77 il başkanı ‘Gandi’ dedi

Güncelleme Tarihi:

77 il başkanı ‘Gandi’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 00:00

CHP Genel Başkanvekili Cevdet Selvi başkanlığında toplanan il başkanlarından 77’si, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini açıkladı. İl başkanları, tavırlarını Baykal’a ziyaret ederek bildirmeyi istediler. Ancak Baykal’ın, dün akşam için ‘müsait olmadığı’, görüşmenin bugün olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

İŞTE ALİ YILDIZLI'NIN O AÇIKLAMASI / WEB TV

İSTANBUL'DA CHP'Lİ BAŞKANLAR KARARINI VERDİ

İL BAŞKANLARI TOPLANTISINDA HEYECANLI SAATLER   

KILIÇDAROĞLU GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI / WEB TV   

CHP Merkez Yönetim Kurulu, kaset skandalı sonrası istifa eden Deniz Baykal’a genel başkanlığa dönmesi çağrısında bulunurken; parti örgütü, “Bu aşamada Genel Başkan adaylığının düşünülmesini uygun görmeyerek, “Dönme” dedi. Antalya, İzmir, Ağrı ve Samsun dışındaki 77 İl Başkanı, “Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekliyoruz” mesajı verdi. Yüksek Disiplin Kurul’nun 15 üyesinden 13’ünün de Kılıçdaroğlu’nu desteklediği bildirildi. 81 il başkanı dün Genel Başkanvekili Cevdet Selvi başkanlığında bir araya geldi. Toplantının başında Selvi, Baykal’ın il başkanlarına mesajına okudu.

İstanbul faktörü

Söz almaya başlayan il başkanlarının büyük bölümü Kılıçdaroğlu’na destek verdikerini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nu rahatlatan destek, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’den geldi. Toplantıya kadar 164 kurultay delegesi olan İstanbul İl örgütünün tavrı konusunda bir açıklama yapmamayı tercih eden Tekin toplantıda, “Tabanımızın sesi ve toplumsal beklenti Sayın Kılıçdaroğlu’nun tek adaylığında kurultaya gidilmesi yönündedir. İlçe başkanlarımızla aldığımız ortak karar doğrultusunda Sayın Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz” dedi.

Kavga olmayacak

Tekin toplantı sonrasında, “Destek açıklamasının gecikmesinin nedeni olarak ‘İkili mi oynuyor?’ suçlamalarını kabullenemeyeceğini” vurguladı. Tekin, “Önümüzdeki dönemde bize düşen görev CHP iktidarını yaratmaktır. Genel Başkanımıza yapılan haksızlığın hesabını soracağız. Parti içi kavga da yaşamayacağız” dedi.

Komplo, dönmesin

Toplantıda varılan uzlaşmayı Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı açıkladı. Yıldızlı, Antalya, Ağrı, İzmir ve Samsun dışındaki 77 il başkanının Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldıklarını bildirdi. Yıldızlı, “İstifa ederek ayrılmış olan Genel Başkanımıza alçakça düzenlenmiş olan komploya karşı mücadele kararlılığımızı sürdürüyoruz. Emeğini ve hizmetlerinin tartışılmasını uygun bulmuyoruz. Tekrar Genel Başkan adaylığının düşünülmesini de bu aşamada uygun görmediğimizi belirtiyoruz” dedi.

İl başkanları, tavırlarını Baykal’a, hep birlikte yapacakları ziyaretle bildirmeyi de kararlaştırdılar. Baykal’ın, dün akşam için ‘müsait olmadığını’ belirttiği, bugün bir görüşmenin olabileceği bildirildi.

4 ilden ‘Baykal’

Baykal’ı destekleyen Ağrı İl Başkanı Bedir Sayan, sert eleştirilerle önceki gün Önder Sav’ın MYK’yı terk etmesine neden olan MYK üyesi Savcı Sayan’ın kardeşi. Baykal’ın seçim bölgesi ve memleketi Antalya İl Başkanı Ahmet Özer Ülken ve Baykal’la dostluğu bulunan Samsun İl Başkanı Yılmaz Türkoğlu, Baykal’ın olası adaylığını desteklediklerini açıkladı. İzmir il örgütüne rağmen Baykal’ın isteğiyle İl Başkanı seçilen ve İzmir delegesi üzerinde gücü olmadığı ileri sürülen Ekrem Bulgun da Baykal’a destek verdi.

Sav-Savcı tartışması

İl başkanları toplantısı sırasında bir il başkanı, MYK üyesi Savcı Sayan’a “MYK’da basına da yansıdığı gibi Önder Sav ile aranızda kavga yaşandı mı?” sorusunu yöneltti. Sayan, “Ben böyle bir şey demedim” demekle yetinirken Sav, “Ben olayın şahidiyim” karşılığını verdi.

Çarşaf liste yöntemi

Kılıçdaroğlu’na destek kararıyla sonuçlanan il başkanları toplantısında Parti Meclisi’nin “çarşaf liste” yöntemiyle belirlenmesi kararlaştırıldı. İl başkanları, “Partinin demokratikleştirilmesinin ilk adımı Parti Meclisi’nin çarşaf liste yöntemi ile belirlenmesi olacaktır. Bu yolla farklı sesler de gücü yettiği oranında kendisini Parti Meclisi’nde ifade edebilmelidir” görüşünde uzlaştı.

Örgüt kararı

Başkanlar adına açıklamayı CHP Genel Merkezi’nin önünde Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı yaptı. Yıldızlı’nın yanında İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve Trabzon İl Başkanı Volkan Canalioğlu da yer aldı.

4 il farklı ama karar ortak

 İL başkanları toplantısında varılan uzlaşmayı açıklamak üzere basının karşısına çıkan Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı’nın İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’le diyaloğu dikkat çekti. Tekin, Yıldızlı’ya “4 il başkanımız içeride bizden farklı tavır sergilemiş olsa da il başkanlarının kararına uyacaklarını söylediler. Haliyle 81 il başkanının ortak açıklaması diyebilirsin” dedi. Yıldızlı ise Tekin’in teklifine, “Daha sonra itiraz gelebilir. Biz sayısı 77 olarak açıklayalım Başkan” karşılığını verdi. Yıldızlı, bu doğrultudaki açıklamayı okudu.

Bu arada, dün CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Baykal’ı ziyaret etti. Sevigen, parti içindeki son bilgileri ve il başkanlarının tutumları konusundaki görüşlerini Baykal’a aktardı. Baykal, kurultaya katılmama kararından vazgeçmediğini yineledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!