Referandum 12 Eylül 2010'da

Güncelleme Tarihi:

Referandum 12 Eylül 2010da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 15:19

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum tarihinde son sözü söyledi. YSK, 12 Eylül Anayasası değişikliklerinin referanduma sunulması için 12 Eylül 2010 pazar gününe randevu verdi.

Haberin Devamı

AK Parti’nin Anayasa değişikliğini içeren ve dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı paket için referandum tarihi belli oldu. YSK'nın toplantısı sonrası kararı Başkanvekili Kırdar Özsoylu açıkladı.

Kararın oybirliğiyle alındığını belirten Özsoylu, ''Süreyi 120 günden 60 güne indiren uygulamanın seçim takviminden en erken bir yıl önce değiştirilmesi gerektiği için anayasanın ilgili maddeleri gereği halkoylaması tarihi 12 Eylül 2010 pazar günü olarak belirlenmiştir'' dedi.

YSK 60 güne göre karar verseydi referandum 18 Temmuz'da yapılacaktı.

Referandum Ramazan Bayramı'nın bitmesinin hemen ertesi gününe denk geliyor.

Ak Parti 60 günde ısrar ediyordu

AK Parti referandumun 60 gün içinde olmasında ısrar ediyordu. CHP yarın paketi iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

Haberin Devamı

Özyürek: 12 Eylül iyi tarih

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek,  Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin kanunun halkoyuna  sunulma tarihini 12 Eylül 2010 olarak belirlenmesine ilişkin olarak, “Belirlenen  tarih çok iyi oldu” dedi.

Özyürek,açıklamasında, kendilerinin de beklentilerinin bu  yönde olduğunu, temmuz ayında bir referandum yapılmasını CHP olarak başından beri  sakıncalı bulduklarını belirterek, 'YSK'nın belirlediği tarih çok iyi oldu”  ifadesini kullandı.

Okay: Hukuk işlemiştir

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ise, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) anayasa değişikliğinin halkoylamasına sunulması konusundaki kararını değerlendirirken, “Hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür” dedi. Okay, gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'nın halk oylaması için takvimi belirlediğini anımsattı. Başlangıcından bu yana “anayasaya aykırı bir düzenleme getirildiğini ve sürecin 120 günden 60 güne indirilmesi halinde bunun uygulanamayacağını” ifade ettiğini belirten Okay, Anadolu Ajansı'nın konuya ilişkin haberi ile TBMM tutanaklarından söylediklerini anımsattı.


İktidarın “hukuk tanımaz bir anlayışla hukuku siyasete uydurmak istediğini” öne süren Okay, şöyle devam etti: “Bugün bir kez daha kendi siyasetine uydurmak istediği hukuk 'hayır' dedi. YSK önemli bir karar verdi. Türkiye, bir hukuk devletidir. Herkes hukukun kurum ve kurallarını içine sindirmek zorundadır. Nitekim, hukuk işlemiştir. AKP'nin kendine göre dizayn etmek istediği düzenleme YSK'nın bu kararıyla geri dönmüştür. YSK kararını bundan sonra hiçbir AKP'li “siyasi karar vermiştir, ideolojik karar vermiştir' deyip ekranlarda gezip anlatmasın. Saygı göstersinler. Önce hukuka saygı göstersinler ve hukukla da bu kadar çok oynamasınlar. Biz daha geçmeden gerekli ikazları yaptık. Dilerim son olur. Anayasa değişikliklerinde de buna benzer ikazlar yapmıştık. Umarım hukuka saygı göstermeyi öğrenirler.”

Haberin Devamı


Soruları da yanıtlayan Okay, Anayasa değişikliğini, içerik yönünden, iki ve bağlantılı maddeler açısından Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.
Başvuruda şekil yönünden de itirazlarının olacağını belirten Okay, ikinci tur görüşmelerin önerge ile sınırlı yapıldığını, bunun Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Okay, “Bazı aklı evveller, (efendim bu şimdiye kadar hiç ileri sürülmedi, bu nereden çıktı) diyebilir. Bazı şeylerin yanlış yapılması o yanlışın ilanihaye devam edeceği anlamına gelmez. Bu sefer bu ileri sürülmüştür. Hiçbir anayasa değişikliği de tek bir partiye mensup milletvekilleri tarafından bir hükümet tasarısı gibi parlamentoya dayatılmamıştır. Onun için de bunlar tartışma konusu yapılmamıştır. Bugün bu da Anayasa Mahkemesindeki dava dilekçesinde iptal nedenleri arasında ileri süreciğimiz bir husustur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Okay, başvuruda, yürürlüğün durdurulmasının de talep edileceğini bildirerek, “Ama yönteme ilişkin ileri sürdüğümüz nedenler Anayasa Mahkemesi tarafından kabul görürse o zaman tüm değişikliğin yürürlüğünün durdurulması söz konusu olacaktır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!