak ‘Personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir. Birlik komutanları kışlalarında, mesaiye devam edilir. Her zaman uygulanan bu temel ve basit kural 15 Temmuz’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!