15 gün çifte koltuk

Güncelleme Tarihi:

15 gün çifte koltuk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 00:58

HALKIN seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlık ve parti genel başkanlığının ne zaman sona ereceği, Bakanlar Kurulu ve bugünkü MGK’ya katılıp katılamayacağı ve bu süreçte atacağı imzalar tartışılıyor. Görüşler şöyle:

Haberin Devamı

ANAYASA’YA AYKIRI
Prof. Dr. Serap Yazıcı (Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi, AK Parti’nin anayasa taslağını hazırlayan isimlerden):

YSK sonuçları açıkladığında cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliği sona erecek, partisiyle ilişkisi kesilecektir. Yargı kurumları da bu yorumu paylaştıkları takdirde, seçilen kişi, parlamentoda oylamalarına katılamayacak, Bakanlar Kurulu kararlarını imzalayamayacaktır. Bu işlemlere katıldığı takdirde hukuka ve Anayasa’ya aykırılık sorunu doğabilecektir.

VEKİL ATANMALI
Doç. Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi):

Başbakan’ın 10 Ağustos itibariyle milletvekilliği sıfatı sona ermiştir. Bunun hukuken sonuç doğurması için YSK’ca seçim sonuçlarının kesinleştirilmesi ve bunun Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerekir. YSK bu ilanı yaptığında Erdoğan’ın başbakanlık ve parti genel başkanlığı ile TBMM üyeliği de sona erecek. Bu aşamada başbakanlık ve parti genel başkanlığı için vekil atanmalı.

Haberin Devamı

KANUN TANIMAZLIK
Mehmet Hadimi Yakupoğlu (CHP YSK Temsilcisi):

YSK’nın sonuçları Resmi Gazete’de ilanıyla Erdoğan ‘seçilmiş cumhurbaşkanı’, 28 Ağustos’ta görev süresi dolacak Gül ise ‘mevcut cumhurbaşkanı’ olacak. Erdoğan bu süreçte başbakanlık yetkilerini kullanamaz. Aksi kanun tanımamazlık olur.

Kürşat Ergün (MHP’nin YSK Temsilcisi): Anayasa ve kanundaki açık hükümler karşısında, Başbakan’ın 15 Ağustos’ta kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte TBMM üyeliği ve dolayısıyla başbakanlığı düşer.

İÇTİHATLARA GÖRE
Şeref Malkoç (AK Parti YSK Temsilcisi):

Anayasa değişikliği yapılırken, cumhurbaşkanının ne zaman seçilmiş sayılacağı ve göreve başlaması hususu eksik kaldı. Bununla ilgili kaynaklık yapacak bilimsel görüşler, uygulama ve içtihatlardır. Cumhurbaşkanının ancak yemin etmekle seçilmiş sayılacağı doktora tezi var. Rahmetli Özal’a cumhurbaşkanı seçildiği gün küfreden vatandaşa ceza veriliyor ancak, Yargıtay “Cumhurbaşkanı yeminle göreve başlar” diye cezayı bozuyor.

YEMİN ETTİĞİ ANDIR
Bülent Turan (AK Parti İstanbul Milletvekili):

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nun 21. maddesine göre seçilen cumhurbaşkanı adına bir tutanak düzenlenir ve TBMM Genel Kurulu’nda okunur. Bu ise eski cumhurbaşkanının görev süresinin dolduğu gündür. Kanun, makamın tarafsızlığını sağlamak için, seçilen cumhurbaşkanının fiilen göreve başlama tarihini baz almıştır. 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı, ‘devlette süreklilik’ ilkesi gereğince, TBMM’de ant içeceği 28 Ağustos’a kadar devam edecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!