Yargıtay yargılasın

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay yargılasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 00:00

Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, yargılanmasının Yargıtay tarafından yapılabileceğini belirterek, “Görevsiz ve yetkisiz mahkemeye ifade vermeyeceğim” dedi. Cihaner kendisiyle ilgili yargı sürecinin tamamlanması için 26 gün kaldığını da söyledi.

Duruşmada kayıt altına alınabilmesi için avukatlardan mifrofonla konuşmaları istendi. Ancak Başsavcı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan bunu reddederek 'Elime mikrofon alıp şarkı mı söyleyeyim' diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

ERZİNCAN’da, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya koydukları iddiasıyla 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 14 sanık hakkında Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava başladı. Başsavcı İlhan Cihaner, Albay Recep Gençoğlu, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, Binbaşı Nedim Ersan, Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Orhan Esirger, Astsubay Şenol Bozkurt, MİT personeli Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, Astsubay Murat Yıldız’ın tutuklu; Albay Ali Tapan, Yaşar Baş ve Ahmet Saraçlar’ın tutuksuz olarak katıldığı duruşmada söz alan tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince kendisiyle ilgili yargı sürecinin üç ay içinde tamamlanması gerektiğini belirterek, bu süre içinde 26 gün kaldığını söyledi. Mahkemenin 26 gün içinde kararını açıklanmasını isteyen Cihaner, yargılanmasının Yargıtay tarafından yapılabileceğini belirterek “Görevsiz ve yetkisiz mahkemeye ifade vermeyeceğim” dedi.

Şarkı mı söyleyeyim

Duruşmada kayıt altına alınabilmesi için avukatlara mikrofonu alarak konuşmaları istendi. İlk sözü alan Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, mikrofonu eline almayı kabul etmeyerek, “47 yıllık avukatım, böyle bir şey görmedim. Ben burada şarkı söylemeyeceğim. Savunma yaparken her iki elimi de kullanmak istiyorum” dedi.

Görevsizliğe ret

Mübaşirin tuttuğu mikrofonda konuşan Kazan, “Cihaner’i sadece Yargıtay yargılayabilir. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, yetki aşımı nedeniyle HSYK tarafından görevinden alınmıştır. Mahkeme görevsizlik kararı vermeli. Sizden istediğim üç ay içinde hüküm kararı verin, dosyayı Yargıtay’a gönderin. Yetki konusunda kim haklı, kim haksız görelim. Görevden alınan o üçlü burada olsaydı, görevsizlik kararı verecekti” dedi. Mahkeme Kazan’ın görevsizlik kararı verilerek dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi talebini oy çokluğu ile reddetti. Salonda, iki kamera sürekli kayıt yaptı. Işık geçirmez perdelerin bulunduğu mahkeme salonuna kurulan dijital sistem ile tüm sesler kayıt altına alındı.

Gelmedi

Hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen davanın bir numaralı sanığı. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk duruşmaya gelmedi. Avukatı, Orgeneral Berk’in, Kara Kuvvetleri’nce yapılan görevlendirme nedeniyle Ankara’da bulunduğunu belirterek mazeret dilekçesi verdi.

Haberin Devamı

Reddi hakim talebi kabul edilmedi

Haberin Devamı

Sanık avukatları dünkü duruşmada reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme talebi bugün değerlendirdi ve kabul etmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!