Apollon tapınağı'na ziyaretçi girişi başladı

Güncelleme Tarihi:

Apollon tapınağına ziyaretçi girişi başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 15:24

Aydın'ın Didim ilçesindeki tarihi Apollon Tapınağı'nda yapılan yıkım çalışmalarının durdurulmasının ardından ziyaretçi girişlerinin yeniden başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Apollon Tapınağı'nda yapılan yıkım çalışmaları, izinsiz olduğu ve tarihi tapınağa zarar verdiği gerekçesiyle belediye ekipleri tarafından durdurulduğunu, yıkım yapılan bölümün mühürlendiğini anımsattı.

ZİYARETE AÇILDI

Kamacı, özel bir firmanın yaptığı yıkım çalışmasının belediyeden izin alınmadan yapıldığını ve tapınağa zarar verdiği vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Belediye zabıtaları tarafından inşaat çalışmalarının yapıldığı alan mühürlendi. Şu an yıkım da durduruldu. Tapınağa gelen turistler gezilerini sürdürüyor. Burası birinci derecede sit alanı. Sonradan öğrendiğimize göre, bu alana küçük bir gişe ve alışveriş merkezi yapılacakmış. Özel bir firma aldığı ihale ile Türkiye'nin değişik yerlerindeki bu tür ören yerlerine alışveriş merkezleri yapacakmış. Ancak her yörenin kendine göre konumu var. Biz buna karşıyız.”

ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

Kamacı, Didim Belediyesi olarak Apollon Tapınağı çevresindeki duvarların iyileştirilip, daha modern hale getirilmesi için Aydın Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na 2 yıl önce talepte bulunduklarını, ancak kuruldan, 'burada koruma amaçlı imar planı yoktur, koruma amaçlı imar planı geldikten sonra tapınak duvarlarında iyileştirme söz konusu olabilir' şeklinde yanıt geldiğini savundu.

Aynı kurulun burada iş yeri yapılmasına izin verdiğini öne süren Kamacı, “Bu nedenle burada çifte standart uygulanıyor” diye konuştu.
Didim Belediyesi Sanat Tarihçisi Başak Kamacı ise bu alanın birinci derece arkeolojik sit alanı olduğunu belirterek, burada kazı yaparak temele inmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Başak Kamacı, kurulun almış olduğu kararın yanlış olduğunu ifade ederek, “Şu anda gördüğümüz kadarıyla bu alana temelden yeni bir yapı yapılıyor. Dolayısıyla kurulun aldığı karar ile yapılan inşaatın örtüşmediği çok açık. Kurulun geçici yapılaşma koşulları ile ilgili bir karar alması gerekirdi, bu karar yapılmadan burada hukuk dışı bir işlem yapılıyor” dedi.

TAPINAK DEĞİL YANLIŞ UYGULAMA MÜHÜRLENDİ

Didim Turizm Derneği Deniz Atabay da belediyenin tapınağı değil, yıkım yapılan giriş bölümünü mühürleyerek şerit çektiğini söyledi.

Binlerce yıllık tarihe kepçe ile müdahale edildiğini belirten Atabay, “Bu alan arkeolojik sit alanı. Kentsel alanlardan çok farklı. Arkeolojide toprağın altındaki değerler, toprağın üstündeki değerlerden çok daha önemli. Uygulamada yanlışlık var. Binlerce yıllık taşlar aşağı doğru yıkıldı, aşağısındaki ağaçlar zarar gördü” diye konuştu.

Atabay, turizm sezonunu açıldığı şu günlerde çok sayıda turistin bölgeye geldiğini, yapılan uygulamanın Didim'e zarar verebileceğini vurguladı.

Öte yandan yıkım yapılan ve ardından şerit çekilen bölgenin açılmasıyla, Apollon Tapınağı'na yerli ve yabancı turistlerin giriş yaptığı görüldü.
Didim'de bulunan tarihi Apollon Tapınağı girişindeki düzenleme çalışmaları, belediyeden izin alınmadan yapıldığı gerekçesiyle belediye ekipleri tarafından durdurulmuş bu nedenle tapınağa ziyaretlere de kapanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!