İnönü’yü Hitler’e benzetti

Güncelleme Tarihi:

İnönü’yü Hitler’e benzetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 00:00

Hükümeti Hitler’i örnek gösterek eleştiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan İsmet İnönü’yü Hitler’e benzeterek yanıtladı. Anayasa paketi ikinci tur görüşmeleri öncesinde partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi:

Fotoğrafa bak

CHP Lideri, grup toplantısında her yolla mücadele edeceğini söylüyor. Hükümet’i Hitler’e benzetiyor. Eğer illa Hitler’e benzetecek bir siyasi figür arıyorlarsa kendi genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar. Führer’e özenip, kendine ‘Milli Şef’ dedirten Genel Başkanlarının Hitlervari bıyıklarının altında kendilerine gülümsediğini görecekler.

Churchill ödedi

Baykal kendisini Churchill’e benzetiyor. Churchill, 1915’te Çanakkale’de tarihin asla unutmayacağı ağır mağlubiyet almıştı. Çanakkale’nin geçilemeyeceğini ağır zayiat vererek öğrenen Churchill, bakanlıktan çekilerek bedelini ödemişti. Eğer CHP lideri kendisine Churchill’den örnek arıyorsa buyursun Çanakkale Savaşı’na baksın. Tarihin her döneminde başarısız olan bedel öder, çeker gider. Bunun nadir istisnalarından biri de CHP’dir.

Muhalefet mahkemesi

23 Nisan törenlerinde, neredeyse çocuğa bile koltuğunu bırakmayacak. Madem bu taslağa ‘AK Partinin, Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasası’ dediniz. Neden vekillerin oy kulübesine gidip vekillerin hayır oyu kullanmasını engelliyorsunuz? Neden korkuyorsunuz? Bırak ‘hayır’ oyu versin. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini söylüyor. Artık Anayasa Mahkemesi ana muhalefet mahkemesi haline geldi. Niçin referandumdan, millete gitmekten korkuyorsunuz? Uğurlar olsun siz mahkemeye, biz millete gideriz.

Vekillere tebrikler

(AK Partili vekillere) Cumhuriyet tarihinde hiçbir siyasi parti grubuna nasip olmayan bir dayanışma, kenetlenmeyle isminizi tarihe yazdırdınız. Birlikte ter dökmek beni ziyadesiyle mutlu etti. Böyle bir grubun üyesi, böyle bir partinin neferi olduğum için onur, gurur duydum. Rabbime şükrettim. Türkiye bugün daha özgürlükçü anayasaya kavuşuyorsa sizlerin eseridir. TBMM’deki üstün performansınızla, fedakarca çalışmalarınıza şükranlarımızı sunuyorum. Bu aziz millet, Meclis istediği zaman nasıl çalışır gördü. Birinci turdaki performans tarihi önemdedir.

Tetikçi farklı zihniyet aynı

BAŞBAKAN Erdoğan, Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde ve Lice’de Mehmetçiğe tetik çeken zihniyet ile 1977’de Taksim’de işçinin üzerine kurşun yağdıran zihniyet arasında fark olmadığını belirterek, “Çorum’u, Kahramanmaraş’ı, Gazi Mahallesi’ni, Sivas’ı kana bulayan zihniyet ile Danıştay’da kan döken zihniyet arasında hiçbir fark yoktur. Tetikçi ayrı olabilir ama amaç birliği bozmak” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Kirli senaryoların sahiplerine ve tetikçilerine bir kez daha sesleniyorum: Başaramayacaksınız, hiçbir şey elde edemeyeceksiniz. Belki Taksim’in 32 yıl kapalı kalmasını sağladınız ama nihayetinde Türkiye, Taksim’de işçiyle, memuruyla kucaklaşıyor. Tüm Türkiye, bu kirli oyunları, senaryoları görmeli. Ülkenin kardeşliğine kast eden kirli odakları, herkesin çok iyi tanıması gerekir. Başımızı öne eğmeyeceğiz arkadaşlar. Yeise, umutsuzluğa kapılmayacağız; Türkiye’nin düşmanlarını asla sevindirmeyeceğiz.”

Taksim’i kopara kopara almadılar

BAŞBAKAN Erdoğan, “1 Mayıs için Taksim’in kopara kopara alındığı” sözlerine sert tepki gösterdi: “33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içindeyiz. Oradan bazıları şu anda nemalanmak istiyor, ‘kopara kopara aldık’, ‘şöyle yaptık, böyle yaptık...’ Kimsenin bu iktidardan kopara kopara aldığı bir şey yok. Kopara kopara alma güçleri varsa 1977’den beri neredeydiler? Türkiye bu bayram manzarası için 32 yıl beklemek zorunda kalmıştır. ”

Hediye getirdiler

Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısına katılmak üzere Meclis’e gelişi sırasında Mardin’in Nusaybin İlçesi Galatasaray Futbol Okulu öğrencileri ile karşılaştı. Öğrencilerle sohbet eden Erdoğan, hatıra fotoğrafı da çektirdi. Öğrenciler, koyu Fenerbahçe taraftarı olan Erdoğan’a Galatasaray’lı futbolcuların imzalarının bulunduğu forma hediye ettiler.

Erdoğan kahramana dil uzatamaz

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İsmet İnönü’yü, faşist Alman lider Hitler’e benzetmesine, “Milli kahramanlara dil uzatmak Başbakan’ın haddine değildir” sözleriyle tepki gösterdi. Özyürek, TBMM’de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İnönü, Atatürk’le birlikte Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kişidir. Türkiye’nin çok partili demokrasiye geçişinin mimarıdır. Hâl böyleyken Başbakan’ın sözleri; kendisinin giderek bir diktatörlüğe doğru ülkeyi götürme isteğinin bir göstergesi. İşe de faşist bir rejim kurmak için Anayasa’yı değiştirmeye çalışmakla başladılar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!