15 gün sonra aday

Güncelleme Tarihi:

15 gün sonra aday
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yenilikçi kanadın lideri olan Abdullah Gül, FP Genel Başkanlığı için adaylığını 15 gün içinde açıklayacak. Bu konuda tabandan ve vekil arkadaşlarından büyük baskı gören Gül, Bülent Arınç'tan da, kendisi lehine çekilmesini isteyecek.

FP'deki yenilikçi kanadın önderi Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, 15 gün içinde genel başkan adaylığını ilan edecek. Gül, önümüzdeki hafta sonunda ya da bir sonraki haftanın başında yapmayı planladığı adaylık ilanından önce ise adaylığını ilan eden Grup Başkanvekili Bülent Arınç ile bir araya gelerek, kendisi lehine çekilmesini isteyecek. FP kulislerinde Arınç'ın, Gül lehine adaylıktan çekileceğine kesin gözüyle bakılırken, yenilikçi kanadın, aynı teklifi gelenekçi kanadın adayı Genel Başkan Recai Kutan'a da götürmeyi planladığı bildirildi. Yenilikçi kanattan bir kurmay, ‘‘Biz, 14 Mayıs'ta yapılacak büyük kongreye mümkünse tek adayla gitmeyi istiyoruz’’ dedi.

Yenilikçi kanadın kurmayları, Gül'ün adaylığını ilan etmesi konusunda milletvekillerinin yanı sıra örgütlerden ve tabandan da büyük bir talep ve baskı olduğunu belirttiler. Bu kurmaylar, milletvekilleri ve örgüt yöneticilerinin, son gelişmeler karşısında partinin artık net bir çıkış yapması gerektiğini söylediklerini de bildirirken, bir milletvekili ise ‘‘Dava kapatmaya doğru giderken, hepimiz kurbanlık koyunlar gibi oturup, boyunlarımızı bilinmeyen bir kadere doğru uzatamayız’’ tepkisini verdi.

Gül'ün, adaylığını ilan ederken, FP için öngördükleri yeni programı da açıklayacağı belirtildi. Bu konudaki en önemli çıkışını, FP-Genelkurmay krizinin tırmandığı sırada toplanan GİK'te yapan Gül, Kutan ve Başkanlık Divanı'nı istifaya çağırırken, ‘‘FP olarak, hem askerleri, hem kapatma davasını gören Yüksek Mahkemeyi, hem de partiyle ilgili olumsuz izlenim sahibi iç ve dış kamuoyunu rahatlatmak gerektiğini’’ söylemişti. Gül'ün önderliğindeki yenilikçi kanadın hazırlıklarını sürdürdüğü programda, FP'nin kesinlikle ‘‘İslamcı’’ ya da bir ‘‘Din partisi’’ olmadığı vurgulanırken, ‘‘FP'nin dini duyarlılığı yüksek bir parti’’ olduğuna dikkat çekiliyor.

Gelenekçiler: Yarınlar bizim

FP'nin ‘‘Erbakancılar’’ diye de nitelenen gelenekçileri, ‘‘birlik ve beraberlik’’ mesajları gönderirken, ‘‘Ufuklar ağarıyor, yarınlar bizimdir’’ temasını işliyor. Bu kanadın önde gelen ismi Süleyman Arif Emre, FP'nin yayın organı Milli Gazete'deki dünkü köşesinde hataları da olduğunu kabul ederek, ‘‘Sıkıntılarımız henüz geçmemiştir. Biraz daha sabır gösterir, biraz daha çileye katlanırsak darboğazlar geride kalacak’’ dedi.

İLK RAUNT GELENEKÇİLERİN

FP içinde gelenekçi kanada karşı iktidar mücadelesi başlatan yenilikçi kanat, bu mücadelenin yapılacağı büyük kongre kavgasında ilk raundu kaybetti. Yenilikçi kanadın gündeme getirdiği ‘‘14 Mayıs Kongresi'nin öne çekilmesi’’ teklifi, reddedildi. Ret kararında, partinin 33 kişilik kurucular kurulunun tümüyle gelenekçi kanada yakın isimlerden oluşması etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!