Baykal ‘Kendini’ işaret etti

Güncelleme Tarihi:

Baykal ‘Kendini’ işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

Eski CHP lideri Deniz Baykal, dün Angora Evleri’ndeki evinde partinin olası genel başkan adayları arasında adı geçen Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırladı.

Haberin Devamı

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI/ WEB TV

KRİTİK ZİRVEDEN KARELER

1 saat 40 dakika süren görüşmede Baykal, Kılıçdaroğlu’na “Aday olmamam halinde, üzerinde uzlaşılan kişi sen olmazsan da, uzlaşılan kişiyle çalışmalısın” mesajı verdi.

DENİZ Baykal’dan, CHP’nin olası genel başkan adayları arasında adı geçen Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Aday olmazsam; senin adaylığın için parti içi uzlaşma şart Kemal” mesajı geldi. Baykal, dün görüştüğü Kılıçdaroğlu’na, “Aday olmamam halinde, üzerinde uzlaşılan kişi sen olmazsan da, uzlaşılan kişiyle çalışmalısın” uyarısında bulundu.

Geri dönüş mümkün

Baykal’ın Angora Evleri’ndeki evinde 1 saat 40 dakika süren görüşmede, CHP’nin 22- 23 Mayıs tarihlerinde yapılacak 33. Olağan Kurultayı, “Genel Başkan Kim olacak” çerçevesinde değerlendirildi. Baykal, ilk olarak Kılıçdaroğlu’na, “Baykal dön” çağrılarını değerlendirdi. Baykal sürecin, geri dönüşünü mümkün kılacak şekilde gelişebileceği vurgusunu yaptı.

Görüşmenin ikinci bölümünde ise “Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı” seçeneği vardı. Baykal, Kılıçdaroğlu’na, “Aday olmazsam elbette biri çıkıp aday olacak. Ancak bunun için parti içi uzlaşma şart. Bu şart tüm adayları kapsıyor, yani adaylığın için parti içi uzlaşma şart Kemal. İsminde uzlaşılırsa desteklerim” mesajı verdi. Baykal, ayrıca “Aday olmamam ve üzerinde uzlaşılan kişi sen olmazsan da, uzlaşılan kişiyle çalışmalısın. Çünkü görev değişiminin yaratacağı sancıların önüne geçilmeli. Parti içi ayrışmaya yol açılmamalı. Bu konuda dikkatli olmalıyız” uyasında bulundu.

Üst yönetim uyarısı

Baykal, “Genel Merkez yönetiminde yer alan ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı isimlere” atıfla, “Kamuoyunda ve parti tabanında şahsınıza yönelik ilgi var. Bu sevindirici durum. Ancak, parti yönetimi ile tabanı arasında genel başkan konusunda uzlaşmanın gerekliliği de ortada” diyerek, önündeki engeli anımsattı.

Göreve talip olurum

Kılıçdaroğlu da Baykal’a, “Dönüş kararı vermemeniz halinde göreve talip olurum” mesajı verdi ve desteğinin önemini vurguladı. Kılıçdaroğlu’nun diğer önemli mesajları da şöyle sıralandı: “Dönüşünüz, bazı arkadaşlarımızın sandığı kadar sorunsuz olmayabilir. Hükümet çevrelerinin eleştirileri malum. Buna rağmen karar süreci sizindir. Aday olmamanız halinde uzlaşma talebiniz haklıdır; ancak bu noktada da örgütle yönetim arasında bazı farklılıklar dikkat çekiyor.”
Kılıçdaroğlu’nun bu görüşmeden, “Tek aday üzerinde uzlaşma talebi doğru bir talep. Ancak bunun gerçekleşmeyeceği de ortada. Bu durumda, Genel Başkan’ın dönüşünün yolunun açılacağı görülüyor” sonucunu çıkardığı da ifade edildi. Bütün bu karşılıklı mesajlara ve çıkarılan yorumlara rağmen Kılıçdaroğlu’nun parti yönetimindeki kişiler de dahil çeşitli görüşmelerde bulunması bekleniyor. Bu kişiler arasında ilk sırada Genel Sekreter Önder Sav bulunuyor.

Bu 4 gün önemli

Baykal, Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmenin ardından İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’i kabul etti. Baykal, kendisinin mutlaka geri dönmesi gerektiğini öne süren İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’e, “Dönüşüne olanak tanıyan bir gelişme” beklediğini söyledi. Baykal, “Salı’ya kadar bekleyeceğiz. Önümüzdeki 4 gün içinde önemli gelişmeler olabilir. Bazı arkadaşlarımızın da haklı olarak vurguladığı gibi aday olmazsam da mutlaka uygun bir aday bulunur. Merak etmeyin” değerlendirmesinde bulundu.

İl başkanları toplanıyor

CHP İl Başkanları 22-23 Mayıs tarihleri arasında toplanacak 33. Olağan Kurultay öncesinde, Deniz Baykal’ın istifası sonrasındaki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla, 18 Mayıs Salı günü CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkanvekili Cevdet Selvi’nin başkanlığında toplanacak. Genel Sekreter Önder Sav’ın il başkanlarına gönderdiği genelgede, “Namussuzlara karşı namuslu insanların direncini ortaya koyacağız” çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!