28 işçinin cesedine ulaşıldı

Güncelleme Tarihi:

28 işçinin cesedine ulaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 08:32

Zonguldak'ta göçük altında kalan 30 işçiden 28'inin cesedine ulaşıldı. Acı haber Zonguldak'a çabuk yayıldı. Madencilerin aileleri koşarak maden ocağına geldiler gözyaşlarıyla...

Haberin Devamı

 



KOŞTU, YIKILDI, GÖZÜ ARKADA KALDI

YAKINLARI ÖLÜM HABERİYLE YIKILDI / WEB TV

İŞTE BAKAN YILDIZ'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV

TTK GENEL MÜDÜRÜ 4 GÜN DAHA SÜRER DEMİŞTİ / WEB TV 

KORKU VE UMUDUN FOTOĞRAFLARI         

İRAN'DAN TAZİYE BİLDİRİSİ  

DİLEK'İN EN ACI KOŞUSU

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında pazartesi günü 13.28’de meydana gelen grizu patlamasında yerin 540 metre altında mahsur kalan 28 maden işçisinin cesedine ulaşıldı.

Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi  Müdürlüğü maden ocağında göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadığını  kaydederek, “28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin  kimlik tespiti yapıldı ve hastanelere sevkıyatı başladı. İşlemleri bitirmek  üzereyiz. O iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış  olacağız” dedi.

Dinçer, grizu patlamasının ardından kriz merkezinin oluşturulduğu Gelik  beldesindeki TTK'ya ait “75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu” önünde gazetecilere son  durum hakkında bilgi verdi.

Göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadığını, arama ve kurtarma  çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dinçer, şunları söyledi:

“28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik  tespiti yapıldı ve hastanelere sevkıyatı başladı. Aşağı yukarı şu ana kadar  10-15'e yakın arkadaşımızın hastanelere nakli tamamlandı. Geri kalanları da seri  bir şekilde 5'er, 10'a dakika arayla 540 metre aşağıdan çıkarılıyor ve  hastanelere gönderiliyor. Oradaki savcılığın tespitinden sonra da ailelerine  teslim edilecek. Dolayısıyla işlemleri bitirmek üzereyiz. Çok büyük ihtimalle  eğer o iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış olacağız.”

4 gündür umutlu bir bekleyiş sürüyordu. Ancak acı haber bu sabah geldi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 28 işçinin cesedine ulaşıldığını açıkladı.       

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında, geçen pazartesi günü saat 13.28'de grizu patlamasında göçük altında kalan 28 madencinin cesetlerine bu sabah ulaşıldı. Cesetlere yandaki ocaktan ulaşmak için ekipler 3 gündür yoğun çaba çalışma yaparken, patlamanın olduğu ocakta devre dışı kalan asansörün onarmayla bu taraftan riskleri de göze alarak giren ekipler grizu kurbanlarının cansız bedenleriyle karşılaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Karadon Müessesesi’ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağının önünde saat 08.20’de basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Yıldız, saat 07.30 sıralarında 19 işçinin cesedine ulaşıldığını açıklarken, cep telefonu çaldı. Telefonla konuşan Bakan Yıldız, kapattıktan sonra 9 işçinin daha cesedine ulaşıldığını söyledi.

AİLELER CENAZELERİ ALIYORLAR

Zonguldak Devlet Hastanesi’ne gelen işçiler morgda yakınlarını tespit ettikten sonra yapılan işlemlerin ardından cenazelerini almaya başladı. Türk Bayrağı’na sarılan cenazelerin bulunduğu tabutlar görevliler tarafından teker teker sedye üzerinde dışarı çıkarıldı. Tabutun başında yapılan duanın ardından cenazeler ambulanslara konularak yakınları tarafından götürüldü. Dua sırasında bazı işçilerin yakınları gözyaşlarına hakim olamadı. Şu ana kadar 15 cenazeden 7’si yakınlarına teslim edildi.

HABERİ YILDIZ VERDİ

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Karadon Müessesesi’ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağının önünde saat 08.20’de basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Yıldız, saat 07.30 sıralarında 19 işçinin cesedine ulaşıldığını açıklarken cep telefonu çaldı. Telefonla konuşan Bakan Yıldız, kapattıktan sonra 9 işçinin daha cesedine ulaşıldığını söyledi. Bakan Yıldız diğer 2 işçiyi arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

ASANSÖR SİSTEMİ TAMİR EDİLDİ 

Cesetlere ulaşan ekibin patlamanın meydana geldiği Karadon maden ocağından girdiğini açıklayan Bakan Yıldız, “Daha önce ulaşılamaz olan patlamanın etkisi ile dağılan asansör platformu tamir edildi ve bir kısım riskler alınarak oraya ulaşıldı. Havuzlar mevkiinde ilk olarak 19 işçi arkadaşın cesedine ulaştılar. İkinci ayak kısmında ise diğer 9 işçinin cesetlerine ulaşıldı. Cesetler tahminen 2 saat sonra hastaneye ulaştırılmış olacak” diye konuştu.

CESETLER GÖÇÜK ALTINDA DEĞİL

Bakan Yıldız cesetlerin göçük altında olmadığını, açık bir alanda korunaklı bir bölgede bulunduğunu ve ilk tespitlere göre kaza anında karbonmonoksit zehirlenmesi ile öldüklerinin sanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldız kesin ölüm nedenlerinin otopsinin ardından belirleneceğine sözlerine ekledi.

RİSK ALTINDA PATLAMA BÖLGESİNE GİRİLDİ

Bakan Dinçer ise bir gazetecinin “Patlamanın hemen ardından Karadon maden ocağından girilmesi halinde sağ kurtulabilirler miydi?” sorusu üzerine, “Arkadaşlar dün de söylediğimiz gibi patlamanın etkisi ile dağılan asansör platformunu gece tamir ettiler ve bir risk alarak patlamanın olduğu yere ulaştılar” yanıtını verdi.

Bakan Yıldız toplantı sonunda basın mensuplarının cesetlerin çıkarılacağı Karadon maden ocağına gitmemelerini isterken, “Bütün bilgileri yine buradan vereceğiz. Kriz merkezimiz burada. Lütfen buradan ayrılmayın” dedi.

Haberin Devamı

Bu arada açıklamanın hemen ardından Gelik İşletme Müdürlüğü’nden ayrılarak Karadon maden ocağına giden basın mensuplarının önü yolda polis araçlarıyla barikat kurularak kesildi.

GÖZYAŞI SEL OLDU

Grizu patlamasında  yaşamını yitiren madencilerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesine  başlandı. Yaşamını yitiren işçilerden mühendis Koray Kebabcı'nın Türk bayrağına  sarılı cenazesi ailesine teslim edildi.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde Kebabcı için düzenlenen  törene, yakınları, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Taner Yıldız, Eski TBMM Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile bölge  milletvekilleri katıldı.

Mühendis Kebabcı için helallik isteyen imam, yaşamını yitiren  madencilerin hepsinin şehit, acılarının büyük olduğunu söyledi.

Duaların ardından Kebabcı'nın tabutu bakanların da desteğiyle ambulansa  kadar taşındı. Cenaze ailesi tarafından defnedilecek.

Bu arada yaşamını yitiren madenciler için toplu bir tören  düzenlenmeyeceği bildirildi. Hastane morguna cenazesi getirilen 14 kişiden  11'inin kimlik tespitinin yapıldığı, otopsisi yapılan cenazelerin teslim edildiği  kaydedildi.

Bakan Yazıcı ve Yıldız, morg önünde bekleyen ailelere baş sağlığı  dilediler.

Daha sonra işçilerden Veli Akyüz'ün cenazesi de ailesine teslim edildi.  Akyüz için de bakanlar ve yakınları tarafından dua edildi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Recep tayip Erdoğan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taci’yle yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında maden faciasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Erdoğan şunları söyledi:

Kömür ocağı faciasında dün ziyaretimi yapmıştım.

Yapılan cansiperane çalışmalar neticesinde, tabi oradaki kardeşlerimize ulaşıldı ama arzuladığımız şekilde gerçekleşmedi.

İlk belirlemelere göre karbonmonoksitten ebediyete intikal ettikleri anlaşılıyor. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına sabır diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun diyoruz.

Gerek milletvekili arkadaşlarıma, gerek bakan arkadaşlarıma, gerek TTK’nın yöneticilerine bu arama kurtarma çalışmalarında gayret sarf eden oradaki kardeşlerime, ekipmanlarıyla orada bulunan Türk Kızılayı’na, gönüllülerine çok çok teşekkür ediyorum.

Orada vatandaşlarla birlikte oldular. Çaylarıyla, kahveleriyle yardımcı oldular. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.

25 CENAZE AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ

Akşam saatlernide Yaşamını yitiren işçiler Adem Çengel, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, maden mühendisi Koray Kebabcı, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, maden mühendisi Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Ekmekçi’nin cenazeleri, hastane morgunda yapılan işlemlerin ardından ailelerine teslim edildi. Cenazelerin bir bölümü bugün toprağa verilirken, büyük bir kısmının da yarın toprağa verileceği belirtildi.


3 KİŞİNİN KİMLİKLERİ DNA İLE BELİRLENECEK

Morgda kalan 3 cenazenin yüzlerinin yanma ve parçalanma sonucu tanınmayacak durumda olduğu, bu nedenle kimliklerinin tespit edilemediği belirtildi. Cenazelerden ve yakınlarından alınan örneklerin laboratuvar incelemesine gönderilip yapılacak DNA testi ile 3 cesedin kimliğinin belirleneceği öğrenildi.
Bu arada ocaktan çıkarılan madencilerin cesetlerinin bir çoğunda özellikle el ve ayaklarında yanıklar olduğu belirtildi.

Yerin 540 metre altındaki 2 madenciye ise ulaşılma çalışmaları ise sürüyor. Ailelerine teslim edilen 25 işçinin dışındaki 5 işçinin adları şöyle:
Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Erkan Taşdemir, Murat Özbay.


   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!