Suriye Cumhurbaşkanı Esad Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Suriye Cumhurbaşkanı Esad Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 11:58

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak, eşi Esma Esad ile birlikte çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi.

Haberin Devamı

ZİYARETTEN RENKLİ KARELER

FIRST LADY'LER BULUŞTU

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak eşi Esma Esad ve çocuklarıyla birlikte üzerinde güvenlik nedeniyle hiçbir yazının olmadığı özel bir uçakla İstanbul’a geldi.

Uçakların hangi ülkeye ait olduğunu belli eden ve kuyruk bölümünde bulunan ’Kuyruk Tescili’ olarak adlandırılan A7-AAH yazısından başka hiçbir yazının olmadığı Airbus A340-313X tipi özel uçağın Katar Emirliğine kayıtlı bulunduğu ,uçuş ekibininde Katar Havayolları personeli olduğu belirlendi.

Havacılık uzmanları uçakların üstüne yazı yazılmamasının askeri uçaklarda uygulandığını ancak devlet başkanlarının kullandıkları bazı uçaklarda da bu tür uygulamaların güvenlik nedeniyle yapıldığını söylediler.

Esad ailesini taşıyan uçak saat 11:00’de İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Konuk lider Beşar Esad’ı Devlet Konukevi’nde Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye’deki Suriyeli Konsolosluk yetkilileri ve diğer ilgililer karşıladı.  Esad, karşılamada kendisini bekleyen tören mangasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan çalışma ziyaretinde, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve bölgesel barışa dair gelişmeler değerlendirileceği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İstanbul’da buluşacak olan Gül ile Esad’ın ’iki ülke ilişkilerini tüm boyutlarıyla ele alacağı ve bölgesel gelişmelere dair görüş alışverişinde bulunacağı’ kaydedildi.

Haberin Devamı

BAKANLARLA BİRADA GÖRÜŞME

SURİYE Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İstanbul’da bakanlarında katıldığı görüşme yaptı. Abdullah Gül ile Beşar Esad, Çırağan Sarayı'nda ilk olarak eşleri Hayrünnisa Gül ve Esma Esad’ın katılımıyla bir araya geldi. İki cumhurbaşanı daha sonra devlet bakanları ve başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı ve Bülent Arınç ile Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim’in de katıldığı görüşmeye geçti.

Haberin Devamı

İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Görüşmenin ardından Bület Arınç ile Velid El Muallim, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı arasında basın ve yayın alanında işbirliği anlaşması", Hayati Yazıcı ile Velid El Muallim, "Hükümetler arası Nusaybin ve Kamışlı kara hudut kapılarının ortak kullanımına dair anlaşma" imzaladı.

GÜL“DEĞERLİ DOSTUM“DİYE HİTAP ETTİ

Görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Değerli dostum" diye seslendiği Beşar Esad ile heyetinin ağırlamaktan memnun olduğunu söyledi. Suriye ile en uzun kara sınırının paylaşıldığı belirten Abdullah Gül, iki ülke arasında tarihi, kültürel ve insani bağları bulunduğunu, ortak çıkarlar ile halkların yararına ortak projeler bulunduğu söyledi. İki ülke arasında son yıllarda her alanda çok önemli gelişmeler meydana geldiğini de anlatan Abdullah Gül, "Karşılıklı ziyaretler en üst seviyede gerçekleşmektedir. İki ülke arasındaki bu ilişkiler sadece başkanlar, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar seviyesinde de çok güçlüdür. Bu bakımdan Suriye ve Türkiye ilişkileri çok sağlam temeller üzerinde gerçekleşmektedir" dedi.

Haberin Devamı

BÖLGE ENTEGRE OLUYOR

Çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını söyleyen Abdullan Gül, "Önce ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik ve ilişkilerimizin her alanda giderek güçlenmesini görmekten memnuniyet duyduk. İki ülke arasında vizelerin kaldırılmış olması büyük yankı yaptı. Bu, bütün diğer çevre ülkeler tarafından da ilgiyle takip edildi. Yine iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmanın imzalanmış olması ticaretimizi giderek güçlendirmekte ve karşılıklı yatırımları giderek hızlandırmaktadır. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki artık bu bölge birbirine entegre olmaktadır ve ekonomik kalkınma topyekun bu bölgede gerçekleşmektedir. Siyasi istikrar, siyasi ilişkilerdeki karşılıklı güven ve itimat, bunun üzerinde de ekonomik kalkınma ve refah gerçekleşecektir. Bölge halkları da bu refahtan en iyi şekilde yararlanacaktır" diye konuştu.
Turizm, kültür, eğitim ve bilim faaliyetlerine önem verdiklerini anlatan Abdullah Gül, "Bu konudaki tüm çalışmaları desteklediğimizi ve bunların daha da hızlandırılması gerektiği kanaatine vardık. Bugün imzalanan iki anlaşma, bunun en güzel işaretlerinden birisidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

IRAK'TAKİ İSTİKRAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Bölge konularını da bir kez daha gözden geçirdiklerini anlatan Abdullah Gül şunları söyledi: "İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz. Çünkü İran, Türkiye’de ve bölgede bizim komşumuzdur. Suriye ile çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bu konunun daha fazla uzamadan diplomatik yollarla çözümüne çok önem veriyoruz. Ayrıca barış sürecine de çok önem veriyoruz. Suriye ile İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve Filistin ile İsrail arasındaki bütün problemlerin barış ve diyalogla çözümüne çok önem veriyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimin Suriye-İsrail görüşmeleriyle ilgili Türkiye’ye gösterdikleri güven ve itimada bir kez daha teşekkür ediyorum. Irak’taki istikrar bizim için çok önemlidir. Irak’ın komşusu olan iki ülkeyiz. Irak’ta bir an önce Irak halkının görüşleri doğrultusunda hükümetin kurulmasının hem Irak’a hem de bölgeye çok hizmetinin olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda komşuları olarak Irak’a yapıcı katkılarımızı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha istişare ettik."

Haberin Devamı

İSRAİL BARIŞ İSTEMİYOR

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da basın toplantısında şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı Gül’e, Suriye’nin Türkiye’nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurguladım. Ancak İsrail, başarılı bir arabuluculuğa hazır değildir. Çünkü bilindiği üzere başarılı bir arabuluculuk barışı getirir ve barış İsrailliler tarafından istenmemektedir. Biz aynı zamanda arabuluculuğu da vurguluyoruz, Türkiye’nin rolünü vurguluyoruz, ama şunu da vurguluyoruz; İsrail bir ortak değildir, daha önceki dönemde de ortak değildi. Olmert’in yaptığını bölgede kimse unutamaz. Başbakan Erdoğan’ın çağrısına Gazze’ye saldırı ile cevap verdi. Bunu unutamayız. Türkiye’ye Gazze’ye yardımları ve ambargonun ortadan kalkması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyoruz.Biz artık kendimizi bir ülkeden diğer ülkeye geçmiş gibi hissetmiyoruz. İki ülkedeki halk düzeyindeki duyguların bir yansımasıdır bu duygular. Bu, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve benzeri her alandaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini ve köklü ilişkiler oluştuğunu göstermektedir. Bu aramızdaki tarihi ilişkilerin bir yansımasıdır" diye konuştu. Beşar Esad, Arap devletlerinden Türkiye’ye büyük heyecanla bir yönelme olduğuna söyledi.Biz Orta Doğu bölgesinin kitle imha silahlarından arındırılmasından yanayız"

GÜVENLİK BOTUNDA BOĞAZ TURU

Abdullah Gül ve Beşar Esad, basın toplantısından sonra Yonca Onuk firmasının inşa ettiği sahil güvenlik botu TCSG-303'ün tanıtımına katıldı. Four Seasons Hoteli’nden hareket eden bota binen Abdullah Gül ve Beşşar Esad, kısa bir Boğaz turu yaptı. Abdullah Gül ve Beşşar Esad, turun sonunda sahil güvenlik şapkası takarak basın mensuplarına poz verdi. Cumhurbaşkanlarının bulunduğu botu, yeni yapım iki hücum bot takip etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!