Kanlı baskına Türkiye'nin ilk resmi tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Kanlı baskına Türkiyenin ilk resmi tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 12:59

Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail'in yardım gemilerine düzenlediği operasyon ve İskenderun'daki terör saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. Arınç, İskenderun'daki şehit asker sayısının 7'ye yükseldiğini, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının ise cevapsız kalmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da saldırının açıkça bir korsanlık olduğunu ve İsrail'in hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

GÜL'DEN İSRAİL'E SERT TEPKİ 

İşte Bülent Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

ÅžEHÄ°T SAYISI 7

İki üzücü olay, kamuoyunu fevkalade üzmüştür. Çalışmalar yaptık onları takdim etmek sitiyorum. Bunlardan birisi bu gece yarısı İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı birliğimize saldırıda bulunulmuştur. Saldırıda 7 askerimiz şehit olmuştur. Nöbet değişimi sırasında gerçekleştirilmiştir. Ağır yaralı üç askerimiz GATA’ya sevk edilirken, diğer askerler İskenderun’daki hastanelerde tedavileri sürmektedir. Terör örgütünü lanetliyoruz, operasyonlar sürmektedir. Demokratik gelişmelerin hız kazandığı her dönemde ortaya konan bu kirli oyunlar amacına ulaşamayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak sayın Başbakanı’mız 3 defa bizi aradılar. Başbakan vekili olduğum için konuya el koymamızı istediler. Şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet dileklerini ve bütün milletimize başsağlığı dileklerini ifade ettiler. Hiç uyumadığımızı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

GEMÄ°LER SALDIRIYA UÄžRADI

Diğer gelişme üzerine ise biz sabah 06:30’da bakanlarımızla bir araya geldik. Bu iki önemli konu üzerinde sizi bilgilendirirken, özellikle gemiye uygulanan ve sayılarını kesin olarak bilemediğimiz operasyon sonrasında, bazı dış temaslarda yaptığımızdan, açıklama yapma imkanımız olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti doğru adımları atmaktadır. Yaklaşık 35 aydır abluka altında olan Gazze halkını, insanı yardım, 33 ülkeden 600 insanın içinde olduğu insani yardım gemileri bu sabaha karşı, uluslararası sularda İsrail hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğramıştır.

SALDIRI İNSANLIK TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK 

 

İsrail hükümeti bu insanlık dışı eylemiyle, insani değerleri hiçe saydığını göstermiştir. Bu saldırı İsrail hükümetinin yürüttüğü şiddet pervasızlığını da ortaya koymuştur. Medeni bir ülkenin devlet hakkına uygun düşmeyen bu kanlı operasyon, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecektir.

Haberin Devamı

Açık denizlerde gerçekleşen ve uluslar arası hukuka uymayan bu saldırı hiçbir mazeretle izah edilemez. İnanıyoruz ki bütün insanlık dünya barışına masumiyete yapılan bu saldırıyı lanetleyecektir.

 

İSRAİL BÜYÜKELÇİMİZİ GERİ ÇAĞIRDIK

 

Öncelikle bu çerçevede İsrail büyükelçimiz gerçi çağırılmıştır.

İsraille ilgili üç askeri tatbikat iptal edilmiştir.

U-18 futbol genç milli takımımız bulunuyordu. Genç futbol milli takımının maçları iptal etmiştir. Dışişleri Bakanımız BM Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırmıştır.

 

SALDIRI CEVAPSIZ KALMAYACAK

 

Saldırıyı perdeleyen, bilgi alınmasını engelleyen İsrail’in, dünyayı doğru bilgilendirmesi gerekmektedir.

Bu saldırısının cevapsız kalmayacağı, Türkiye’den gereken yanıtı alacağı şüphesizdir. Bundan sonra atılacak adımlar özenle müzakere edilecektir. ,

Bir kez daha sesleniyoruz. İsrail Gazze’ye yönelik ablukayı kaldırmalı ve insani yardımların yerine ulaştırılmasına engel olmamalıdır.

Özellikle Mavi Marmara’da 600’e yakın yolcu bulunmaktadır. 350-400’e yakını Türk uyrukludur, diğerleri ise yabancı uyrukludur.

İsrail’in uluslararası sularda yaptığı bu saldırı korsanlıkla eşdeğer bir şeydir. Bizim askeri gemi gönderme gibi bir girişimimiz şu an için söz konusu değildir.

 

DAVUTOĞLU: BU AÇIK KORSANLIKTIR

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Bu açık korsanlıktır. İsrail özür dilemek zorunda, hesabını vermek zorunda" diye konuştu.


Davutoğlu, ABD'ye giderken yolda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Teyit edilmemiş bilgilere göre 50'ye yakın yaralı, 10 şehidimiz var" dedi.

 

Davutoğlu, "Bir yaralımız bile olsa bu bir korsanlıktır. Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir" dedi.

 

Bakan Davutoğlu daha sonra ise İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere Şili üzerinden geldiği ABD'nin New Jersey eyaletindeki Teterboro havaalanında basın toplantısı düzenledi.

 

Davutoğlu, "Her şeyden önce bu mesele uluslararası toplum ile İsrail arasında ciddi bir meseledir. Sivil ve uluslararası nitelikte bir yardım konvoyuna askeri bir düşman unsur gibi böylesine bir saldırıda bulunmak, hele hele uluslar arası sularda bir saldırıda bulunmak her türlü uluslararası hukuka aykırıdır" diye konuştu.


Davutoğlu ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la görüştüğünü ve kendisine çok net bir şekilde Türkiye'nin protestosunu ilettiğini belirtti.

 

 

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!