İstanbul'un fethinin 557. yıl dönümü kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun fethinin 557. yıl dönümü kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 13:01

Kocaeli'de İstanbul'un fethinin 557. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Fetih Yürüyüşü”ne çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberin Devamı

İSTANBUL‘un fethinin 557. yıldönümü kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Han‘ın türbesinde törenle başladı. Dualarla başlayan fetih kutlamaları çerçevesinde Belgrad Kapı’da yapılan törende ise askerler mehteran bölüğünün muhteşem müziği eşliğinde surlara hucüm etti. Bu yıl ilk defa İstanbul’u fetheden büyük kumandan Fatih Sultan Mehmet atıyla, arkasında Fatih’in hocası Akşemsettin ve 20 atlı askerlerle birlikte surlardan İstanbul’a girişi canlandırıldı.

İstanbul‘un fethinin 557. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ilk tören Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesinde tören düzenlendi. Burada yapılan dualarla fetih kutlaması başladı. Fatih Camii avlusundaki Fatih Sultan Mehmet‘in türbesinde gerçekleştirilen programa, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan (İBB) Vekili Ahmet Selamet, İstanbul Garnizon Komutanlığını temsilen 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve diğer yetkiler katıldı.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesine çiçeklerin konulmasının ardından Fatih Camii Başimamı Osman Şahin tarafından Kur‘an-ı Kerim okundu. Duanın ardından, Vali Güler ve beraberindekiler bir süre türbeyi gezdi. Güler çıkışta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı izci öğrencilerle sohbet etti. Türbedeki programın ardından Vali Güler, İBB Başkan Vekili Selamet ve diğer yetkililer, Saraçhane‘deki Fatih Anıtı’na doğru yürüdü. Muammer Güler, Ahmet Selamet ve Bülent Dağsalı’nın çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. Vali Güler ve beraberindeki heyet buradan Belgrat Kapı’da yapılacak olan törenlere geçti.

20 ATLI ASKERLE FETİH CANLANDIRILDI

İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrağın göndere çekilmesinin ardından başlayan Belgrat Kapı’da yapılan törende askerler mehteran bölüğünün müziği eşliğinde surlara hücum etti. Vatandaşların çocuklarıyla birlikte ilgiyle izledikleri törende, bu yıl giriş kapısı kapatılan surlar askerler tarafından yıkıldı. Aynı anda top atışı ile Cenk Marşı çalınarak hücum dört bir koldan yapıldı. Bazı askerler ellerinde koç kafaları ile surların kapısını yıktı. Ve surları ele geçiren asker, Fetih Marşı eşliğinde sancağı surlara dikti. Bu yıl ilk defa İstanbul’u fetheden büyük kumandan Fatih Sultan Mehmet'in atıyla, arkasında hocası Akşemsettin ve askerlerle birlikte surlardan İstanbul’a girişi canlandırıldı. İstanbul’un fethi törenleri için bu yıl ilk defa 20 at ve Osmanlı askerini temsilen 20 at binicisi görev yaptı.

LİSE ÖĞRENCİSİNDEN FETİH MARŞI ŞİİRİ

İstanbul fethinin temsili olarak canlandırılmasının ardından devlet büyüklerinden gelen mesajlar okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi öğrencilerinden Şeyma Nur Aydın Fetih Marşı şiirini okudu. Törende İstanbul birincisi olan Pendik Atatürk İlköğretim Okulu Halk oyunları ekibi Aydın yöresine ait gösterilerini sundu. İstanbul’un fethinin 557. yıldönümü sebebiyle resim, kompozisyon ve şiir dallarında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet ve 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı verdi. Tören halk oyunları gösterileri ve tören geçişlerinin ardından sona erdi.

İSTANBULLULAR'LA GÖNÜL BAĞIMIZ VAR

Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Vali Muammer Güler, 7, 5 yıl sürdürdüğün İstanbul Valiliği görevcinden pazartesi günü ayrılacağını belirtti. Güler şunları söyledi:

“Bu katıldığım son tören oldu. İstanbul’un fethinin 557. yıldönümü görkemli bir törenle kutladık. Bu sene format biraz daha değişikti atlar vardı ve çok daha güzel bir program sergilendi. Emeği geçenleri kutluyorum.Bu fetih günü münasebetiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ve gerçekten de dünya panoramik müzeleri içerisinde önemli bir yer işgal eden panoramik müzeyi İstanbullular mutlaka o görkemi gezip görsünler. İstanbullular'ın bu törenlere daha çok ilgi göstermelerini tavsiye ediyorum. Güzel hizmetlerim oldu. Benden sonra görevi alacak çalışma arkadaşıma, meslektaşıma başarılar diliyorum. Bir nöbettir bu. Sevgili İstanbullularla bir  gönül bağımız var. İstanbul sevdası içimizdedir. İstanbul’a hizmeti her zaman her yerde sürdüreceğimi ifade ediyorum. Sizlere de çok teşekkür ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!