Baykal'ın istifasına ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Baykalın istifasına ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 13:54

Deniz Baykal'ın 'kaset şokunun' ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin yankıları sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir” derken, istifa açıklamasını katıldığı televizyon programında öğrenen İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin canlı yayında gözyaşlarına hakim olamadı.

Haberin Devamı

 

 

BAYKAL BÖYLE İSTİFA ETTİ / WEB TV    

 

İŞTE BAYKAL'IN KONUŞMASININ TAMAMI / WEB TV   

 

GÜRSEL TEKİN İSTİFAYI DUYUNCA AĞLADI / WEB TV 

 

PARTİDEN ALKIŞ VE GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI/  WEB TV     

 

FETHULLAH GÜLEN'E BÖYLE TEŞEKKÜR ETTİ / WEB TV     

 

BAYKAL GÖZYAŞLARI ARASINDA İSTİFA ETTİ / Foto Galeri          

YAPILAN HAKSIZLIK HERKESİ RAHATSIZ ETTİ

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu  - CHP Grup Başkanvekili:

Sayın  Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir. Üzüntülüyüz, keşke bunlar yaşanmasaydı. CHP Kurultayı'nda Genel Başkanlığa aday olmayacağım.


SAYGI GÖSTERMEK LAZIM

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan:

Kendi kararıdır saygı göstermek lazım

 

YAKIN ÇEVRESİNE BAKSIN

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat:

Baykal birini suçlamak istiyorsa yakın çevresine baksın.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ

KOMPLOCULAR HESAP VERMELİ
Biz bugüne kadar CHP’yi eleştirdik. Politikaları söylemleri nedeniyle eleştirdik. Siyasette de politikalar üzerinden bunun yürütülmesinin doğru olduğunu, bel altı yöntemlerle mücadele edilmesinin en büyük ahlaksızlık olduğunu söyledik.

Sayın Baykal’ın bu tutumumuz farklı değerlendirdiğini gördük maalesef.

Sayın Baykal önemli bir siyasi, figürdür, önemli hizmetleri, vardır. Gönül siyasi hayatını böyle sonlanmamasını isterdi.

Bu komployu tezgahlayanların bir an önce yargı önünde hesap vermesi en büyük arzumuzdur.

Sayın Baykal siyaset yaparken genelde kutuplaştırıcı bir yaklaşımı ortaya koydu. Şimdi istifa ederken tekrar AK Partiyi adres göstererek başka bir siyaset mi güdüyor onu bilemiyorum.

Sayın Baykal’ın istifasına üzüldüm. Bu kadar hizmet veren bir kişinin böyle bir hadisenin sonunda istifa etmesi sevineceğimiz bir durum değildir.

Haberin Devamı

Kendisi bu çirkin tablodan nasıl rahatsız olduysa başkaları ,çin de aynı hassasiyeti göstermesi lazım.

 

BAYKAL'IN KARARI SÜRPRİZ OLDU

CHP sözcüsü Mustafa Özyürek:

Biraz önce Genel Başkanımızı uğurladık. Bu karar bizim için sürpriz oldu. Kendisi istifa kararı aldığını söyledi.

Hepimizde bir şok etkisi yaptı beklemediğimiz yaptı.

Çirkin bir komploya hem Genel Başkanımız hem de CHP kurban edilmeye çalışılıyordu. Genel Başkanınız az önce anlattığı gerekçelerle istifa etti.

Bu bizim için zor birim durum çünkü CHP ile Deniz Baykal özdeşleşmiştir.

Kendisinin de ifade ettiği gibi kendisi ile ilgili kararı aldığı, bundan sonraki kararın CHP’ye ait olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CHP’nin mücadelesi sıradan bir partinin mücadelesi değildir. Demokrasiyi yaşatma, Atatürk ilkelerini Türkiye’de hakim kılma mücadelesidir.

Partimiz enn ufak bir yara almadan devam edecektir. Genel Başkanımız Deniz Baykal da her türlü yardımı yapacağını söylemiştir.

Amacımız, Sayın Genel Başkanımızın bu sorumluluğu tekrar üstlenmesidir. Ama kendisi “Ben bu kurultaya katılmayacağım” dedi.

CHP’liler Sayın Deniz Baykal’ın çizdiği doğrultuda yürümeye devam edecektir.

CHP, 2. cumhuriyetçi liberal bir parti olmayacaktır. Bu CHP’nin temel çizgisidir.

Bütün arkadaşlarımız istifa etmemesi için ısrar etti. Özellikle benim gibi 1960’lı yıllardan beri beraber mücadele veriyorsanız bu zor bir ayrılıktır. Ama bu sürekli bir ayrılık değildir. Mücadelemizde yine birlikteyiz.

Haberin Devamı

Sayın Baykal, bazılarının dediği gibi koltuğuna yapışan biri değil gereğini yapan biri olduğu ortaya çıktı.

 

BAYKAL GÖREVE ÇAĞRILIRSA GELMEME ŞANSI YOK

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen:

Örgütümüz daha güçlü bir şekilde mücadelesine devam edecektir. Ancak Baykal da göreve çağrılırsa gelmeme şansı yoktur. Hükümet bu üzerindeki kara lekeyi derhal temizlemek zorundadır.

 

BAYKAL BİZE ABİLİK YAPACAK

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin:

Böylesi kalleşçe bir komplonun içine sokulması sadece Sayın Baykal’a değil CHP’ye ev Türkiye’ye de yapılmıştır.

Daha bir hafta önce Sayın Başbakan elimde daha ne kasetler var dedi. Bir başbakan böyle konuşur mu?

86 yıllık CHP bugünden sonra 81 ildeki CHP’liler günde 5 saat çalışıyorsa 24 saat çalışacaktır. Bu iktidardan kurtulmak için bunu yapacağız.

Haberin Devamı

Sayın Genel Başkanımız artık bize ağabeylik, babalık yapacak. İstifa edip gitmekle olmaz.

Bütün bunları atlatacağız. Türkiye’nin CHP iktidarına ihtiyacı vardır.

 

DURUMU İÇİME SİNDİREMİYORUM

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu:

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, “Deniz  Baykal gibi bir kimlik komplo sonrası Türk siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi  bir durumu içime sindiremiyorum” dedi.
Genel Başkan Topçu, yaptığı açıklamada, Deniz Baykal'ın  istifasından üzüntü duyduğunu bildirdi.
Kurucu genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün ardından   Baykal'dan büyük destek gördüklerini ifade eden Topçu, “Bize akıl verdi, hukuk  yolu gösterdi. Genel başkan olarak geçirdiğim bu 13 aylık sürede Baykal'dan  siyasi parti genel başkanlığının ötesinde bir tutum ve davranış gördüm, o yüzden  çok üzgünüm” dedi.
Deniz Baykal'ın siyasi hayatı boyunca birçok badire atlattığını  hatırlatan Yalçın Topçu, “Deniz Baykal gibi bir kimlik bir komplo sonrası Türk  siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi bir durumu içime sindiremiyorum. Umut  ediyorum ki her iki olayın (suikast iddiaları ve video) arkasına ve önüne iyi  bakılır” diye konuştu.
Baykal'ın Kutlu Doğum Haftası'ndaki konuşmasının hala kulaklarında  olduğunu belirten Topçu, “Baykal gerçekten Türkiye için lazımdı. Solun tarihinde  ilk defa bir genel başkan her cümlesi ders olan bir konuşma yaptı” dedi.
Kaset konusunun gündeme gelmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın tavrını çok doğru bulduğunu kaydeden Topçu, bu tür işlerin üzerinden  siyaset yapılmaması gerektiğini söyledi.


İSTİFA EDEREK ONURLU BİR POLİTİKACI OLDUĞUNU GÖSTERDİ

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk:

Baykal, eğer söylediği komployu ispat edebilirse siyasete tekrar dönebilir, görevlerine tekrar kavuşabilir. Sayın Baykal, istifa ederek onurlu bir politikacı olduğunu gösterdi. Bu olayın düğüm noktası; bu olayın komplo olup olmadığıdır. Bilgisayar ortamında ortaya çıkan bilgiler ve belgeler, zaman içerisinde eksik, yanlış veya sahte çıkabiliyor. Bu nedenle sonucu beklemekte fayda var. Sayın Baykal, değerli bir siyasetçi ve deneyimli bir devlet adamıdır. Siyasi ahlaka uygun bir karar verdiğini düşünüyorum.

 

ÇİRKİN OLAYIN GÜNDEME GETİRİLİŞ ZAMANI DİKKAT ÇEKİCİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay:

Türkiye'yi demokratikleştirme iddiasında olan ve 7,5 yıldır iktidar olan AKP'nin, Türk toplumunu bir güvensizlik bunalıma soktuğu son derece açık. Bu çirkin olayın gündeme getiriliş zamanlaması çok dikkat çekici. Zira, Türkiye için dönüm noktası sayılabilecek bir referanduma gitme ihtimali var, CHP'nin, Anayasa Mahkemesine gitmek için organizasyonu yapma hazırlığı var ve CHP kurultayı ay sonunda yapılacak. Bu zamanlamayı çok masum olarak nitelendirmek pek mümkün değil.

BAYKAL ONURLU DAVRANDI

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş:

Sayın Baykal'ın kendi kişisel kararıdır. Tüm Türkiye'nin saygı duyması lazım. Sayın Baykal bu aşamada onurlu bi siyasetçiye yakışacak şekilde davranmıştır. Bu davranışı takdir ediyorum, bize de saygıyla karşılamak düşüyor. Tüm Türkiye'ye ve CHP'ye hayırlı olmasını diliyorum.

TÜRKİYE'DE BİRŞEYLER OLUYOR

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener:

Türkiye’de bir şeyler oluyor. Türkiye’de hukuk devleti ilkelerine uygun düşmeyen, kişinin özel hayatının korunmasıyla ilgili evrensel değerlere, anayasal güvencelere uygun düşmeyen bir takım dönüşümler oluyor.

TÜRK SİYASETİNDE ZEHİRLİ GAZ VARDI ŞİMDİ TÜRK SİYASETİNE NÜKLEER BOMBA GİRDİ

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:

Siyasetçileri siyasi yolla mağlup edebilirsin. Ama çirkin silahlar kullanılmak suretiyle siyasetçileri tahrip etmenin büyük bir ahlaksızlık olduğu kanaatindeyim. Siyasi mücadele yapanları halk getirmeli ve halk götürmeli. Bu uygar bir iş değil” dedi.

İSTİFA TRAJİK, TÜRK SİYASİ HAYATINA DAMGASINI VURACAKTIR

Adalet eski Bakanı ve hukukçu Hikmet Sami Türk:

Böyle bir insana böyle bir son çok trajiktir. Bir Baykal’da kolay kolay yetişmiyor. Umarım Baykal, dediği gibi kasetin fotomontaj olduğunu ispatlar. Bu olay Türk siyasi hayatına damgasını vuracaktır

BÖYLE NOKTALANMAMALIYDI

Hürriyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç:

Türk siyaseti için büyük bir kayıptır. Ama şunu söylemeliyiz tüm isyasetçiler için örnek bir davranış sergilemiştir.

Çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum.

Kendisine saygı duymaktan başka bir şey yapamam. Son derece onurlu bir davranış gösterdi. Dilerim tüm siyasetçilere bu davranış örnek olsun. Bu davranışın partiyi de zor durumda bırakacağına inanmıyorum.

Böyle onurlu bir lidere sahip olan parti varlığını daha da güçlendirerek devam edecektir diye düşünüyorum.

Baykal için çok üzgünün. Böyle noktalamamaydı. Bu iğrenç komploculara en iyi dersin verilmesi ve gerekir.

 

BAŞBAKAN’IN OMUZLARINDAKİ YÜK ARTTI

Hüseyin Gülerce – Zaman Gazetesi yazarı:

Ortaya çıkan bu durumun CHP ile sınırlı kalacağını sanmıyorum. Uzun bir zamandır solda yeni bir yapılanmadan bahsediliyordu. İstifa kararı yeni gelişmeleri de beraberinde getirecektir.

Sayın Baykal’ın Sayın Başbakan’ı hedef göstermesi acaba kutuplaşmayı arttırır mı? Sayın Başbakan’ın omuzlarında çok büyük bir yük var. O yük şu anda daha da arttı.

 

ÇOK ÜZGÜNÜM 

Hikmet Çetin – CHP Eski Genel Başkanı:

Çok üzgünüm. Benim kendisiyle 54 yıllık dostluğum var.

Birlikte mücadelemiz oldu. Eşi benim sınıf arkadaşım. Böylesine bir yakınlığım dostluğum var. O bakımdan çok üzgünüm.

Bütün gençlik yıllarımda bütün emeğimi CHP’ye verdim. Şu veya bu nedenle ayrılmak zorunda kaldım. Ama Deniz Bey’le dostluğum hiç değişmedi.

 

BAYKAL'IN KENDİ KARARI

DSP Genel Başkanı Masum Türker:

Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Baykal’ın kendi kararıdır. Bu konuda yapılan bir şantajı Sayın Baykal’ın siyaset hakkına engel hareketi olarak görüyorum. Olayın içyüzünü bilmiyorum. İstifayı kendisinin baskılara karşı mücadelesini sürdürmek için yaptığı bir davranış olarak görüyorum. 

 

TÜRK SOLU İÇİN FIRSAT OLSUN

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız:

BDP Grup Başkanvekili Yıldız, CHP Genel  Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını değerlendirirken, “Umarız, Türk solunun  toparlanması açısından yeni bir başlangıca vesile olur” dedi.

Yıldız yaptığı açıklamada, bir siyasi partinin genel  başkanının, böyle bir olayın ardından, hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını  ifade etti. Yıldız, bu durumda Deniz Baykal'ın, demokratik bir ülkenin  siyasetçisi olarak yapması gerekeni yaptığını kaydetti.

 

YENİ BİR MÜCADELE BAŞLAMIŞTIR

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Yunus Emre:

Emre: 120 bin genç arkadaşımız adına konuşuyorum. Genel Başkanımız bize hep güzel sürprizler yapardı. Bugün bizi üzen bir sürpriz yaptı. Bütün arkadaşlarım adına şunu söylemek isterim. CHP Kurultayı’nın bir delegesi olarak, genel başkanımız aday olsa da olmasa da ben sandığa, onun ismini yazıp oy kullanacağım. CHP üyeleri olarak genel başkanımıza sahip çıkacağız. Bugün bir mücadele bitmiş değildir, yeni bir mücadele başlamıştır. Herkesi genel başkanımıza sahip çıkmaya çağırıyorum. Deniz Baykal ilk seçimlerde Başbakan olacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!